T.C.
MALİYE BAKANLIĞI
Gelirler Genel Müdürlüğü


TARİH : 27.08.1999
SAYI : B.07.0.GEL.0.65/6527-143/036270
KONU : Oto komisyoncuları (motorlu kara taşıtlarının
alım, satım ve kiralanması) işleriyle ilgili fatura veya pera-
kende satış fişi düzenlenmesi şartıyla, Ö.K.C. kullanma
mecburiyetinin bulunmadığı hk.

İZMİR VALİLİĞİ
(Defterdarlık : Vasıtalı Vergiler Gelir Müdürlüğüne)


İLGİ : 21.07.1999 gün ve DEF.35.12/ÖKC.010.943/685 sayılı yazınız.

Yazınız ve eki incelendi.

Bilindiği gibi, Katma Değer Vergisi Mükelleflerinin Ödeme Kaydedici Cihazları Kullanmaları Mecburiyeti Hakkında 3100 sayılı Kanunla 43 Seri No.lu Genel Tebliğin 3. bölümünde “Oto komisyoncuları (motorlu kara taşıtlarının alım, satım ve kiralanmasıyla ilgili işlere tavassut edenler)”; fatura veya perakende satış fişlerini düzenlenmeleri şartıyla, ödeme kaydedici cihazları kullanma mecburiyetinin dışında bırakılmışlardır.

Bu nedenle, iliniz mükelleflerinden ….. Ltd. Şirketinin, faaliyetinin gereği olarak yaptığı, alım satıma konu olan araçların trafik ve benzeri işlemlerinin takibi işiyle ilgili olarak Vergi Usul Kanununa göre fatura veya perakende satış fişlerini düzenlemesi şartıyla ödeme kaydedici cihaz kullanma mecburiyeti bulunmamaktadır.

Ancak, adı geçen mükellefin istemesi halinde ödeme kaydedici cihaz kullanması da mümkün bulunmaktadır.

Bilgi edinilmesini, gereğinin buna göre yapılmasını rica ederim.

Bakan a.
Daire Başkanı


ÖZET: T.C. Maliye Bakanlığı Gelirler Genel Müdürlüğü, 27.08.1999 tarihli yazısında oto komisyoncularının (motorlu kara taşıtlarının alım, satım ve kiralanması) fatura veya perakende satış fişi düzenlemeleri şartıyla ödeme kaydedici cihaz kullanma zorunluluğunun bulunmadığını belirtmiştir. İzmir Valiliği’ne gönderilen yazıda, mükelleflerin bu şartlar altında ödeme kaydedici cihaz kullanma mecburiyetinin olmadığını, ancak istemeleri durumunda kullanabileceklerini ifade edilmiştir. Bilgi edinilmesi ve gereğinin buna göre yapılması talep edilmiştir.