|
T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI KONYA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI MÜKELLEF HİZMETLERİ GELİR GRUP MÜDÜRLÜĞÜ
|
||||
|
|
|
|||
|
Sayı |
: |
B.07.1.GİB.4.42.16.02-HARÇ-2-443-9 |
06/05/2010 |
|
|
Konu |
: |
ORTAKLARA AİT TAŞINMAZIN AYNİ SERMAYE OLARAK KONULMASI HALİNDE TAPU HARCI MUAFİYETİ |
|
|
İlgide kayıtlı özelge başvurunuzda; Şirketiniz ortaklarından … ve … ‘e ait taşınmazları şirketinize ayni sermaye olarak koyduğunuzu belirterek, söz konusu taşınmazlar ile ilgili şirketiniz adına tapuda yapılacak tescil işleminin tapu harcından muaf olup-olmadığının bildirilmesi istenilmiştir.
492 sayılı Harçlar Kanununun 57. maddesinde tapu ve kadastro işlemlerinden bu Kanuna bağlı (4) sayılı tarifede yazılı olanların, tapu ve kadastro harçlarına tabi olduğu hükme bağlanmıştır.
Aynı Kanun’un 123. maddesi ile de; Anonim, eshamlı komandit ve limited şirketlerin kuruluş, sermaye artırımı, birleşme, devir, bölünme ve nev’i değişiklikleri nedeniyle yapılacak işlemler ile Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri, bankalar, yurt dışı kredi kuruluşları ve uluslararası kurumlarca kullandırılacak kredilerin temini ve bunların teminatları ile geri ödenmelerine ilişkin işlemlerin harçlardan müstesna tutulduğu hükmüne yer verilmiştir.
Bu hükümler çerçevesinde; ortaklarınız tarafından şirketinize ayni sermaye olarak konulan taşınmazların şirket adına tapuda yapılacak tescil işlemi tapu harcından müstesnadır.
Bilgi edinilmesini rica ederim.
|
|
Vergi Dairesi Başkanı |
(*) Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.
(**) İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.
(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.
| ÖZET: T.C. Gelir İdaresi Başkanlığı, şirket ortaklarının taşınmazlarını ayni sermaye olarak şirkete koymaları durumunda, tapuda yapılacak tescil işlemlerinin tapu harcından muaf olduğunu bildirmiştir. 492 sayılı Harçlar Kanunu’nun ilgili maddeleri gereğince, anonim, eshamlı komandit ve limited şirketlerin çeşitli işlemleri harçlardan muaf tutulmaktadır. Bu çerçevede, ortakların taşınmazları için tapu harcı alınmayacaktır. Özelge, Vergi Usul Kanunu’nun 413. maddesine dayanarak verilmiştir. |