T.C.

MALİYE BAKANLIĞI

Gelirler Genel Müdürlüğü

SAYI: B.07.0.GEL0.57/5732-

KONU:                                                    

ANTALYA VALİLİĞİNE

(Defterdarlık: Vasıtalı Vergiler Gelir Müdürlüğü)

İLGİ: 03.11.2004 gün ve 12906 sayılı yazınız.

İlgide kayıtlı yazınız ve eklerinin incelenmesinden, Antalya Serbest Bölgede bulunan firmalara ve serbest bölge içindeki limana yanaşan gemilere kumanya satışı yapan …….Pazarlama Gıda Tekstil Tur. San. Tic. Ltd. Şti’nin iade talebinde gümrük çıkış beyannamesi aranıp aranmayacağı hususunda tereddüde düşüldüğü anlaşılmaktadır.

3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanununun 12/1 maddesinde, “Bir teslimin ihracat teslimi sayılabilmesi için aşağıdaki şartlar yerine getirilmiş olmalıdır:

  • a) Teslim yurt dışındaki bir müşteriye veya bir serbest bölgedeki alıcıya ya da
    yetkili gümrük antreposu işleticisine yapılmalıdır.
  • b) Teslim konusu mal Türkiye Cumhuriyeti gümrük bölgesinden çıkarak bir dış
    ülkeye veya bir serbest bölgeye vasıl olmalı yada yurt dışındaki müşteriye
    gönderilmek üzere yetkili gümrük antreposuna konulmalıdır. Teslim konusu malın
    ihraç edilmeden önce yurt dışındaki alıcı adına hareket eden yurt içindeki firmalar
    veya bizzat alıcı tarafından işlenmesi veya herhangi bir şekilde değerlendirilmesi
    durumu değiştirmez.” hükmü yer almaktadır

Diğer taraftan, Gümrükler Genel Müdürlüğünün 03.01.2003 tarih ve 2003/1 sıra No.lu Genelgesinde, Gümrük Yönetmeliğinin 120. maddesindeki bilgileri taşıyan ticari faturanın, kumanya teslimine ilişkin gümrük beyanı olarak kabul edileceği belirtilmektedir.

Bu itibarla kumanya teslimlerine ilişkin iade talebinde, gümrük çıkış beyannamesi yerine söz konusu ticari faturanın tevsik edici belge olarak kabul edilmesi mümkün bulunmaktadır.

Bilgi edinilmesini rica ederim.


ÖZET: T.C. Maliye Bakanlığı Gelirler Genel Müdürlüğü, Antalya Valiliği’ne yazdığı yazıda, Antalya Serbest Bölgesi’nde kumanya satışı yapan bir firmanın iade talebinde gümrük çıkış beyannamesinin gerekip gerekmediği konusunda tereddüt yaşandığını belirtmiştir. 3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanunu’na göre, ihracat tesliminin şartları açıklanmış olup, Gümrükler Genel Müdürlüğü’nün genelgesine dayanarak, kumanya teslimleri için gümrük çıkış beyannamesi yerine ticari faturanın yeterli belge olarak kabul edilebileceği ifade edilmiştir.