1. Daire 9446 no.lu ve 26.03.2009 tarihli Karar

KARAR : “… Sosyal Sigortalar Kurumuna aylık prim hizmet belgesinin zamanında verilmemesi nedeniyle idari para cezası ödendiği görülmüştür. 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 12. maddesinde,

“Devlet memurları, görevlerini dikkat ve itina ile yerine getirmek ve kendilerine teslim edilen Devlet malını korumak ve her an hizmete hazır halde bulundurmak için gerekli tedbirleri almak zorundadır.

Devlet memurunun kasıt, kusur, ihmal veya tedbirsizliği sonucu idare zarara uğratılmışsa, bu zararın ilgili memur tarafından rayiç bedel üzerinden ödenmesi esastır.”

denilmektedir.

Sosyal Sigortalar Kurumu Başkanlının İncesu Belediye Başkanlığına gönderdiği 12.02.2007 tarih ve 015965 sayılı yazıda, “2006/11. aya ait asıl nitelikteki aylık prim hizmet belgesinin yasal süresi içerisinde müdürlüğümüze verilmemesinden dolayı 562,50 %5 =112.50 ( toplam 37 kişi ) asgari ücretin üç katını geçemez = 1.687,50 YTL İPC uygulanmıştır.” denilmiştir. Ceza zamanında ödendiğinden 1/3 nispetinde indirimli olarak belediye bütçesinden ödemede bulunulmuştur.

Ancak yukarıda ifade edildiği üzere söz konusu idari para cezasının, bahsi geçen belgenin gönderilmesindeki gecikmede kasıt, kusur ya da ihmali olan görevliden tazmin edilmesi gerekmektedir.

SONUÇ : Açıklanan nedenlerle kamu zararının sorumlulara ödettirilmesine karar verildi.

 

t


ÖZET: Daire 9446 no.lu ve 26.03.2009 tarihli Karar, Sosyal Sigortalar Kurumu’na aylık prim hizmet belgesinin zamanında verilmemesi nedeniyle idari para cezası ödendiğini belirtmektedir. 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’na göre, memurun ihmal veya kusuru sonucu idare zarara uğratıldığında, zararın ilgili memur tarafından ödenmesi esastır. Sosyal Sigortalar Kurumu, gecikme nedeniyle 1.687,50 YTL idari para cezası uygulamış ve bu ceza zamanında ödendiğinden indirimli olarak belediye bütçesinden karşılanmıştır. Sonuç olarak, kamu zararının sorumlulardan tahsil edilmesine karar verilmiştir.