TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ KAMU DENETÇİLİĞİ KURUMU (OMBUDSMANLIK)
SAYI : 20627-20627 |sayi|95802452-101.07.06-E.95802452-101.07.06-E.
BAŞVURU NO : 2018/8748 2018/ 8748
KARAR TARİHİ : 10/12/2018 |tarih|
KISMEN TAVSİYE KISMEN RET KARARI
BAŞVURU VEKİLİ / TEMSİLCİSİ : –
BAŞVURUYA KONU İDARE : Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Rektörlüğü
BAŞVURUNUN KONUSU : Başvuranın, sözlü sınava ilişkin mağduriyetinin giderilerek hak ettiğini düşündüğü unvanın tarafına verilmesi talebi hakkındadır .
BAŞVURU TARİHİ : 02/07/2018 2.7.2018
I. BAŞVURANIN İDDİA VE TALEPLERİ
1. Başvuran, Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Rektörlüğünce Elektrik Elektronik Mühendisi kadrosuna ilişkin olarak yapılan unvan değişikliği sınavına katıldığını, yazılı sınavda 80 puan almasına karşın sözlü sınavdan 62 puan verilerek başarısız sayıldığını, sınav kurulunca Yönetmeliğin 13 üncü maddesinde belirtilen soru gruplarından hiçbir soru sorulmadığı ve değerlendirme yapılmadığını, idarenin ve sınav kurulunun objektif olmadığını, haksızlığa uğradığını belirterek mağduriyetinin giderilerek hak ettiğini düşündüğü unvanın tarafına verilmesini talep etmektedir .
II. İDARENİN BAŞVURUYA İLİŞKİN AÇIKLAMALARI
2. Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Rektörlüğü Personel Daire Başkanlığının 10/ 09/ 2018 tarihli ve E .
sayılı yazısı ve eklerinde; Yükseköğretim Üst Kuruluşları ile Yükseköğretim Kurumları
Personeli Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Yönetmeliği uyarınca yapılan sözlü sınavdan ilgilinin 62 puan aldığı için başarısız sayıldığı; unvan değişikliği sınav kurulu 5 üyeden oluştuğundan kurulun mevzuata uygun teşkil edildiği, adaylara mülakat öncesinde alanlarıyla ilgili soruların sorulacağının ilan edildiği, açıklamalarına yer verilmektedir .
III. İLGİLİ5070MEVZUAsayılı ElektronikT İmza Kanunu’na uygun olarak Güvenli Elektronik İmza ile üretilmiştir . Evrak teyidi
1 / 73. 18/ 10/ 1982 tarihli ve 2709 sayılı T.C. Anayasasının “Dilekçe, bilgi edinme ve kamu
denetçisine başvurma hakkı” başlıklı 74 üncü maddesinde; “ … Herkes, bilgi edinme ve kamu denetçisine başvurma hakkına sahiptir . Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına bağlı olarak kurulan Kamu Denetçiliği Kurumu idarenin işleyişiyle ilgili şikâyetleri inceler … ”, 4. 4/ 6/ 2012 tarihli ve 6328 sayılı Kamu Denetçiliği Kurumu Kanununun ‘Kurumun görevi’ başlıklı 5 inci maddesinin birinci fıkrasında; “Kurum, idarenin işleyişi ile ilgili şikâyet üzerine, idarenin her türlü eylem ve işlemleri ile tutum ve davranışlarını; insan haklarına dayalı adalet anlayışı içinde, hukuka ve hakkaniyete uygunluk yönlerinden incelemek, araştırmak ve idareye önerilerde bulunmakla görevlidir .”, 5. Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Esaslarına Dair
Genel Yönetmeliğin ‘Sözlü Sınav’ başlıklı 12/A maddesinde; “Yazılı sınavda en yüksek puan alan adaydan başlamak üzere ilan edilen kadro veya pozisyon sayısının beş katına kadar aday sözlü sınava alınır . Son adayla aynı puana sahip olan personelin tamamı sözlü sınava alınır . İlgili personel, sınav kurulunun her bir üyesi tarafından; a) Sınav konularına ilişkin bilgi düzeyi, b) Bir konuyu kavrayıp özetleme, ifade yeteneği ve muhakeme gücü, c) Liyakati, temsil kabiliyeti, tutum ve davranışlarının göreve uygunluğu, d) Özgüveni, ikna kabiliyeti ve inandırıcılığı, e) Genel kültürü ve genel yeteneği, f) Bilimsel ve teknolojik gelişmelere açıklığı, esas alınarak yüz tam puan üzerinden değerlendirilir .
Her üyenin vermiş olduğu puanların aritmetik ortalaması alınarak personelin sözlü sınav puanı tespit edilir . Sözlü sınavda yüz üzerinden en az yetmiş puan alanlar başarılı sayılır .”, 6. Yükseköğretim Üst Kuruluşları ile Yükseköğretim Kurumları Personeli Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Yönetmeliğinin; 6.1. ‘Sözlü Sınav’ başlıklı 13 üncü maddesinde; “Yazılı sınavda en yüksek puan alan adaydan başlamak üzere ilan edilen kadro sayısının beş katına kadar aday, yazılı sınavın Başkanlıkça merkezi olarak veya kurumlarca müstakil olarak yapılmasına bakılmaksızın, ilgili kurumlarca sözlü sınava alınır . Son adayla aynı puana sahip olan personelin tamamı sözlü sınava alınır .
( 2) İlgili personel, sınav kurulunun her bir üyesi tarafından; a) Sınav konularına ilişkin bilgi düzeyi, b) Bir konuyu kavrayıp özetleme, ifade yeteneği ve muhakeme gücü, c) Liyakati, temsil kabiliyeti, tutum ve davranışlarının göreve uygunluğu, ç) Özgüveni, ikna kabiliyeti ve inandırıcılığı, d) Genel kültürü ve genel yeteneği, e) Bilimsel ve teknolojik gelişmelere açıklığı,
5070 sayılı Elektronik İmza Kanunu’na uygun olarak Güvenli Elektronik İmza ile üretilmiştir . Evrak teyidi
2 / 7esas alınarak yüz tam puan üzerinden değerlendirilir . Her üyenin vermiş olduğu puanların aritmetik
ortalaması alınarak personelin sözlü sınav puanı tespit edilir . Sözlü sınavda yüz üzerinden en az yetmiş puan alanlar başarılı sayılırlar .
( 3) Sözlü sınav puanlarının sınav kurulunca tespit edilmesini müteakip sınav sonuçlarının beş iş günü içinde kurumların resmî internet sitesinde ilan edilmesi esastır . Sınav sonuçlarına ilişkin olarak beş iş günü içinde sınav kuruluna itiraz edilebilir . İtirazlar on iş günü içinde sınav kurulunca karara bağlanır .”, 6.2. ‘Sınav kurulu ve görevleri’ başlıklı 16 ncı maddesinde; “Sınav kurulu, atamaya yetkili amir veya görevlendireceği kişinin başkanlığında, atamaya yetkili amirce belirlenecek personel birimi temsilcisi ile diğer üyelerden teşekkül etmek üzere beş kişiden oluşur ve aynı usulle birer yedek üye belirlenir . İhtiyaç duyulması halinde kurum dışından kamu görevlileri arasından kurula üye veya üyeler görevlendirilebilir . Sınav kurulunu teşkil eden üyeler sınava alınacak personelden, lisansüstü öğrenim hariç öğrenim ve ihraz ettikleri unvanlar itibarıyla daha düşük seviyede olamazlar .
(2) Sınav kurulunun başkan ve üyelerinin sınava eşlerinin, ikinci dereceye kadar (bu derece dâhil)
kan ve kayın hısımlarının katıldığının tespit edilmesi halinde, bu üye veya üyeler sınav kurulu üyeliğinden çıkartılır ve bunların yerine yedek üye veya üyeler görevlendirilir .
(3) (Değişik : RG- 11/ 3/ 2017- 30004) Sınav kurulu üye tam sayısı ile toplanır . Kararlar oy çokluğuyla alınır .
(4) (Değişik : RG- 11/ 3/ 2017- 30004) Görevde yükselme ve unvan değişikliği yazılı sınavının; a) Kurumlarca müstakil olarak yapılması halinde, ilana çıkan kurumda sınavlara ilişkin sınav kurulu teşkil edilir . Sınav kurulu, sınavların yapılması, itirazların sonuçlandırılması, sınav sonuçlarının ilanı ve sınavlara ilişkin diğer işleri yürütür .
b) Kurumlarca yükseköğretim kurumlarından birine yaptırılması halinde, ilana çıkan kurumda sınav kurulu teşkil edilir . Başvuruda aranan şartları taşıyanlara ilişkin aday listesine yapılan itirazların sonuçlandırılması, sözlü sınavların yapılması ve sözlü sınav sonuçlarına ilişkin itirazların sonuçlandırılması ve sınav sonuçlarının ilanı sınav kurulunca yerine getirilir . Yazılı sınava ilişkin itirazların sonuçlandırılması ve sınava ilişkin diğer işler, sınavı gerçekleştirecek kurumla yapılacak protokol çerçevesinde yürütülür .
c) Kurumlarca merkezi olarak Başkanlığa yaptırılması halinde, ilgili kurumda ve Başkanlıkta sınav kurulu teşkil edilir . Yazılı sınava ilişkin itirazların sonuçlandırılması ve sınava ilişkin diğer işler, Başkanlık ile sınavı gerçekleştirecek kurum arasında yapılacak protokol çerçevesinde yürütülür .
Başvuruda aranan şartları taşıyanlara ilişkin aday listesine yapılan itirazların sonuçlandırılması, sınav sonuçlarının ilanı, sözlü sınavların yapılması ve sözlü sınav sonuçlarına ilişkin itirazların sonuçlandırılması, ilgili kurumda oluşturulan sınav kurulunca yerine getirilir .” hükümlerine yer verilmiştir .
5070 sayılı Elektronik İmza Kanunu’na uygun olarak Güvenli Elektronik İmza ile üretilmiştir . Evrak teyidi
3 / 7IV. KAMU DENETÇİSİ SADETTİN KALKAN’IN KAMU BAŞDENETÇİSİ’NE ÖNERİSİ
7. Kamu Denetçisi tarafından yapılan inceleme ve değerlendirmelerde başvuranın yeniden sözlü sınava alınması ve sözlü sınavda Yükseköğretim Üst Kuruluşları ile Yükseköğretim Kurumları
Personeli Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Yönetmeliğinin ‘Sözlü Sınav’ başlıklı 13 üncü maddesi uyarınca yapılacak değerlendirme sonucunda sözlü sınav puanının belirlenmesi hususunda hazırlanan “Tavsiye Karar Önerisi” Kamu Başdenetçisine sunulmuştur .
V. DEĞERLENDİRME VE GEREKÇE
A. Hukuka, Hakkaniyete ve İnsan Haklarına Uygunluk Yönünden Değerlendirme 8. Başvuran, Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Rektörlüğünce Elektrik Elektronik Mühendisi kadrosuna ilişkin olarak yapılan unvan değişikliği sınavına katıldığını, yazılı sınavda 80 puan almasına karşın sözlü sınavdan 62 puan verilerek başarısız sayıldığını belirterek mağduriyetinin giderilerek hak ettiğini düşündüğü unvanın tarafına verilmesini talep etmektedir .
9. Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Esaslarına Dair Genel
Yönetmelik ile Yükseköğretim Üst Kuruluşları ile Yükseköğretim Kurumları Personeli Görevde
Yükselme ve Unvan Değişikliği Yönetmeliği’nde görevde yükselme ve unvan değişikliği yazılı sınavında en yüksek puan alan adaydan başlamak üzere ilan edilen kadro sayısının beş katına kadar adayın ilgili kurumlarca sözlü sınava alınacağı, ilgili personelin, sınav kurulunun her bir üyesi tarafından; a) Sınav konularına ilişkin bilgi düzeyi, b) Bir konuyu kavrayıp özetleme, ifade yeteneği ve muhakeme gücü, c) Liyakati, temsil kabiliyeti, tutum ve davranışlarının göreve uygunluğu, ç)
Özgüveni, ikna kabiliyeti ve inandırıcılığı, d) Genel kültürü ve genel yeteneği, e) Bilimsel ve teknolojik gelişmelere açıklığı, esas alınarak yüz tam puan üzerinden değerlendirileceği, her üyenin vermiş olduğu puanların aritmetik ortalaması alınarak personelin sözlü sınav puanının tespit edileceği, sözlü sınavda yüz üzerinden en az yetmiş puan alanların başarılı sayılacağı ve sınav kurulunun, atamaya yetkili amir veya görevlendireceği kişinin başkanlığında, atamaya yetkili amirce belirlenecek personel birimi temsilcisi ile diğer üyelerden teşekkül etmek üzere beş kişiden oluşacağı ve aynı usulle birer yedek üye belirleneceği, ihtiyaç duyulması halinde kurum dışından kamu görevlileri arasından kurula üye veya üyeler görevlendirilebileceği, sözlü sınavların yapılması ve sözlü sınav sonuçlarına ilişkin itirazların sonuçlandırılması ilgili kurumda oluşturulan sınav kurulunca yerine getirileceği hususları düzenlenmiştir .
10. Başvuru dosyasının incelenmesinden, başvuranın Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Rektörlüğünce
Elektrik Elektronik Mühendisi kadrosuna ilişkin olarak yapılan unvan değişikliği sınavına katıldığı, yazılı sınavda 80 puan alarak sözlü sınava katılmaya hak kazandığı, 05.06.2018 tarihinde yapılan sözlü sınavda sınav kurulunca başvurana 7 tane soru sorulduğu ve sorulan bu sorulara verilen yanıtların değerlendirmeye alındığı, her üyenin vermiş olduğu puanların aritmetik ortalaması alınarak başvuranın mülakat puan ortalamasının 62 olarak belirlendiği ve başarısız sayıldığı, başvuranın 8.6.2018 tarihli dilekçesi ile sözlü sınav sonucuna itiraz ettiği, idarece Yükseköğretim
Üst Kuruluşları ile Yükseköğretim Kurumları Personeli Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği
Yönetmeliğinin 19 uncu maddesinin 2 nci fıkrasında “Unvan değişikliği sınavları, görev alanları ve
5070 sayılı Elektronik İmza Kanunu’na uygun olarak Güvenli Elektronik İmza ile üretilmiştir . Evrak teyidi
4 / 7atama yapılacak görevin niteliğine ilişkin konularda yaptırılır” hükmü gereğince sözlü sınav
sorularının alandan sorulduğundan bahisle itirazın reddedilmesi üzerine bakılan başvurunun yapıldığı anlaşılmaktadır .
11. İlgili Yönetmelikte adayların dokuzuncu paragrafta da yer verilen hususlar esas alınarak yüz tam puan üzerinden değerlendirileceği hüküm altına alınmıştır . Mevzuat hükmünden ilgili alanlardan adaya ayrı ayrı puan verileceği anlaşılmamakta, ilgili alanlar esas alınarak yüz tam puan üzerinden değerlendirme yapılacağı anlaşılmaktadır . İdare tarafından mülakata ilişkin Kurumumuza gönderilen kamera kaydında unvan değişikliği sözlü mülakatında adaya sorulan sorular ve adayın verdiği cevaplar yer almaktadır . Somut olayda başvuran için yapılan sözlü sınava ilişkin tutanak ile kamera kayıtlarının incelenmesinden adayın Yönetmelikte belirtilen hususlar esas alınarak yüz tam puan üzerinden değerlendirildiği, puanlamaya ilişkin herhangi bir hukuka aykırılık bulunmadığı, sorulan soruların alana ilişkin bilgi düzeyini ölçen objektif sorulardan oluştuğu değerlendirilmektedir .
12. Diğer taraftan, Danıştay 2. Dairesinin 01/ 12/ 2016 tarihli ve E :2016 / 3609, K: 2016/ 5341 sayılı kararının, “değerlendirme kriterlerinden bir kısmının somut bilgi ve belgeye dayandırılması zorunluluğu bulunmakta iken, bir kısmının gözlem ve kanaate dayalı olduğu, ancak, sözlü sınava ilişkin Görevde Yükselme Sözlü Sınavı Değerlendirme Formunda yer alan kriterlerden bir kısmı gözlem ve kanaate dayalı olmakla birlikte, söz konusu kriterler çerçevesinde bir bütün olarak yapılan değerlendirme sonucunda adayın başarılı ya da başarısız olduğunun belirlendiği dikkate alındığında; gözlem ve kanaate dayalı kriterler yönünden ilgilinin başarısız olarak değerlendirilmesine etki eden hususların ortaya konulması, somut bilgi ve belgeye dayandırılması mümkün olan haneler bakımından ise başarısız olarak değerlendirilmesine etki eden hususların somut bilgi ve belge ile kanıtlanması gerektiği” yönünde olduğu görülmektedir . Sınav kurulunca başvurana 7 tane soru sorulduğu ve sorulan bu sorulara verilen yanıtların değerlendirmeye alınarak başvuranın sınav konularına ilişkin bilgi düzeyinin ölçüldüğü görülmektedir . Somut olayda, puanlamaya ilişkin takdir hakkının kullanılmasında kamu yararı ve hizmet gereklerine aykırı davranıldığına, sübjektif bir değerlendirme yapıldığına ilişkin somut bir veri sunulamadığından başvuranın sınav sonucunda hukuka ve hakkaniyete aykırı bir husus tespit edilememiştir .
13. Öte yandan, başvuran tarafından sözlü sınav kurulunun objektif bir şekilde oluşturulmadığı iddia edilmiş ise de, sınav kurulunun genel sekreter, personel daire başkanı, makine mühendisliği bölümü öğretim üyesi, inşaat mühendisliği bölümü öğretim üyesi ve başvuranın başvurduğu alana ilişkin elektrik elektronik mühendisliği bölümü öğretim üyesinden oluşmak üzere 5 üyeden oluştuğu görülmekle sınav kurulunun Yükseköğretim Üst Kuruluşları ile Yükseköğretim Kurumları Personeli
Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Yönetmeliğinin 16 ncı maddesinin birinci fıkrasına uygun oluşturulduğu anlaşıldığından başvuranın bu iddiası yerinde görülmemiştir .
14. Kurumumuz tarafından benzer konuya dair pek çok başvuruya ilişkin; sözlü sınavların iyi yönetim ilkelerinden olan “nesnellik”, “tarafsızlık”, “şeffaflık”, “hesap verilebilirlik” ve “kararların gerekçeli olması” ilkelerine uygun yapılmasını teminen İdarenin bundan sonra düzenleyeceği sözlü sınavlar öncesinde bilgi soruları yanında cevap anahtarlarını hazırlaması, sınavlara giren adaylara verilen puanların gerekçelerini ortaya koyacak tedbirler alması yönünde tavsiye olmak üzere Kısmen
5070 sayılı Elektronik İmza Kanunu’na uygun olarak Güvenli Elektronik İmza ile üretilmiştir . Evrak teyidi
5 / 7Ret Kısmen Tavsiye Kararı verilmiştir . Somut olayda idare tarafından sözlü sınav kamera ile kayıt
altına alınarak sözlü sınavın objektifliğinin sağlandığı görülmektedir .
15. Yukarıda anlatılan hususlar, başvuranın iddiaları, idarenin konu ile ilgili açıklamaları, ilgili mevzuat, yargı kararları ve tüm dosya kapsamı birlikte değerlendirildiğinde; idarenin ilgili mevzuat çerçevesinde gerçekleştirdiği başvuruya konu sözlü sınava ilişkin işleminin hukuka ve hakkaniyete uygun olduğu sonuç ve kanaatine varılmıştır .
B. İyi Yönetim İlkeleri Yönünden Değerlendirme 16. İyi yönetim ilkelerine 28/ 03/ 2013 tarihli ve 28601 mükerrer sayılı Resmi Gazetede yayımlanan
Kamu Denetçiliği Kurumu Kanununun Uygulanmasına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında
Yönetmeliğin “İyi yönetim ilkeleri” başlıklı 6 ncı maddesinde yer verilmiş olup; Kurumumuzca talep edilen bilgi ve belgelerin idare tarafından süresi içinde gönderildiği ve başvuranın dilekçesi üzerine başvurana kısa sürede cevap verildiği anlaşıldığından idarenin iyi yönetim ilkelerinden biri olan
“kararın geciktirilmeksizin bildirilmesi” ilkesine uygun hareket ettiği; ancak, başvuranın talebini reddederken bu işlem karşısında hangi sürede hangi mercilere başvurabileceğinin gösterilmemiş olması sebebiyle “karara karşı başvuru yollarının gösterilmesi” ilkesine uymadığı tespit edilmiş olup, idareden bundan böyle bu ilkeye de uyması beklenmektedir .
17. Ayrıca, sınav komisyonunca sınavda sorulacak soruların ve cevap anahtarlarının önceden hazırlanması hususu sözlü sınavların nesnelliği açısından aranan kriterler arasında yer almaktadır . Bu bağlamda İdarenin bundan sonra düzenleyeceği sözlü sınavlarda bahse konu ilkelere de uygun davranması önerilmektedir .
VI. HAK ARAMA ÖZGÜRLÜĞÜNE İLİŞKİN AÇIKLAMA
18. 14/ 06/ 2012 tarihli ve 6328 sayılı Kamu Denetçiliği Kurumu Kanununun 21 inci maddesinin birinci fıkrası uyarınca, bu Kısmen Tavsiye Kısmen Ret Kararının başvurana tebliğ tarihinden itibaren, ilgili idarenin işlemine karşı (varsa) dava açma süresinden kalan süre, kaldığı yerden işlemeye devam edecek olup Sivas İdare Mahkemelerinde yargı yolu açıktır .
VII. KARAR
Yukarıda açıklanan gerekçe ve dosya kapsamına göre BAŞVURUNUN KABULÜ ile
Başvuranın talebinin REDDİNE, Sınavların iyi yönetim ilkelerinden olan “nesnellik”, “tarafsızlık” , “şeffaflık”, “hesap verilebilirlik” ve “kararların gerekçeli olması” ilkelerine uygun yapılmasını teminen, İdarenin bundan sonra düzenleyeceği sözlü sınavlar öncesinde bilgi soruları ve cevap anahtarları hazırlaması yönünde
SİVAS CUMHURİYET ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ’NE TAVSİYEDE
BULUNULMASINA,
5070 sayılı Elektronik İmza Kanunu’na uygun olarak Güvenli Elektronik İmza ile üretilmiştir . Evrak teyidi
6 / 76328 sayılı Kanunun 20 inci maddesinin üçüncü fıkrası uyarınca, Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
Rektörlüğünce bu karar üzerine tesis edilecek işlemin otuz gün içinde Kurumumuza bildirilmesinin zorunlu olduğuna, Kararın BAŞVURANA ve SİVAS CUMHURİYET ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜNE tebliğine, Türkiye Cumhuriyeti Kamu Başdenetçisince karar verildi .
Şeref MALKOÇ
Kamu Başdenetçisi
5070 sayılı Elektronik İmza Kanunu’na uygun olarak Güvenli Elektronik İmza ile üretilmiştir . Evrak teyidi
.