|
ÖZET: Başvuran, 23.05.2017 tarihinden itibaren sözleşmeli hemşire olarak çalıştığını ve üç yıllık süresinin dolmasıyla kadroya geçmesi gerektiğini, ancak 17.08.2020 tarihinde kadroya geçtiğini belirterek, kadro tarihinin 23.05.2020 olarak değiştirilmesini talep etmiştir. İdare, başvuranın kadroya geçiş işlemlerinin 663 sayılı KHK’nın 45/A maddesi ve ilgili yönetmelikler çerçevesinde gerçekleştirildiğini, dolayısıyla kadro tarihinin değiştirilemeyeceğini ifade etmiştir.
Değerlendirmede, başvuranın kadroya geçiş talebinin zamanında iletildiği, ancak idarenin süreçleri ve belgeleri kontrol etme yükümlülüğünün, belirli bir zaman dilimini kapsadığı vurgulanmıştır. Ayrıca, Covid-19 pandemisi sürecinin idarenin işlemlerini etkilediği ve bu durumun başvuranın menfaatini ihlal etmediği sonucuna varılmıştır. Sonuç olarak, başvurunun reddedilmesi gerektiği belirtilmiş, idarenin mevzuata uygun hareket ettiği ve başvuranın mağduriyetine neden olacak bir işlem tespit edilmediği ifade edilmiştir. |
TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ KAMU DENETÇİLİĞİ KURUMU (OMBUDSMANLIK)
SAYI : 2020/90599-S.20.99609
BAŞVURU NO : 2020/97810
KARAR TARİHİ : 30/12/2020
RET KARARI
SAĞLIK BAKANLIĞI
BAŞVURUYA KONU İDARE :
BAŞVURUNUN KONUSU : Sözleşmeli personelin kadroya geçiş işlemleri hakkında.
BAŞVURU TARİHİ : 02/10/2020
I. BAŞVURANIN İDDİA VE TALEPLERİ
1) Başvuran özetle; 23.05.2017 tarihinden itibaren İstanbul Sultangazi Haseki Eğitim
Araştırma Hastanesinde 663-4/A maddesi kapsamında sözleşmeli hemşire olarak göreve başladığını, ilgili kanun gereği üç senesini tamamladığında kadroya geçmesi gerekirken,
17.08.2020 tarihinde kadroya geçerek yaklaşık olarak üç aylık bir hak kaybı yaşadığını,
durumun düzeltilmesi ile ilgili yazdığı yazıya olumlu bir cevap alamadığını, bu durumun gelecek sene yapabileceği il içi ve dışı atamalarında tercih vermesini de engellediğini belirterek kadro tarihinin 23.05.2020 olarak değiştirilmesini talep etmektedir.
II. İDARENİN BAŞVURUYA İLİŞKİN AÇIKLAMALARI
2) Başvuruya konu iddialar hakkında bilgi ve belge talebi içeren yazılarımıza istinaden;
2.1)Sağlık Bakanlığı Yönetim Hizmetleri Genel Müdürlüğünün 23.10.2020 tarih ve
E. sayılı yazısında;
2.1.1) “657/4B-663 sayılı KHK 451A olarak görev yapan personelin 657 sayılı Kanunun 4 üncü
maddesinin (A) bendi kapsamındaki kadroya atanma talepleri Bakanlığımız Yönetim
Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nün 663 Sayılı KHK’nın 45/A maddesine tabi sözleşmeli personelin memur kadrolarına atanması konulu 20.05.2020 tarihli ve sayılı yazısı doğrultusunda gerçekleştirilmiştir.
2.1.2) Hemşire nin (başvuran) 663 sayılı KHK 45/A’dan 657 Sayılı Kanunun 4(A)
kapsamındaki kadroya atanma talebine dair, İstanbul Valiliği’nin 03.07.2020 tarihli ve sayılı yazısına ekli 03.06.2020 tarihli dilekçesinin fiziki olarak 07.07.2020 tarihinde
Bakanlığımıza ulaştığı tespit edilmiştir.
2.1.3) Başvuru koşulları Bakanlığımız Yönetim Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nün 663 Sayılı
KHK’nın 45/A Maddesine Tabi Sözleşmeli Personelin Memur Kadrolarına Atanması konulu
20.05.2020 tarihli ve E.2579 sayılı yazısı ile 81 İl Sağlık Müdürlüğüne bildirilmiştir.
2.1.4) 657/413-663 sayılı KHK 45/A’dan 657 sayılı Kanunun 4A kapsamındaki kadroya atanma
talebine dair Bakanlığımızda görev yapmakta Olan tüm personelin başvurularına; İl Sağlık
Müdürlüklerinin yazıları ve ilgililerin dilekçelerine bakılarak; 663 sayılı Kanun Hükmünde
Kararname’nin 45/A maddesinin 3 üncü fıkrasında “Bu madde uyarınca atanan sözleşmeli sağlık personeli üç yıl süreyle başka bir yere atanamaz. Aile birliği mazeretine bağlı yer değiştirmelerde bu madde uyarınca istihdam edilen personelin eşi bu personele tabidir, Ancak sözleşmeli sağlık personelinin bulunduğu ilde bir yıl görev yapması ve vizeli pozisyon bulunması durumunda; eşlerin her ikisinin de Bakanlık ve bağlı kuruluşlarında sözleşmeli veya eşlerden birinin sözleşmeli, diğerinin Bakanlık ve bağlı kuruluşlarında veya diğer bir kamu kurum veya kuruluşunda kadrolu statüde istihdam ediliyor olması halinde hizmet ihtiyacının daha fazla olduğu yere atamaları yapılabilir.” Hükmü kapsamında ve Bakanlığımız Yönetim
Hizmetleri Genel Müdürlüğünce yayımlanan yazıda yer alan usul ve esaslar doğrultuşunda aynı koşullarda değerlendirilmektedir.
2.1.5) Hemşire ‘in kadroya geçiş işlemleri İstanbul İl Sağlık Müdürlüğünün ilgi yazısına
ekli 03.06.2020 tarihli dilekçesine istinaden Bakanlığımız Yönetim Hizmetleri Genel
Müdürlüğünce yayımlanan yazıda yer alan usul ve esaslar doğrultuşunda gerçekleştirilmiştir.
Hemşire in kadroya geçiş talebi hakkında İstanbul Valiliğinin 03.07.2020 tarihli ve sayılı yazısına ekli 03.06.2020 tarihli dilekçesine göre işlem tesis edilmiştir.
2.1.6) Bakanlığımız Yönetim Hizmetleri Genel Müdürlüğünce yayımlanan yazıda yer alan usul
ve esaslar doğrultusunda işlem tesis edildiğinden hemşire ‘in kadro tarihi değiştirilememektedir.”
2.2) Sağlık Bakanlığı Yönetim Hizmetleri Genel Müdürlüğünün 23.10.2020 tarih ve
E.7169 sayılı yazısında;
2.2.1) 663 sayılı Sağlık Alanında Bazı Düzenlemeler Hakkında Kanun Hükmünde
Kararname’nin Sözleşmeli Sağlık Personeli İstihdamı Başlıklı 45/A maddesi hükümleri ile
Bakanlığımız Yönetim Hizmetleri Genel Müdürlüğünün 663 Sayılı KHK’nın 45/A maddesine tabi sözleşmeli personelin memur kadrolarına atanması konulu 20.05.2020 tarihli ve E.2579 sayılı yazısı doğrultusunda gerçekleştirilmekte olup; Genel Müdürlüğümüzce yayımlanan 663 sayılı KHK’nın 45/A maddesine Tabi Sözleşmeli Personelin Memur Kadrolarına Atanması hakkındaki genelge, 663 sayılı Sağlık Alanında Bazı Düzenlemeler Hakkında Kanun
Hükmünde Kararname ve 27.06.2019 tarihli ve 7180 sayılı Bazı Düzenlemeler Hakkında
Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ekte sunulmuştur.
2.2.2) 663 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 45/A maddesine göre Sözleşmeli sağlık
personeli olarak görev yapmakta iken kadroya geçme talebinde bulunan personelin dilekçe ve kadroya geçişe esas ilgili belgelerin gönderilmesi hakkındaki başvuru koşulları, Bakanlığımız
Yönetim Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nün 663 Sayılı KHK’nın 45/A Maddesine Tabi
Sözleşmeli Personelin Memur Kadrolarına Atanması konulu 20.05.2020 tarihli ve E.2579 sayılı yazısı ile 81 İl Sağlık Müdürlüğü’ne bildirilmiş olup, dilekçe ve kadroya geçişe esas ilgili belgelerin gönderilmesi gerekmektedir. Ayrıca Bakanlığımıza ulaşan taleplerin kadroya geçiş işlemleri, 657 sayılı DMK’nın 48 inci madde şartlarının karşılanması ve 3 (üç) yıllık fiili hizmet sürelerinin hesaplanması açısından değerlendirilerek sonuçlandırılmaktadır.
2.2.3) Hemşire ’in (başvuran) 663 sayılı KHK 45/A’dan 657 sayılı Kanunun 4(A)
kapsamındaki kadroya atanma talebine dair İstanbul Valiliğinin 03.07.2020 tarihli ve sayılı yazısına ekli 03.06.2020 tarihli dilekçesinin fiziki olarak 07.07.2020 tarihinde
Bakanlığımıza ulaştığı tespit edilmiştir.
2.2.4) 663 sayılı Kanun Hükmünde Kararname’nin 45/A maddesine göre kadroya geçirilen
personelin atanma talepleri ile olarak Bakanlık Makamının 10/07/2020 tarihli 2293 sayılı onayında “Sağlık Bakanlığı Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği’nin 19, 20 ve 21 inci maddeleri kapsamındaki talepleri değerlendirilecek olup kadrolu olarak atanma tarihinden itibaren bir yıl çalışma süresini tamamlamadan yapılan diğer yer değişikliği talepleri ise değerlendirilmeyecektir.” hükmü esasına göre sağlık mazereti, aile birliği mazereti ve can güvenliği atama taleplerine işlem yapılacak olup, diğer yer değişikliği talepleri değerlendirilmeyecektir…”
2.3) Sağlık Bakanlığı Yönetim Hizmetleri Genel Müdürlüğünün 663 sayılı KHK’nın 45/A
maddesine tabi sözleşmeli personelin memur kadrolarına atanması konulu, 20/05/2020 tarih ve E.2579 sayılı yazısında özetle; “…Kadrolu atanmalarına esas olarak; a) 663 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 45/A maddesine göre çalışanlardan, 3 yıllık çalışma süresini tamamlayıp 657 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin (A) bendi kapsamında kadrolu olarak atanma talebine dair dilekçeleri ile birlikte diploma veya geçici mezuniyet belgesi (İl Sağlık Müdürlüklerince aslının görülmesine müteakip onaylı örneği gönderilecektir)
görevini devamlı yapmasına engel olabilecek akıl hastalığının bulunmadığına dair sağlık raporu ve askerlik belgesi alınacaktır.
b) Alınan dilekçe ve belgeler, unvan ve branş bazında ayrı ayrı ilgili Bakanlığa hitaplı listeler halinde hazırlanarak her ayın ilk haftası Genel Müdürlüğümüzde olacak şekilde gönderilecektir.
c) Personelin taleplerinin ÇKYS/İKYS sistemine (45/A sözleşmeli – 657’ye geçiş işlemleri)
girişlerine ilişkin kılavuz yazımız ekinde gönderilmektedir. Anılan sisteme İliniz tarafından girilmeyen taleplere Bakanlığımızca işlem tesis edilmeyecektir.
ç) Personelin sözleşmeli olarak ilk göreve başlama tarihi ÇKYS/İKYS’den İliniz tarafından kontrol edilecektir.
d) Personelin sözleşmeli olarak atanmadan önce veya görevde iken askerlikte geçen sürelerin hesabında başlama ve bitiş tarihleri İliniz tarafından ÇKYS/İKYS’ye girilecektir.
e) Kadroya atanma talebinde bulunanların durumları ve belgelerinin incelenmesini müteakip
Bakanlığımızca kadroya atama işlemi yapılacaktır.
2. 663 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 45/A maddesine göre sözleşmeli olarak atanmasına esas teşkil eden KPSS sınavına müracaat tarihinden kadroya atanacağı tarihe kadar, başka bir bölüm veya programdan mezuniyeti varsa, personelin öğrenim bilgileri ve mezuniyet tarihleri ÇKY/İKYS kayıtlarına İliniz tarafından işlenecektir. Birden fazla öğrenim durumu olanların intibakları atama kararlarının yapılmasını müteakip bilahare yapılacaktır.
3. Sosyal Güvenlik Kurumu kapsamında geçen diğer hizmetlerin birleştirme ve değerlendirme işlemleri, personelin kadrolu olarak göreve başladıktan sonra personelin talebine istinaden
Genel Müdürlüğümüzce bilahare yapılacaktır.
4. Personelin kadrolu göreve başlamaya ilişkin tebliğ tebellüğ işlemleri, görev yaptığı sağlık tesisinin amirleri tarafından yapılacak ve ayrılış-başlayış tarihleri (atama işlemi gerçekleştirilen personelin sözleşmeden ayrılış tarihini takip eden ayın 14’ü, kadroya başlayış tarihinin ise ayın 15’i olacak şekilde) ÇKYS/İKYS’ye işlenecek olup tebliğ tebellüğ belgesinin bir sureti personelin özlük dosyasına konulacaktır…”
Açıklamalarına yer verilmiştir.
III. İLGİLİ MEVZUAT
3) 18/10/1982 tarihli ve 2709 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının,
3.1) “Dilekçe, bilgi edinme ve kamu denetçisine başvurma hakkı” başlıklı 74 üncü maddesinin
üçüncü ve dördüncü fıkralarında; “Herkes, bilgi edinme ve kamu denetçisine başvurma hakkına sahiptir. Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına bağlı olarak kurulan Kamu Denetçiliği
Kurumu idarenin işleyişiyle ilgili şikâyetleri inceler.”,
3.2) “Kamu hizmeti görevlileriyle ilgili hükümler” bölümünde yer alan “Genel ilkeler”
başlıklı 128 inci maddesinin ikinci fıkrasında; “Memurların ve diğer kamu görevlilerinin nitelikleri, atanmaları, görev ve yetkileri, hakları ve yükümlülükleri, aylık ve ödenekleri ve diğer özlük işleri kanunla düzenlenir. (Ek cümle: 7/5/2010- 5982/12 md.) Ancak, malî ve sosyal haklara ilişkin toplu sözleşme hükümleri saklıdır.”
4) 14/6/2012 tarihli ve 6328 sayılı Kamu Denetçiliği Kurumu Kanununun “Kurumun
Görevi” başlıklı 5 inci maddesinin birinci fıkrasında; “Kurum, idarenin işleyişiyle ilgili şikâyet üzerine, idarenin her türlü eylem ve işlemleri ile tutum ve davranışlarını; insan haklarına dayalı adalet anlayışı içinde, hukuka ve hakkaniyete uygunluk yönlerinden incelemek, araştırmak ve idareye önerilerde bulunmakla görevlidir.”
5) 14/7/1965 tarihli ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 4 üncü maddesinin (B)
fıkrasında; B) Sözleşmeli personel:(1) Kalkınma planı, yıllık program ve iş programlarında yer alan önemli projelerin hazırlanması, gerçekleştirilmesi, işletilmesi ve işlerliği için şart olan, zaruri ve istisnai hallere münhasır olmak üzere özel bir meslek bilgisine ve ihtisasına ihtiyaç gösteren geçici işlerde, Cumhurbaşkanınca belirlenen esas ve usuller çerçevesinde, ihdas edilen pozisyonlarda, mali yılla sınırlı olarak sözleşme ile çalıştırılmasına karar verilen ve işçi sayılmayan kamu hizmeti görevlileridir
6) 663 sayılı Sağlık Alanında Bazı Düzenlemeler Hakkında Kanun Hükmünde
Kararnamenin Sözleşmeli sağlık personeli istihdamı başlıklı 45 inci maddesinin ilgili fıkralarında; (1) Bakanlık ve bağlı kuruluşları, merkez teşkilatları hariç olmak üzere ve öncelikle personel istihdamında güçlük çekilen yerlerde, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 4 üncü maddesinin (B) fıkrası uyarınca ilgili mevzuatı gereği kura ile ataması öngörülenler dışında 190 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameye ekli cetvellerde Sağlık Hizmetleri ve Yardımcı Sağlık
Hizmetleri Sınıfı kapsamında yer alan unvanlarla vize edilmiş pozisyonlarda bu maddede öngörülen şartlarla sözleşmeli personel istihdam edebilir.
(2) Bu kapsamdaki sözleşmeli sağlık personeli Kamu Personel Seçme Sınavı (KPSS) sonucuna göre Bakanlık ve bağlı kuruluşlarına Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM)
Başkanlığı tarafından yapılacak yerleştirme ile atanabileceği gibi pozisyon ve ihtiyaç durumuna göre KPSS puanı esas alınarak Bakanlık tarafından yapılacak sözlü sınavla da atama yapılabilir.
(İptal cümle: Anayasa Mahkemesinin 24/7/2019 tarihli ve E.2018/73, K.:2019/65 Sayılı Kararı ile.)
(3) Bu madde uyarınca atanan sözleşmeli sağlık personeli üç yıl süreyle başka bir yere atanamaz. Aile birliği mazeretine bağlı yer değiştirmelerde bu madde uyarınca istihdam edilen personelin eşi bu personele tabidir. Ancak sözleşmeli sağlık personelinin bulunduğu ilde bir yıl görev yapması ve vizeli pozisyon bulunması durumunda; eşlerin her ikisinin de Bakanlık ve bağlı kuruluşlarında sözleşmeli veya eşlerden birinin sözleşmeli, diğerinin Bakanlık ve bağlı kuruluşlarında veya diğer bir kamu kurum veya kuruluşunda kadrolu statüde istihdam ediliyor olması halinde hizmet ihtiyacının daha fazla olduğu yere atamaları yapılabilir.
(4) Sözleşmeli sağlık personelinden üç yıllık çalışma süresini tamamlayanlar talepleri halinde bulundukları yerde 657 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin (A) bendi kapsamındaki kadrolara atanır. Bu kadrolara atananlar, aynı yerde en az bir yıl daha görev yapar, bunlar hakkında adaylık hükümleri uygulanmaz.
(5) Bu madde hükümlerine göre kadrolara atananların, 657 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin (B) bendi uyarınca sözleşmeli pozisyonlarda geçirdikleri hizmet süreleri, öğrenim durumlarına göre yükselebilecekleri dereceleri aşmamak kaydıyla kazanılmış hak aylık derece ve kademelerinin tespitinde değerlendirilir…”
Düzenlemeleri yer almaktadır.
IV. KAMU DENETÇİSİ SADETTİN KALKAN’IN KAMU BAŞDENETÇİSİNE
ÖNERİSİ:
7) Kamu Denetçisi tarafından yapılan inceleme ve araştırma neticesinde; hazırlanan ret kararı
önerisi Kamu Başdenetçisine sunulmuştur.
V. DEĞERLENDİRME VE GEREKÇE
A. Hukuka, Hakkaniyete ve İnsan Haklarına Uygunluk Yönünden Değerlendirme
8) Başvuran, 23.05.2017 tarihinden itibaren İstanbul Sultangazi Haseki Eğitim Araştırma
Hastanesinde 663-4/A maddesi kapsamında sözleşmeli hemşire olarak göreve başladığını, ilgili kanun gereği üç senesini tamamladığında kadroya geçmesi gerekirken, 17.08.2020 tarihinde kadroya geçerek yaklaşık olarak üç aylık bir hak kaybı yaşadığını belirterek kadro tarihinin
23.05.2020 olarak değiştirilmesini talep etmektedir.
9) İdare tarafından Kurumumuza verilen cevaplarda özetle;
9.1) 657/4B-663 sayılı KHK 45/A maddesine göre görev yapan personelin 657 sayılı Kanunun
4 üncü maddesinin (A) bendi kapsamındaki kadroya atanma taleplerinin Yönetim Hizmetleri
Genel Müdürlüğü’nün 663 Sayılı KHK’nın 45/A maddesine tabi sözleşmeli personelin memur kadrolarına atanması konulu 20.05.2020 tarihli ve 13.2579 sayılı yazısı doğrultusunda gerçekleştirildiği,
9.2) 657 sayılı Kanunun 4/A kapsamındaki kadroya atanma talebine dair Bakanlıkta görev
yapan tüm personelin başvurularına; İl Sağlık Müdürlüklerinin yazıları ve ilgililerin dilekçelerine bakılarak; 663 sayılı Kanun Hükmünde Kararname’nin 45/A maddesinin 3 üncü fıkrası kapsamında ve Yönetim Hizmetleri Genel Müdürlüğünce yayımlanan yazıda yer alan usul ve esaslar doğrultusunda aynı koşullarda değerlendirildiği,
9.3) Başvuranın 03/06/2020 tarihinde, Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesine Başhekimliğine
hitaben yazdığı dilekçe ile üç yıllık görev süresinin dolması sebebiyle 4/A kadrosuna geçmek istediğini beyan ettiği,
9.4) Başvuranın 663 sayılı KHK 45/A’dan 657 sayılı Kanunun 4(A) kapsamındaki kadroya
atanma talebine dair İstanbul Valiliğinin 03.07.2020 tarihli ve sayılı yazısına ekli
03.06.2020 tarihli dilekçesinin fiziki olarak 07.07.2020 tarihinde Bakanlığa ulaştığı,
9.5) Hemşire in (başvuran) kadroya geçiş işlemleri İstanbul İl Sağlık Müdürlüğünün ilgi
yazısına ekli 03.06.2020 tarihli dilekçesine istinaden Bakanlığımız Yönetim Hizmetleri Genel
Müdürlüğünce yayımlanan yazıda yer alan usul ve esaslar doğrultuşunda gerçekleştirilmiştir.
Hemşire ‘in (başvuran) kadroya geçiş talebi hakkında İstanbul Valiliğinin 03.07.2020 tarihli ve sayılı yazısına ekli 03.06.2020 tarihli dilekçesine göre işlem tesis edildiği,
9.6) Yönetim Hizmetleri Genel Müdürlüğünce yayımlanan yazıda yer alan usul ve esaslar
doğrultusunda işlem yapıldığından in (başvuran) kadro tarihinin değiştirilemeyeceği, Görüşlerine yer verilmiştir.
10) Başvuran, 23.05.2017 tarihinden itibaren 663-4/A maddesi kapsamında sözleşmeli hemşire
olarak göreve başlamış, 03.06.2020 tarihli dilekçesi ile kadroya geçmek istediğini çalıştığı hastaneye bildirmiş, dilekçesi ise İstanbul Valiliğinin 03.07.2020 tarihli ve sayılı yazısına ekli olarak 07.07.2020 tarihinde Bakanlığa ulaşmıştır.
11) Başvuruda çözümlenmesi gereken konu başvuranın kadroya geçiş işlemleri için öngörülen
usul ve esaslar ile süreçten olumsuz etkilenip etkilenmediğidir. Sağlık Bakanlığı sözleşmeli personelin kadroya geçişi süreci, işlemleri ve bunun takibi ile ilgili olarak 645 sayılı Kanun
Hükmünde Kararname çerçevesinde yukarıdaki (2.3 nolu) paragrafta belirtildiği üzere bazı esaslar belirlemiştir.
11.1) Sözleşmeli personelin, 3 yıllık süreyi tamamladıktan sonra kadroya geçmeye yönelik
talebini idareye bildirmesinden sonra, gerek çalıştığı birimin, gerek bağlı bulunduğu il müdürlüğünün ve son olarak Sağlık Bakanlığının yapması gereken işlemler yukarıdaki (2.3 nolu paragraf) Bakanlık yazısında belirtilmiştir. İdarenin, kadroya geçmek isteyen personelden bazı belgeler istemesi, bunları kontrol etmesi, hiyerarşik olarak üst birimlere bildirmesi, üst birimlerin öngörülen usulleri uygulayarak kadroya geçiş işlemlerini inceleyerek sonuçlandırması belirli bir zamana yayılan bir süreci gerektirmektedir.
11.2) Bu süreçteki işlemlerin makul bir süre içinde sonuçlandırılması için gerekli özenin
gösterilmesi son derece önemlidir. İdare bu tür işlemleri, işlemlerin gerekleri, süreçleri, sahip olduğu imkânlar ve yetenekler çerçevesinde yapmakla yükümlüdür. Bu tür işlemlerin yanı sıra, idarenin yürütmek zorunda olduğu başka birçok rutin faaliyet ve kamu hizmeti olduğu, hatta olağanüstü durumların gerektirdiği sorunları (COVİD-19 gibi) çözmek için de çalışmak durumunda olduğu göz ardı edilmemelidir.
11.3) COVİD-19 Pandemisinin Dünyayı olduğu kadar Ülkemizi de etkilediği bir süreçte, sağlık
hizmetlerinin yürütülmesinin yanı sıra bu tür idari işlemleri de makul bir sürede sonuçlandırmak konusunda Sağlık Bakanlığının gerekli çabayı göstermediğinin ve başvuranın menfaatinin bu aşamada ihlal edildiğinin veya başvuranın mağdur edildiğinin ikna edici bir şekilde ortaya konulması gerekir.
11.4) Sağlık Bakanlığının, sadece başvuranın değil, 81 ilde görevli bulunan çok sayıdaki
sözleşmeli personelin kadroya geçiş işlemlerini doğru ve sağlıklı bir şekilde sonuçlandırmak zorunda olduğu dikkate alındığında, bunun için ortaya konulan çabanın boyutu, önemi ve zorluğu daha iyi anlaşılabilecektir.
11.5) İdare, mevzuat kapsamında belirlediği usul ve esasları genel yazılarla ilgili birimlere
göndermek suretiyle sözleşmeli personelin kadroya geçiş işlemlerini, belirli bir düzen ve sürece uygun olarak yürütmeyi amaçlamaktadır. Açıklanan nedenlerle bu kapsam ve aşamada, ilgili idarenin, başvuranın menfaatini ihlal etmeyi veya onu mağduriyetine yol açmayı amaçlayan bir işlem veya eylemi tespit edilememiştir.
11.6) Yukarıda belirtilen başvuranın iddiaları, idarenin görüşleri ve başvuru içeriği kapsamında
yapılan değerlendirmede, Covid-19 pandemisi ile mücadele etmekte olan idarenin, sözleşmeli personelin kadroya geçiş işlemlerini, öngörülen şartlar, usuller ve kontrol mekanizmalarına uygun ve makul bir sürede yapmayı amaçladığı kanaatiyle başvurunun reddedilmesi gerektiği sonucuna varılmıştır.
B. İyi Yönetim İlkeleri Yönünden Değerlendirme
12) İyi yönetim ilkelerine 28/03/2013 tarihli ve 28601 mükerrer sayılı Resmi Gazetede
yayımlanan Kamu Denetçiliği Kurumu Kanununun Uygulanmasına İlişkin Usul ve Esaslar
Hakkında Yönetmeliğin “İyi yönetim ilkeleri” başlıklı 6 ncı maddesinde yer verilmiş olup; söz konusu ilkeler yönünden yapılan değerlendirmede, şikâyet başvurusu kapsamında, idarenin, başvurana ilişkin işlemlerle ilgili bilgi ve belgeleri süresi içerisinde ve gerekçeli olarak kurumumuza gönderdiği, bu anlamda “kararların gerekçeli olması” ve “kararın geciktirilmeksizin bildirilmesi” ilkelerine uygun hareket ettiği ancak, başvuru sahibine verdiği cevapta idari işleme karşı hangi sürede hangi mercie başvurabileceğini göstermediği bu nedenle de karara karşı başvuru yollarının gösterilmesi ilkesine uymadığı tespit edildiğinden, idarenin bahse konu ilkeye uygun davranması önerilmektedir.
12.1) Ayrıca, Sağlık Bakanlığının mevcut pandemi koşullarındaki çabası ve bunun için yapılan
çalışmanın kapsamı, ağırlığı ve önemi takdir edilmekle beraber (bu sürecin sona ermesini müteakip ve normal çalışma şekline dönüldükten sonra) sözleşmeli personelin kadroya geçiş işlemlerinin hızlandırılması yönünde gerekli çalışmaların yapılması tavsiye edilmektedir.
VI. HAK ARAMA ÖZGÜRLÜĞÜNE İLİŞKİN AÇIKLAMA
13) 6328 sayılı Kamu Denetçiliği Kurumu Kanununun 21 inci maddesinin birinci fıkrası
uyarınca, bu Ret Kararının başvurana tebliğ tarihinden itibaren, ilgili idarenin işlemine karşı, (varsa) dava açma süresinden kalan süre, kaldığı yerden işlemeye devam edecek olup, Ankara
İdare Mahkemesinde yargı yolu açıktır.
VII. KARAR
Yukarıda açıklanan gerekçelerle BAŞVURUNUN REDDİNE,
Kararın, Başvurana ve Sağlık Bakanlığına tebliğine,
Türkiye Cumhuriyeti Kamu Başdenetçisince karar verildi.
e-imzalıdır
Şeref MALKOÇ
Kamu Başdenetçisi