ÖZET: Teftiş Kurulu müdürlerinin makam ve görev tazminatı alıp almayacağına dair yapılan incelemede, ilgili mevzuat hükümleri detaylı bir şekilde değerlendirilmiştir. 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 43. maddesi, belirli unvanlarda görev yapanların daha önce aldıkları en yüksek ek gösterge üzerinden ödeme alacaklarını belirtmektedir. Ancak, makam tazminatının ödenebilmesi için belirli şartların yerine getirilmesi gerekmektedir.

Makam tazminatı cetvelinde yer alan düzenlemelere göre, teftiş kurulu müdürü kadrosunda görev yapanların, bu tazminattan yararlanabilmesi için öncelikle belirli bir süre bu görevde çalışmaları ve ilgili unvanlara atanmış olmaları gerekmektedir. Ancak, mevcut durumda, teftiş kurulu müdürü olarak görev yapan personelin, daha önceki unvanları nedeniyle bu tazminatı alması mümkün görünmemektedir.

Sonuç olarak, muakkip ve daktilo kadro unvanıyla çalıştıktan sonra müfettiş kadrosuna atanan ve şu an teftiş kurulu müdürü olarak görev yapan personele, makam ve görev tazminatı ödenemeyeceği değerlendirilmiştir. Bu durum, ilgili mevzuat hükümleri çerçevesinde net bir şekilde ortaya konmuştur.

NOT: Teftiş Kurulu müdürünün makam ve görev tazminatı alıp alamayacağı hakkında

T.C.

ÇEVRE, ŞEHİRCİLİK VE İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ BAKANLIĞI

Yerel Yönetimler Genel Müdürlüğü

Sayı: E-53773008-622.02-7702669 19/10/2023

Konu: Görüş (Teftiş Kurulu Müdürünün Makam

ve Görev Tazminatı Alıp Alamayacağı)

BELEDİYE BAŞKANLIĞINA

İlgi: tarihli ve sayılı yazısı.

Başkanlığınızda muakkip ve daktilo kadro unvanı ile çalışmakta iken kurum içi sınavla müfettiş kadrosuna atanan ve halen teftiş kurulu müdürü kadrosunda görev yapan personele makam ve görev tazminatı ödenip ödenmeyeceğine ilişkin ilgi yazı incelenmiştir.

Bilindiği üzere, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun;

43 üncü maddesinde, “…Başbakanlık Yüksek Denetleme Kurulu Başkan ve üyelikleri, Millî Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulu Başkan ve üyelikleri, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Yüksek Fen Kurulu Başkan ve Üyelikleri, Müşavir ve 1’inci dereceden uzman ünvanlı kadrolara atananlara bu kadrolarda bulundukları sürece daha önce almış oldukları en yüksek ek gösterge üzerinden ödeme yapılır.” hükmü,

Ek 26 ncı maddesinde, “a) Bu Kanuna ekli IV sayılı cetvelde unvanları yazılı görevlerde bulunanlara hizalarında gösterilen gösterge rakamlarının memur aylıklarına uygulanan katsayı ile çarpımı sonucu bulunan miktarda makam tazminatı ödenir. Makam tazminatı damga vergisi hariç herhangi bir vergiye tabi tutulmaz ve ödemelerde aylıklara ilişkin hükümler uygulanır. Bu tazminattan yararlananlara ayrıca yüksek hakimlik tazminatı ödenmez.

b) Bu görevlerde makam tazminatını almaya müstehak oldukları tarihten itibaren toplam iki yıl süre ile çalıştıktan sonra emekliye ayrılanlara yukarıdaki fıkraya göre bulunacak miktarın tamamı (926 sayılı Kanuna tabi profesörlere yarısı) hayatta bulundukları sürece her ay T.C. Emekli Sandığınca ödenir. T.C. Emekli Sandığı bu ödemeleri üç aylık devreler halinde faturası karşılığında Hazine’den tahsil eder.

926 sayılı Kanuna tabi bulunan profesörlere bu maddenin (a) ve (b) fıkralarına göre ödenecek tazminatın, rütbelerinin karşılığı makam tazminatından az olması halinde, rütbelerinin karşılığı makam tazminatı ödenir.” hükmü yer almaktadır.

Mezkûr Kanuna ekli VI Sayılı Makam Tazminatı Cetvelinin;

8 nci sırasının (d) bendinde, “En az dört yıl süreli yükseköğrenim veren fakülte veya yüksekokulları bitirmiş, mesleğe özel yarışma sınavıyla girerek belirli süreli meslek içi eğitimden sonra özel bir yeterlik sınavında başarılı olmuş, birinci dereceli kadroya atanmış ve doğrudan belediye başkanı veya genel müdür adına teftiş, denetim ve inceleme yetkisine sahip büyükşehir belediyeleri ile bunlara bağlı genel müdürlük müfettişleri ve büyükşehir belediye sınırları içindeki ilçe belediye müfettişleri” hükmü,

10 uncu sırasının (b) bendinde ise, “8 inci sıranın (d) bendi ile 9 uncu sırada yazılı kadro ve görevlerde fiilen altı ay çalıştıktan sonra bu Kanunun 43 üncü maddesinin ‘B’ bendinin üçüncü paragrafında belirtilen kadro ve görevlere atananlar.” hükmü yer almaktadır.

Ayrıca, 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 1/C maddesinde, “(A) bendi kapsamına giren ve temsil tazminatı almayan personelden,

1-7.000’den daha düşük göstergeler üzerinden makam veya yüksek hakimlik tazminatı öngörülen kadrolara atanmış olanlara, 15.000 gösterge rakamını geçmemek üzere Cumhurbaşkanınca tespit edilecek gösterge rakamlarının memur aylıklarına uygulanan katsayı ile çarpımı sonucunda bulunacak miktarda görev tazminatı ödenir.

…” hükmü yer almakta olup görev tazminatı “makam veya yüksek hakimlik tazminatı öngörülen kadrolara atananlar”a münhasır kılınmıştır.

Yine, yukarıda yer verilen Makam Tazminatı cetvelinde yer alan “mesleğe özel yarışma sınavıyla girerek belirli süreli meslek içi eğitimden sonra özel bir yeterlik sınavında başarılı olmuş” ibaresinden ise 22/2/2007 tarihli ve 26442 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Belediye ve Bağlı Kuruluşları ile Mahalli İdare Birlikleri Norm Kadro İlke ve Standartlarına Dair Yönetmeliğinin 12 nci maddesinde, “Bu Yönetmeliğin ekinde yer alan norm kadro standartları cetvellerinde kendi alt gruplarında müfettiş ve mali hizmet uzmanı öngörülen kapsama dahil kurum ve kuruluşlar bu unvanlarda personel istihdam edebilirler. Bu şekilde istihdam edilecekler, en az dört yıllık lisans eğitimi veren hukuk, siyasal bilgiler, iktisat, işletme, iktisadi ve idari bilimler fakültelerinden veya bunlara denkliği yetkili makamlarca kabul edilen yurt içi ve yurt dışındaki öğretim kurumlarından mezun olanlar arasından yapılacak özel yarışma sınavı sonunda mesleğe müfettiş yardımcısı ya da mali hizmetler uzman yardımcısı olarak alınırlar.” hükmünün anlaşılması gerekmektedir.

Makam tazminatından yararlanabilmek için Cetvelde belirtilen kadrolara atanmak gerekmekle birlikte bu görevlerde belirli bir süre çalıştıktan sonra 657 sayılı Kanunun 43/B maddesinde belirtilen görevlere atananlara da ödenmekte olup mezkûr maddede ise müdür kadrolarına yer verilmemiştir.

Bu itibarla, Başkanlığınızda muakkip ve daktilo kadro unvanı ile çalışmakta iken kurum içi sınavla müfettiş kadrosuna atanan ve halen teftiş kurulu müdürü kadrosunda görev yapan personele makam ve görev tazminatı ödenmesinin mümkün olmadığı değerlendirilmektedir.

Bilgilerini rica ederim.

Bakan a.

Yerel Yönetimler Genel Müdürü