ÖZET: Şirket işçilerinin sivil toplum kuruluşlarında geçici olarak görevlendirilmesi ve kadroya geçen personelin belediye şirketlerinde geçirdiği sürelerin yıllık izin hesaplamasında nasıl değerlendirileceği konusunda T.C. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın Yerel Yönetimler Genel Müdürlüğü tarafından bir görüş oluşturulmuştur. Bu görüş, ilgili yazıda belirtilen konulara dair detaylı bir inceleme sonucunda kaleme alınmıştır.

Kurumsal geçici görevlendirmelere ilişkin düzenlemeler, 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu ve Kurumlar Arası Geçici Görevlendirme Yönetmeliği çerçevesinde ele alınmaktadır. Bu bağlamda, işçi statüsündeki personelin spor kulüplerinde geçici görevlendirilmesi mümkün görülmemektedir. Ayrıca, kadroya geçen personelin belediye şirketlerinde geçirdiği sürelerin yıllık izin hesaplamasında nasıl değerlendirileceği hususu da açıklığa kavuşturulmuştur.

Sonuç olarak, ilgili mevzuat hükümleri doğrultusunda, işçi statüsündeki personelin geçici görevlendirilmesi yasaklanmakta ve yıllık izin hesaplamalarında belediye şirketlerinde geçirilen sürelerin dikkate alınması gerektiği vurgulanmaktadır. Bu durum, kamu personelinin haklarının korunması açısından büyük önem taşımaktadır.

NOT: Şirket işçilerinin sivil toplum kuruluşlarında geçici görevlendirilmesi ve kadroya geçen personelin belediye şirketlerinde geçen hizmetlerinin yıllık izinde sayılıp sayılmayacağı

T.C.

ÇEVRE, ŞEHİRCİLİK VE İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ BAKANLIĞI

Yerel Yönetimler Genel Müdürlüğü

Sayı: E-53773008-622.02-10378649 09/09/2024

Konu: Görüş (Şirket İşçilerinin Sivil Toplum Kuruluşlarında

Geçici Görevlendirilmesi ve Kadroya Geçen Personelin

Belediye Şirketlerinde Geçen Hizmetlerinin Yıllık İzinde Sayılıp Sayılmayacağı)

BELEDİYE BAŞKANLIĞINA

İlgi: tarihli ve sayılı yazınız.

Başkanlığınızın sermayesinin tamamına sahip olduğu şirkette personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı kapsamında istihdam edilen personelin spor kulüplerinde görevlendirilip görevlendirilmeyeceği ile şirket işçisi olarak çalışmakta iken 5393 sayılı Kanunun 49 uncu maddesi çerçevesinde sözleşmeli personel olan akabinde 7433 sayılı Kanunla kadroya geçen personelin şirket işçisi olarak çalışmış oldukları sürelerin yıllık izin hesabında sayılıp sayılmayacağı hususunda görüş talep edilen ilgi yazı incelenmiştir.

Bilindiği üzere, Kurumlar Arası Geçici Görevlendirme Yönetmeliğinin “Amaç ve kapsam” başlıklı 1 inci maddesinde, “(1) Bu Yönetmelik, personelin kurumlar arasında geçici olarak görevlendirilmesine ilişkin usul ve esasları düzenlemek amacıyla hazırlanmıştır.

Bu Yönetmelik, kurumlarda statülerine bakılmaksızın bir kadro veya pozisyona dayalı olarak çalışan personel hakkında uygulanır.

Hâkim ve savcılar ile bu meslekten sayılanlar hakkında bu Yönetmelik hükümleri uygulanmaz.

(Danıştay Sekizinci Dairesinin 23/9/2020 tarihli ve E.:2020/2303 sayılı Kararı ile Yürütmesi Durdurulan ibare: Yükseköğretim kurumları,) il özel idareleri, belediyeler ve bağlı kuruluşları ile bunların kurdukları birlik, müessese, işletme, bunlara bağlı döner sermayeli kuruluşlar bu Yönetmelik kapsamında geçici görevlendirme yapamaz.” hükmü yer almakta olup mezkûr Yönetmelik kapsamında yapılacak olan görevlendirmelerin kurumlar arası görevlendirme olduğu görülmektedir.

Ayrıca, 657 Saylı Devlet Memurları Kanununun “Kurumlar arası geçici süreli görevlendirme” başlıklı 8 inci maddesinde, “Memurlar, geçici görevlendirme yapmak isteyen kurumun talebi ve çalıştıkları kurumun izni ile diğer kamu kurum ve kuruluşlarında aşağıda belirtilen şartlarla geçici süreli olarak görevlendirilebilir:

Yurtdışında görevlendirilen güvenlik görevlileri hariç olmak üzere, memurun görevlendirileceği kurumda göreve ilişkin 4 üncü ve daha yukarı bir dereceden boş bir kadronun bulunması şarttır.

Geçici süreli görevlendirilen memurlar, geçici süreli olarak görevlendirildikleri kurumların mevzuatına uymakla yükümlüdür.

Geçici süreli olarak görevlendirilen memurlar, yurtdışında görevlendirilen güvenlik görevlileri hariç olmak üzere, aylıkları ile diğer malî ve sosyal haklarını kurumlarından alır. Bu memurların kadroları ile ilişkileri, kendi sınıf ve derecelerindeki terfi ve emeklilik hakları devam eder.

Geçici süreli görevlendirme süresi bir yılda altı ayı geçemez. Yurtdışında görevlendirilen güvenlik görevlileri için geçici görevlendirme süresi en çok iki yıldır; gerekli görülmesi hâlinde bu süre bir katına kadar uzatılabilir.

Geçici süreli görevlendirmenin, memurların göreviyle ilgili olması şarttır.

Geçici süreli görevlendirmede memurun muvafakati aranır.

Birinci fıkrada belirtilen hâller dışında memurlar, kamu yararı ve hizmet gerekleri sebebiyle ihtiyaç duyulması hâlinde kurumlarınca, Devlet Personel Başkanlığının uygun görüşü alınarak diğer kamu kurum ve kuruluşlarında altı aya kadar geçici süreli olarak görevlendirilebilir.” hükmü yer almakta olup söz konusu Kanun kapsamında yapılmakta olan görevlendirmelerin memur statüsünde olan kamu personeli için yapılan bir görevlendirme çeşidi olduğu görülmektedir.

Yukarıda yer verilen mevzuat hükümleri çerçevesinde Başkanlığınızda çalışmakta olan işçi statüsündeki personelin ilgi yazı ile belirtmiş olduğunuz spor kulübünde geçici olarak görevlendirilmesinin mümkün olmadığı mütalaa edilmektedir.

Diğer taraftan, belediye şirketlerinde geçen hizmet sürelerinin yıllık izin hesabında nasıl değerlendirileceği hususu ile ilgili olarak Bakanlığımızın 01.05.2024 tarihli ve 9091824 sayılı görüş yazısının bir örneğine ekte yer verilmiştir.

Bilgilerini rica ederim.

Bakan a. Yerel Yönetimler Genel Müdürü

Eki: Örnek Görüş