1. Daire 9460 no.lu ve 07.04.2009 tarihli Karar

KARAR : “… Belediyesi bünyesinde çalışan ve müdür kadrosuna sahip bazı memur personele, fiilen müdürlük yapmadıkları halde bu kadroya ait zam ve tazminatların ödendiği görülmüştür.

657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun “Zam ve Tazminatlar” başlıklı 152.maddesinin IlI.bölümünde;

“Zam ve tazminatların hangi işi yapanlara ve hangi görevlerde bulunanlara ödeneceği, miktarları, ödeme usul ve esasları ilgili kurumların yazılı isteği ve Devlet Personel Başkanlığının görüşü üzerine Maliye Bakanlığınca bütün kurumları kapsayacak şekilde ve 154 üncü madde uyarınca katsayının Bakanlar Kurulunca değiştirilmesi durumu hariç yılda bir defa olmak üzere hazırlanır ve Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulur.”

Hükümlerine yer verilmektedir.

Bu hükümlere istinaden gerekli düzenlemeler, 17/04/2006 tarih ve 2006/10344 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı eki Devlet Memurlarına Ödenecek Zam ve Tazminatlara İlişkin Kararla yapılmıştır.

26.03.2007 tarih ve 2007/11930 Sayılı B.K.K. ile, söz konusu Karar hükümlerinin, 2007 yılı için de uygulanması, hükme bağlanmıştır.

Devlet Memurlarına Ödenecek Zam ve Tazminatlara İlişkin Kararın “Kapsam ve Dayanak” başlıklı 1.maddesinde; “657 sayılı Devlet Memurları Kanunu ile aynı Kanunun ek geçici 9 uncu maddesi kapsamına giren kurumlardan aylık alanlara, bu Kanunun 152 nci maddesine göre 2006 yılında;

a ) Ödenecek “İş Güçlüğü, İş Riski, Temininde Güçlük ve Mali Sorumluluk Zammı”, bu Karara ekli I sayılı Cetvelde,

b ) Ödenecek “Özel Hizmet Tazminatı”, bu Karara ekli II sayılı Cetvelde,

c ) Ödenecek “Diğer Tazminatlar”, bu Karara ekli III sayılı Cetvelde,

ç ) Teknik ve sağlık hizmetler sınıflarına dahil kadrolarda bulunan personele, bazı yörelerde verilecek ek zam ve tazminatların belirlenmesinde esas alınacak yerleşim birimleri “Kalkınmada Öncelikli Yörelerin Dereceleri” başlığı ile, bu Karara ekli IV sayılı Cetvelde,

d ) Milli Eğitim Bakanlığına bağlı Mesleki ve Teknik Okul ve Kurumlardan, ilave Eğitim-Öğretim Tazminatı ödenecek olanların listesi, bu Karara ekli V sayılı Cetvelde,

gösterilmiştir.”

“Görevin Fiilen Yapılması” başlıklı 6.maddesinde;

“Zam ve tazminatların ödenebilmesi için I,II ve III sayılı cetvellerde gösterilen personelin, kadro unvanı ile kariyer ve yürüttüğü görevin gerektirdiği hizmetleri kanunların öngördüğü durumlar saklı kalmak üzere fiilen yapması zorunludur.“

Denilmektedir.

Uygulamada; Belediyedeki bazı müdür kadrolarının gerektirdiği hizmetler, vekaleten atanan ya da tedviren görevlendirilen kişiler tarafından yerine getirilmiş; kadro sahibi kişiler ise, Belediyenin farklı birimlerinde görevlendirilmiş, müdürlük görevlerinin gereklerini yerine getirmemişlerdir.

Ayrıca bu kişilere, müdürlük görevini fiilen yapmadıkları halde, yukarıda belirtilen mevzuat hükümlerine aykırı olarak müdür kadrosuna ilişkin zam ve tazminatlar ödenmiştir.

Oysa, fiilen yaptıkları görevlere ilişkili zam ve tazminatların ödenmesi gerekirdi.

SONUÇ : Bu itibarla … kamu zararının sorumlulara ödettirilmesine, karar verildi.

 

t


ÖZET: Daire 9460 no.lu kararında, bazı belediye müdürlerinin fiilen müdürlük yapmadıkları halde zam ve tazminat aldıkları tespit edilmiştir. 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun ilgili maddelerine göre, zam ve tazminatların yalnızca fiilen görev yapan personele ödenmesi gerektiği belirtilmektedir. Uygulamada, müdür kadrosundaki bazı kişilerin görevlerini yerine getirmediği, bu nedenle kendilerine haksız yere tazminat ödendiği vurgulanmıştır. Sonuç olarak, kamu zararının sorumlulara ödettirilmesine karar verilmiştir.