|
ÖZET: Bu Sayıştay kararı, … Belediyesi’nde sözleşmeli mühendis olarak çalışan bir personelin ek ödeme oranının belirlenmesi üzerine odaklanmaktadır. 2012/2665 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı uyarınca, sözleşmeli personelin ek ödeme oranı, bulunduğu pozisyonda geçen hizmet yılı esas alınarak belirlenmektedir. İlgili personelin 01.01.2012 tarihi itibariyle 7 yıllık hizmet süresi bulunmakta ve bu durumda %130 oranında ek ödeme alması gerektiği açıkça belirtilmiştir. Ancak, ek ödeme %140 olarak yapılmış, bu da kamu zararına yol açmıştır.
Kararda, işçi olarak geçen sürelerin ek ödeme hesaplamasında dikkate alınamayacağı vurgulanmıştır. Bu nedenle, personelin savunması kabul edilmemiştir. Sonuç olarak, yapılan fazla ödemeler nedeniyle oluşan kamu zararının, ilgili harcama yetkilileri ve gerçekleştirme görevlileri tarafından, Sayıştay Kanunu’nun 53. maddesi gereği müştereken ve müteselsilen ödenmesine karar verilmiştir. Bu durum, kamu kaynaklarının etkin ve doğru bir şekilde yönetilmesi açısından önemli bir hukuki değerlendirmeyi içermektedir. |
| Kamu İdaresi Türü | Belediyeler ve Bağlı İdareler |
| Yılı | 2012 |
| Dairesi | 6 |
| Karar No | 79 |
| İlam No | 217 |
| Tutanak Tarihi | 13.3.2014 |
| Kararın Konusu | Personel Mevzuatı ile İlgili Kararlar |
Sözleşmeli personel olarak çalışan ve mühendis kadrosunda olan kişiye ek ödemesinin %130 yerine %140 oranı üzerinden yapılması
Dosya kapsamındaki bilgi ve belgelerin incelenmesi sonucunda;
… Belediyesi’nde sözleşmeli personel olarak çalışan ve mühendis kadrosunda olan …’ye ek ödemesinin %130 yerine %140 oranı üzerinden yapıldığı görülmüştür.
2012/2665 sayılı Sözleşmeli Personele Ek Ödeme Yapılmasına Dair Bakanlar Kurulu Kararı’nın “Ek Ödeme” başlıklı 1 inci maddesinde;
“ (1) Sözleşme ücretleri 6/6/1978 tarihli ve 7/15754 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına İlişkin Esasların 3 üncü maddesinin ikinci fıkrasının son cümlesi ile üçüncü fıkrası kapsamında belirlenenler, idarelerin yurt dışı teşkilatlarında istihdam edilenler ile ayın veya haftanın bazı günleri ya da günün belirli saatleri gibi kısmi zamanlı çalışanlar hariç olmak üzere kamu kurum ve kuruluşlarında;
…
b) Belediyeler, il özel idareleri ve mahalli idare birliklerinde 3/7/2005 tarihli ve 5393 sayılı Kanunun 49 uncu maddesinin üçüncü fıkrası, 22/2/2005 tarihli ve 5302 sayılı Kanunun 36 ncı maddesinin üçüncü fıkrası ve 26/5/2005 tarihli ve 5355 sayılı Kanunun 22 nci maddesinin beşinci fıkrası hükümlerine göre istihdam edilen sözleşmeli personele, bulunduğu pozisyonda geçen hizmet yılı esas alınarak, sözleşmeli çalıştırılmasına esas alman kadro unvanları için 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameye ekli (I) sayılı Cetvelde belirlenen oranları geçmemek üzere, il özel idareleri ve belediyeler ile mahalli idare birliklerinin meclisleri veya büyükşehir belediyeleri bağlı kuruluşlarının yönetim kurulları tarafından belirlenecek oranların,
…
en yüksek Devlet memuru aylığına (ek gösterge dahil) uygulanması suretiyle hesaplanan tutarda, sözleşme ücreti ile ilişkilendirilmeksizin her ay ek ödeme yapılır.
…”
Hükümleri yer almaktadır.
Aynı Bakanlar Kurulu Kararı’nın eki olan “Sözleşmeli Personel Ek Ödeme Oranları Cetveli”nin (b) bendinde hizmet süresi 12-17 yıl arasında olanlar için %140 olarak, (c) bendinde ise 0-11 yıl (dahil) arasında olanlar için ek ödeme oranı % 130 olarak belirlenmiştir.
Yukarıdaki mevzuat hükmünden açıkça anlaşılacağı üzere; 5393 sayılı Belediye Kanunu’nun 49’uncu maddesinin üçüncü fıkrası hükümlerine göre belediyelerde istihdam edilen sözleşmeli personele, bulunduğu pozisyonda geçen hizmet yılı esas alınarak, sözleşmeli çalıştırılmasına esas alınan kadro unvanları için 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameye ekli (I) sayılı Cetvelde belirlenen oranları geçmemek üzere, belediyeler ile mahalli idare birliklerinin meclisleri veya büyükşehir belediyeleri bağlı kuruluşlarının yönetim kurulları tarafından belirlenecek oranların, en yüksek Devlet memuru aylığına (ek gösterge dahil) uygulanması suretiyle hesaplanan tutarda, sözleşme ücreti ile ilişkilendirilmeksizin her ay ek ödeme yapılacaktır.
… Belediyesi’nde sözleşmeli personel olarak çalışan ve Mühendis kadrosunda olan … 01.01.2005 tarihinde sözleşmeli mühendis olarak görev yapmaya başlamıştır. 01.01.2012 tarihi itibariyle bulunduğu pozisyonda geçen hizmet süresi 7 yıldır. Buna göre bulunduğu pozisyonda geçen hizmet yılı esas alındığında %140 oranında değil %130 oranında ek ödeme alması gerekmektedir.
Sorumlular her ne kadar savunmalarında …’nin Belediyede 24.07.2000 tarihinden 31.12.2004 tarihine kadar işçi olarak çalıştığı, 01.01.2005 tarihinden itibaren de sözleşmeli mühendis olarak çalışmaya devam ettiği, Belediyede geçen toplam hizmet süresinin 01.01.2012 tarihi itibariyle 12’nci yılını çalışamaya başladığını ifade etmişlerse de; 2012/2665 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı’nın “Ek Ödeme” başlıklı 1’inci maddesinin (b) bendinde istihdam edilen sözleşmeli personele bulunduğu pozisyonda geçen hizmet yılının esas alınarak cetvelde belirtilen oranların uygulanacağı hüküm altına alındığından, işçi olarak geçen çalışma süresi ek ödeme oranlarının hesabında dikkate alınamayacağından savunmaların kabulü mümkün değildir.
Bu itibarla … Belediyesi’nde sözleşmeli personel olarak çalışan mühendis …’ye, %130 yerine %140 oranı üzerinden ek ödeme yapılması sonucu meydana gelen … TL kamu zararının,
… TL’sinin Harcama Yetkilisi (Fen İşleri Müdürü) … ile Gerçekleştirme Görevlisi (Mühendis) …’e,
… TL’sinin Harcama Yetkilisi (Fen İşleri Müdürü) … ile Gerçekleştirme Görevlisi …’e,
… TL’sinin Harcama Yetkilisi (Fen İşleri Müdürü) … ile Gerçekleştirme Görevlisi …’e,
Müştereken ve müteselsilen 6085 sayılı Sayıştay Kanunu’nun 53’üncü maddesi gereği işleyecek faizleri ile ödettirilmesine oy birliğiyle,