ÖZET: Münhasıran personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı amacıyla kurulan belediye şirketlerinin faaliyet alanına yeni konular eklenemeyeceği belirtilmiştir. T.C. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Yerel Yönetimler Genel Müdürlüğü tarafından yapılan değerlendirmeye göre, 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin ek 20. maddesi, bu tür şirketlerin yalnızca personel istihdamına yönelik faaliyet göstermesini öngörmektedir. Bu durum, şirketlerin faaliyet alanlarının genişletilmesine yönelik herhangi bir değişiklik yapılmasını engellemektedir.

Ayrıca, Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanlığı’nın görüş yazısında, mahalli idare şirketlerinin faaliyet alanlarının Türk Ticaret Kanunu’nun genel hükümlerinin dışında, özel olarak düzenlendiği vurgulanmıştır. Bu bağlamda, personel çalıştırılmasına dayalı hizmetleri yürütmek üzere kurulan şirketlerin, yetkili organları tarafından doğrudan veya izin alarak faaliyet alanlarını genişletmeleri mümkün değildir. Aksi bir uygulama için yasal bir değişiklik gerekmektedir.

Sonuç olarak, bu tür belediye şirketlerinin yalnızca belirlenen çerçevede faaliyet göstermesi gerektiği, ilave konuların eklenmesinin yasal olarak mümkün olmadığı ifade edilmektedir.

NOT: Personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı yapılan münhasıran bu amaçla kurulan belediye şirketinin faaliyet alanına ilave faaliyet konusu eklenemeyeceği

T.C.

ÇEVRE, ŞEHİRCİLİK VE İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ BAKANLIĞI

Yerel Yönetimler Genel Müdürlüğü

Sayı: E-53773008-622.02-11124495 03/12/2024

Konu: Görüş (Personel Çalıştırılmasına Dayalı Hizmet Alımı

Yapılan Münhasıran Bu Amaçla Kurulan Belediye Şirketinin

Faaliyet Alanına İlave Faaliyet Konusu Eklenemeyeceği)

DAĞITIM YERLERİNE

İlgi: tarihli ve sayılı yazısı.

375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin ek 20 nci maddesi kapsamında münhasıran personel istihdamı için kurulan şirketin faaliyet alanına ilave konular eklenip eklenemeyeceğine ilişkin ilgi yazı incelenmiştir.

Bilindiği üzere, 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin ek 20 nci maddesinde, “İl özel idareleri, belediyeler ile bağlı kuruluşları ve bunların üyesi olduğu mahalli idare birlikleri, personel çalıştırılmasına dayalı hizmetleri 4/1/2002 tarihli ve 4734 sayılı Kamu İhale Kanununun 22 nci maddesindeki limit ve şartlar ile 62 nci maddesinin birinci fıkrasının (e) bendindeki sınırlamalara tabi olmaksızın doğrudan hizmet alımı suretiyle birlikte ya da ayrı ayrı sermayesinin yarısından fazlası bu idarelere ait ve halen bu kapsamda hizmet alımı yaptığı mevcut şirketlerinden birine, bu nitelikte herhangi bir şirketi bulunmuyorsa münhasıran bu amaçla kuracakları bir şirkete gördürebilir.

…” hükmü yer almaktadır.

696 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile personel çalıştırılmasına dayalı hizmetlerin gördürülmesi yeni bir sisteme tabi kılınmıştır. Belediye ve bağlı kuruluşları ile bunların üyesi oldukları mahalli idare birliklerinde personel çalıştırılmasına dayalı hizmetler birlikte ya da ayrı ayrı sermayesinin yarısından fazlası bu idarelere ait ve halen bu kapsamda hizmet alımı yaptığı mevcut şirketlerinden birine, bu nitelikte herhangi bir şirketi bulunmuyorsa münhasıran bu amaçla kuracakları bir şirkete gördürülecektir. Madde hükmünde “münhasıran” ibaresine yer verilerek şirketlerin faaliyet alanının sadece “personel istihdamına” yönelik olacağı vurgulanmıştır.

Nitekim, Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanlığının 22.7.2019 tarihli ve 96822168-170.99- E.120360 sayılı görüş yazısında, “Öte yandan, 4046 sayılı Kanunun 26 ncı maddesi uyarınca, belediyeler ve diğer mahalli idareler ile bunların kurdukları birlikler tarafından ticari amaçla faaliyette bulunmak üzere ticari kuruluşlar kurulması ve mevcut veya kurulacak şirketlere sermaye katılımında bulunulması hususlarında izin verme yetkisi Cumhurbaşkanına verilmiş bulunmaktadır.

Bu çerçevede, personel ça1ıştırılmasına dayalı hizmetleri yürütmek üzere kurulacak mahalli idare şirketlerinin faaliyet alanının, Türk Ticaret Kanununun genel hükümleri dışında, 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin ek 20 nci maddesi kapsamında özel olarak düzenlenmesi ve aynı maddede yer alan “…münhasıran bu amaçla kuracakları bir şirkete gördürebilirler.” hükmü uyarınca söz konusu şirketlerin, yetkili organları tarafından doğrudan veya izin almak suretiyle de olsa faaliyet alanlarını genişletemeyecekleri; aksine bir uygulama için ise kanun değişikliğine ihtiyaç bulunduğu değerlendirilmektedir.” denilmiştir.

Bu itibarla, 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin ek 20 nci maddesi kapsamında münhasıran personel istihdamı için kurulan şirketlerin faaliyet alanına ilave konular eklenmesinin mümkün olmadığı mütalaa edilmektedir.

Bilgilerini rica ederim.

Bakan a.

Yerel Yönetimler Genel Müdürü Dağıtım:

Gereği: Bilgi:

Büyükşehir Belediye Büyükşehir Belediye Başkanlığına Personel A.Ş.