|
ÖZET: Sağlık teknisyeni kadrosunda çalışan personelin iş sağlığı ve güvenliği bölümünden mezun olması durumunda, tekniker zam ve tazminatından yararlanamayacağı belirtilmiştir. T.C. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Yerel Yönetimler Genel Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 152. maddesi gereğince, sağlık hizmetleri sınıfında görevli olanların, ilgili olmayan bir üst öğrenim tamamlamaları halinde önceki öğrenim durumlarına ait tazminat oranlarının geçerli olacağı ifade edilmiştir.
Ayrıca, 160 sayılı Devlet Memurları Kanunu Genel Tebliği’nde, teknik ve sağlık hizmetleri sınıflarında çalışanların, bulundukları hizmet sınıflarına atanılabilecek mesleki bir üst öğrenim bitirmeleri durumunda zam ve tazminat alabilecekleri belirtilmiştir. Ancak, sağlık teknisyeni kadrosundaki personelin mezun olduğu iş sağlığı ve güvenliği ön lisans programı, sağlık ve yardımcı sağlık hizmetleri sınıfına atanabilecek bir üst öğrenim olarak değerlendirilmediğinden, tekniker kadroları için öngörülen zam ve tazminatlardan faydalanmaları mümkün değildir. Sonuç olarak, sağlık teknisyeni kadrosunda görev yapan personelin iş sağlığı ve güvenliği alanındaki mezuniyetinin, tekniker unvanı ve buna bağlı tazminat hakları açısından yeterli görülmediği ifade edilmektedir. |
NOT: Sağlık teknisyeni kadrosunda görev yapan personelin iş sağlığı ve güvenliği bölümünden mezun olması halinde tekniker zam ve tazminatından faydalanamayacağı hakkında
T.C.
ÇEVRE, ŞEHİRCİLİK VE İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ BAKANLIĞI
Yerel Yönetimler Genel Müdürlüğü
Sayı: E-53773008-622.02-8117831 05/12/2023
Konu: Görüş (Sağlık Teknisyeni Kadrosunda Görev Yapan
Personelin İş Sağlığı ve Güvenliği Bölümünden Mezun
Olması Halinde Tekniker Zam ve Tazminatından
Faydalanamayacağı)
BELEDİYE BAŞKANLIĞINA
İlgi: tarihli ve sayılı yazı.
Başkanlığınızda 657 sayılı Kanuna tabi sağlık teknisyeni kadrosunda görev yapan personelin iş sağlığı ve güvenliği ön lisans programından mezun olduğundan bahisle, tekniker kadrosunun zam ve tazminatından yararlanıp yararlanamayacağına ilişkin ilgi yazı incelenmiştir.
Bilindiği üzere, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 152 nci madde, “…
Ancak, Sağlık Hizmetleri Sınıfına ait kadrolarda görevli olup da, bu görevleri ile ilgili olmayan bir üst öğrenimi bitirenler için önceki öğrenim durumlarına ait tazminat oranları esas alınır.
…” hükmü yer almaktadır.
Diğer taraftan, 160 sayılı Devlet Memurları Kanunu Genel Tebliğinde (Seri No:160), “Kararın 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (e) bendinde de belirtildiği üzere, kadroları teknik ve sağlık hizmetleri sınıflarında bulunan personelden, bulundukları hizmet sınıflarına atanılabilecek mesleki bir üst öğrenimi bitirerek, diploma veya çıkış belgelerini kurumlarına ibraz edenlere, intibak işlemlerinin yapılıp yapılmadığına bakılmaksızın, belgelerin kuruma ibrazını takip eden ay başından geçerli olmak üzere, ita amirlerinden alınacak ödeme onayı ile, cetvellerde ayrıca belirtilen istisnai durumlar hariç olmak üzere bitirilen aynı sınıfla ilgili mesleki üst öğrenimin karşılığı olan zam ve tazminatlar ödenecek, bunlar için ayrıca yıl içinde kontrol işlemi yapılmayacaktır.
Sağlık ve teknik hizmetler sınıflarında yer alan personelin bitirdiği üst öğrenimin mesleki bir üst öğrenim olup olmadığı hususu, 2547 sayılı Yüksek Öğretim Kanununun 43 üncü maddesinin (b) bendi uyarınca alınan Yükseköğretim Kurulu kararlarına istinaden tespit edilecektir.” açıklamasına yer verilmiştir.
Diğer taraftan, konuya ilişkin Yükseköğretim Kurulu Başkanlığının 29/11/2023 tarihli ve E- 75850160-102.01.01-79458 sayılı görüş yazısında, “15.04.2009 tarihli Yükseköğretim Yürütme Kurulu toplantısında, 2547 sayılı Kanun’un 7/d-2 ve 43/b maddeleri uyarınca 2009-2010 eğitim-öğretim yılından itibaren uygulanmak üzere meslek yüksekokullarımız bünyesinde yer alan iş sağlığı ve güvenliği, işçi sağlığı ve güvenliği ön lisans programları ile işçi sağlığı ve iş güvenliği ön lisans programlarının eş değer sayılmasına karar verilmiştir.
12.09.2012 tarihli Yükseköğretim Yürütme Kurulu toplantısında, 2547 Sayılı Kanun’un 43/b maddesi uyarınca Üniversitelerarası Kurulun görüşü de dikkate alınarak mülkiyet koruma ve güvenlik bölümü altında yer alan iş sağlığı ve güvenliği ön lisans programı mezunlarının “tekniker” unvanını kullanmasına karar verilmiştir.
657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 36/II maddesi uyarınca “tekniker” unvanını alanlar teknik hizmetler sınıfında sayılmaktadır.” denilmiştir.
Başkanlığınızda 657 sayılı Kanuna tabi sağlık teknisyeni kadrosunda görev yapan personelin mezun olduğu iş sağlığı ve güvenliği ön lisans programının sağlık ve yardımcı sağlık hizmetleri sınıfına atanabilecek bir üst öğrenim olmadığından, tekniker kadroları için öngörülen zam ve tazminatlardan yararlanmasının mümkün bulunmadığı değerlendirilmektedir.
Bilgilerini rica ederim.
Bakan a.
Yerel Yönetimler Genel Müdürü