T.C.
MALİYE BAKANLIĞI
Gelir İdaresi Başkanlığı
SAYI : B.07.1.GİB.0.29/2925-233-880-29926
KONU :
…………….. VALİLİĞİNE
(Defterdarlık: Vasıtasız Vergiler Gelir Müdürlüğü)
İLGİ: ……………..gün ve ……………..sayılı yazınız.
İlgide kayıtlı yazınız ve eklerinin incelenmesinden, ……. Ltd. Şti.’ nin her yıl Mayıs ve Eylül aylarında konser organizasyonu yaptığı, bu organizasyonla ilgili bilet satışının tek tek kişilere yapıldığı gibi toplu olarak turizm seyahat acentalarına da yapılabildiği ve belge düzenine ilişkin defterdarlık görüşünüzle beraber Bakanlık görüşümüzün istenildiği anlaşılmıştır.
Bilindiği üzere, 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 233 üncü maddesinde, birinci ve ikinci sınıf tüccarlar, kazancı basit usulde tespit edilenlerle defter tutmak mecburiyetinde olan çiftçilerin fatura vermek mecburiyetinde olmadıkları satışları ve yaptıkları işlerin bedellerini perakende satış fişleri, makineli kasaların kayıt ruloları, giriş ve yolcu taşıma biletlerinden herhangi biri ile tevsik edileceği hüküm altına alınmıştır.
Bu itibarla, kazanç elde etme gayesi ile düzenlenen söz konusu konserleri izlemeye gelen kişilere anılan firma tarafından giriş bileti düzenlenmesi zorunludur.
Ancak, konser biletlerinin turizm acentalarına toplu olarak satışının yapılması durumunda, bu satışa ilişkin fatura düzenlenmesi ve söz konusu faturanın konsere girişte gerektiğinde ibrazı için, bulundurulması gerekmektedir.
Ayrıca, konsere katılan kişi sayısı ile toplam hasılatın, acenta ve firma arasında düzenlenen faturadan tespit edilmesi mümkün bulunmaktadır.
Bilgi edinilmesini ve gereğini rica ederim.
Başkan a.
| ÖZET: T.C. Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı, ……. Ltd. Şti.’nin konser organizasyonlarıyla ilgili bilet satışlarının düzenlenmesi konusunda bilgi talep edilmiştir. 213 sayılı Vergi Usul Kanunu’nun 233. maddesine göre, konserlere giriş için bilet düzenlenmesi zorunludur. Turizm acentalarına yapılan toplu bilet satışlarında ise fatura düzenlenmesi ve bu faturanın konsere girişte bulundurulması gerekmektedir. Ayrıca, konser katılımcı sayısı ve toplam hasılatın acenta ve firma arasında düzenlenen fatura ile tespit edilebileceği belirtilmiştir. |