|
ÖZET: Polis memurları, görevde bulundukları süre zarfında GİHS kapsamında atandıkları kadroların emekliliğe esas ek gösterge rakamlarının kariyerlerine uygun olarak belirlenmesi gerektiği ifade edilmektedir. Emniyet Genel Müdürlüğü bünyesinde polis memuru olarak görev yaparken istifa eden personelin, 7417 sayılı Kanun çerçevesinde ek gösterge rakamlarının yükseltilmesi, emeklilik hesaplamalarında dikkate alınmalıdır. 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun ilgili maddeleri, personelin aylıklarının hesaplanmasında ek gösterge rakamlarının önemini vurgulamaktadır.
1 Temmuz 2022 tarihli 7417 sayılı düzenleme ile ek gösterge cetvelleri güncellenmiş ve polis memurlarının ek gösterge rakamları yeniden belirlenmiştir. Ayrıca, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun geçici maddeleri, emeklilik işlemlerinin nasıl yürütüleceğine dair detaylar sunmaktadır. Bu bağlamda, daha önceki ek gösterge rakamları ile mevcut kadro arasındaki farkların emeklilik hesaplamalarına yansıtılması gerektiği belirtilmektedir. Sonuç olarak, 15 Ocak 2023 tarihi itibarıyla polis memurlarının ek gösterge rakamlarının 3600 olarak belirlenmesi ve bu rakamın emekliliğe esas alınması gerektiği değerlendirilmiştir. Bu durum, ilgili personelin emeklilik haklarının korunması açısından büyük önem taşımaktadır. |
Not: Polis memuru iken GİHS’de yer alan bir kadroya atananların emekliliğe esas ek gösterge rakamının da kariyerine göre belirlenmesi gerektiği hakkında
T.C.
ÇEVRE, ŞEHİRCİLİK VE İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ BAKANLIĞI
Yerel Yönetimler Genel Müdürlüğü
Sayı: E-53773008-622.02-5143374 01/12/2022
Konu: Polis Memuru İken GİHS’de Yer Alan Bir
Kadroya Atananların Emekliliğe Esas Ek
Gösterge Rakamının da Kariyerine Göre
Belirlenmesi Gerektiği
BELEDİYE BAŞKANLIĞINA
İlgi: Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğünün 21.11.2022 tarihli ve E-
29648304-622.02-5068493 sayılı yazısı.
Emniyet Genel Müdürlüğü emrinde polis memuru olarak görev yapmakta iken istifa ederek Başkanlığınıza ataması yapılan personelin, polis memuru ek gösterge rakamının 7417 sayılı Kanun gereğince yükseltilecek olduğundan bahisle bu rakamın ilgilinin emekliliğine esas ek göstergeye yansıtılıp yansıtılmayacağına ilişkin ilgi yazı incelenmiştir.
Bilindiği üzere, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunun 43 üncü maddesinde, .
B) Ek Gösterge: Bu Kanuna tabi kurumların kadrolarında bulunan personelin aylıkları; hizmet sınıfları, görev türleri ve aylık alınan dereceler dikkate alınarak bu kanuna ekli I ve II sayılı cetvellerde gösterilen ek gösterge rakamlarının eklenmesi suretiyle hesaplanır. II sayılı cetvelde yer alan unvanlarda değişiklik yapmaya ve yeni unvanlar ilave etmeye Cumhurbaşkanı yetkilidir.
Bu ek göstergeler, ilgililerin belirtilen sınıf ve görevlerde bulundukları sürece ödemelere esas alınıp, terfi bakımından kazanılmış hak sayılmaz. Kurumların 1, 2, 3 ve 4 üncü dereceli kadrolarına atananlara uygulanacak ek göstergeler, ilgililerin daha önce bulunmuş oldukları kariyerleri ile ilgili sınıf veya ekli I sayılı Cetvelin Genel İdare Hizmetleri Sınıfı (g) bölümünde belirtilen görevlerde kazanılmış hak aylık derecelerine göre alabilecekleri ek göstergelerden düşük olamaz.
.” hükmü yer almaktadır.
Öte yandan, 1/7/2022 tarihli ve 7417 sayılı Devlet Memurları Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun 6 ncı maddesi ile 657 sayılı Kanuna ekli (I) ve (II) sayılı Ek Gösterge Cetvelleri 15/1/2023 tarihinden geçerli olmak üzere değiştirilmiştir. Bu minvalde polis memuru olarak görev yapanların ek gösterge rakamları tekrar belirlenmiştir.
Diğer taraftan, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun geçici 4 üncü maddesinde, “.
Bu Kanunda aksine bir hüküm bulunmadığı takdirde; iştirakçi iken, bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarih itibarıyla bu Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (c) bendi kapsamına alınanlar, bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten önce 5434 sayılı Kanun hükümlerine tabi olarak çalışmış olup bu Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (c) bendine tabi olarak yeniden çalışmaya başlayanlar ile bunların dul ve yetimleri hakkında bu Kanunla yürürlükten kaldırılan hükümleri de dahil 5434 sayılı Kanun hükümlerine göre işlem yapılır. Bu fıkra kapsamına girenlerden 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin ek 10 uncu maddesi kapsamında bulunanların emekli kesenekleri ile kurum karşılıklarının hesabında, işgal ettikleri kadrolar için ilgili mevzuatında belirlenen unsurlar esas alınır.
Bu madde kapsamına girenlerin aylıklarının bağlanması, artırılması, azaltılması, kesilmesi, yeniden bağlanması, toptan ödemeleri, ilgi devamı, ihya ve borçlanmaları, diğer ödemeler ve yardımlar ile emeklilik ikramiyeleri hakkında bu Kanunla yürürlükten kaldırılan hükümleri de dahil 5434 sayılı Kanun hükümlerine göre işlem yapılır ve bu maddenin uygulanmasında mülga 2829 sayılı Kanun hükümleri ayrıca dikkate alınır. (Ek cümle: 16/6/2010-5997/10 md.) Ancak, Polis Akademisinde öğrenim görmekte olan öğrencilerin yetim aylıkları bu öğrenimleri süresince kesilmeksizin ödenmeye devam edilir.
…” hükmü yer almaktadır.
Ayrıca, 5434 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı Kanununun mülga ek 67 nci maddesinde, “Daha önce atanmış ya da seçilmiş oldukları kadro, görev veya aylık almış oldukları dereceler için belirlenmiş olan ek göstergelerden daha düşük ek gösterge ödenmesi gereken veya ek göstergesi olmayan bir kadro, görev veya dereceye atanan ya da seçilenler; daha önceden yararlanmış oldukları ek gösterge rakamı ile halen bulundukları kadro, görev veya dereceye ilişkin ek gösterge rakamı arasındaki farktan kaynaklanan kesenek ve karşılık tutarının tamamının aylıklarından kesilmesi suretiyle emeklilik açısından yüksek olan ek göstergeden yararlanmaya devam ederler. Bu Kanunun 12 nci maddesinin (II) numaralı fıkrasının (n) bendinde sayılanlar hariç, atandıkları veya seçildikleri kadro, görev ya da derecede en az altı ay görev yapmaksızın ek göstergesi daha düşük bir kadro, görev ya da dereceye atanan veya seçilenler hakkında bu fıkra hükümleri uygulanmaz.
.” hükmü yer almaktadır.
5434 sayılı Kanun hükümlerine tabi olarak kesenek ve karşılık tutarları hesaplananlar daha önceden yararlanmış olduğu ek gösterge rakamı ile halen bulundukları kadro, görev veya aylık almış oldukları derecelere ilişkin ek gösterge rakamı arasındaki farktan kaynaklanan kesenek ve karşılık tutarının tamamının aylıklarından kesilmesi ve ilgililerden tahsil edilmesi suretiyle emeklilik açısından yüksek olan ek göstergeden yararlanabilmektedirler. 5434 sayılı Kanunun ek 67 nci maddesinde yer alan kesenek ve karşılık farkının ilgililerin aylıklarından kesilmesi zorunlu olup ilgililerin bu maddeden yararlandırılma veya yararlandırılmama hususundaki talepleri aranmamaktadır.
Bu itibarla, ilgilinin 15/1/2023 tarihi itibariyle ek gösterge rakamının 3600 olarak belirlenerek emekliliğe esas ek göstergesinin de bu rakam üzerinden işlem yapılması gerektiği değerlendirilmektedir.
Bilgilerini rica ederim.
Bakan a.
Yerel Yönetimler Genel Müdürü