T.C.

BATMAN VALİLİĞİ

Defterdarlık Gelir Müdürlüğü

 

 

 

Sayı

:

25410040-Malzemeli Hizmet alımında KDV Tevkifatı-2

29/01/2013

Konu

:

Malzemeli Hizmet Alımında KDV Tevkifatı

 

 

İlgide kayıtlı Özelge Talep Formunuzda, …..Eğitim ve Araştırma Hastanesi 24 Aylık malzemeli cam silme Genel ve Bahçe Temizliği Hizmeti işinde uygulanacak KDV tevkifat oranı konusunda Başkanlığımız görüşü talep edilmektedir.

Katma Değer Vergisi Kanununun 9 uncu maddesi ile vergi alacağının emniyet altına alınması amacıyla vergiye tabi işlemlere taraf olanları vergi alacağının ödenmesinden sorumlu tutma konusunda Bakanlığımıza yetki verilmiştir.

Bu yetkiye dayanılarak yayımlanan 117 Seri No.lu KDV Genel Tebliğinin ‘‘3.2.10 Temizlik Çevre ve Bahçe Bakım Hizmetleri” başlıklı bölümünde; Tebliğin (3.1.2) bölümünde sayılanların Tebliğin (3.2.10.2) bölümünde belirtilen temizlik, çevre ve bahçe bakım hizmeti alımlarında alıcılar tarafından (7/10) oranında KDV tevkifatı uygulanacağı açıklanmıştır.

Söz konusu işe ilişkin olarak yapılan sözleşme ile teknik şartnamenin incelenmesi neticesinde sözleşmeye konu hizmetin ‘‘Temizlik Çevre ve Bahçe Bakım Hizmeti” mahiyetinde olduğu anlaşılmakta olup, hizmet bedeli üzerinden hesaplanan KDV’nin (7/10) oranında tevkifata tabi tutulması gerekmektedir.

Bilgi edinilmesini rica ederim.

 

 

 

(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.

(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.

(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.


ÖZET: T.C. Batman Valiliği Defterdarlık Gelir Müdürlüğü, Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin 24 aylık malzemeli cam silme ve bahçe temizliği hizmeti için uygulanacak KDV tevkifat oranını belirlemiştir. Katma Değer Vergisi Kanunu’nun 9. maddesi uyarınca, temizlik, çevre ve bahçe bakım hizmetleri için alıcılar tarafından %7 oranında KDV tevkifatı uygulanması gerektiği açıklanmıştır. Sözleşme ve teknik şartname incelendiğinde, hizmetin bu kapsamda olduğu tespit edilmiştir. Bu özelge, vergi usul kanununa dayanarak verilmiştir ve uygun işlem yapılması durumunda vergi cezası kesilmeyecektir.