ÖZET: Bu Sayıştay kararı, yüklenici firmanın, “Muhtelif İşler Rektörlük Büyük Onarım İnşaatı” projesinde sözleşme gereği sürekli bulundurması gereken teknik personeli iş başında bulundurmaması üzerine yapılan hukuki değerlendirmeleri içermektedir. Sözleşmenin 23.1 maddesi gereğince, yüklenicinin belirttiği teknik personelin onaylandığı tarihten itibaren iş yerinde sürekli olarak bulunması zorunludur. Ancak, teknik personelin iş başında bulunmadığına dair tespitlerin, Bayındırlık İşleri Kontrol Yönetmeliği’ne uygun olarak yapılmadığı anlaşılmıştır.

Sosyal Güvenlik Kurumu’na yatırılan prim ödemeleri listesine dayanarak yapılan tespitlerin geçersiz olduğu belirtilmiş ve bu nedenle sözleşmede yer alan ceza hükümlerinin uygulanmasına gerek olmadığı sonucuna varılmıştır. Karar, teknik personelin iş başında bulunup bulunmadığının tespitinin, şantiye defterine kaydedilmesi gerektiğini vurgulamaktadır. Azınlık görüşü ise, sözleşmedeki hükümlerin ihlal edildiğini ve bu nedenle ceza uygulanması gerektiğini savunmaktadır. Bu durum, sözleşme hükümlerinin ve denetim süreçlerinin önemini ortaya koymaktadır.

Kamu İdaresi Türü Yüksek Öğretim Kurumları
Yılı 2011
Dairesi 2
Karar No 35114
İlam No 98
Tutanak Tarihi 30.4.2013
Kararın Konusu İhale Mevzuatı ile İlgili Kararlar

Sözleşme gereği devamlı işin başında bulunması gereken teknik personelin işbaşında bulundurulmaması.

Yüklenici ………… .Ltd.Şti.’nin yükümlülüğü altında bulunan “Muhtelif İşler Rektörlük Büyük Onarım İnşaatı (10.Kısım)” işinde sözleşme gereği işin devamı süresince iş başında bulundurulması zorunlu teknik personelin işbaşında bulundurulmadığı söz konusu işe ait Sosyal Güvenlik Kurumuna yatırılan prim ödemelerine ait listede bu kişilerin isminin olmadığının görülmesiyle tespit edilmiştir.

İşe ait sözleşmenin 23.1’inci maddesindeki “Yüklenici bildirdiği teknik personelin onaylandığının kendisine bildirildiği tarihinden itibaren aşağıda adet ve ünvanları belirtilen teknik personeli iş yerinde devamlı olarak bulundurmak zorundadır.” hükmü gereğince 1 inşaat mühendisi, 1 makine teknikeri ve 1 elektrik teknikerinin teknik personel olarak söz konusu işin başında devamlı bulunması gerekmektedir. Aksi takdirde 23.2’nci maddesinde belirlenen cezanın uygulanması gerekecektir.

Ancak teknik personelin işi başında bulunmadığına dair tespitin Bayındırlık İşleri Kontrol Yönetmeliği hükümlerine göre yapılması gerekmektedir. 05.09.1979 tarih ve 16745 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan söz konusu Yönetmeliğin “Kontrol Mühendisi Görev, Yetki ve Sorumluluğu” başlıklı 10 uncu maddesinde;

“Kontrol mühendisi, kendisine verilen işleri, sözleşme ve eklerine, şartnamelere, uygulama projelerine, fen ve sanat kurallarına ve iş programına uygun olarak yürütülüp süresinde bitirilmesini sağlamak için (aşağıda belirtilen işleri) kendisi çalışarak, işin büyüklük ve önemine göre emrine verilen kontrol yardımcıları, sürveyanlar ile diğer personelin hizmetlerinden de yararlanarak yapmakla görevli ve sorumludur.

…

10.18. Şantiye röleve ve ataşman defterleri ile tutanakların düzenlenmesi için her türdeki kayıtları tutar, tutturur ve denetleyerek her kısım için başlangıç ve bitim tarihlerini saptar.

10.18.1. Şantiye defteri

Şantiye defterine her gün, hava durumundan başlayarak işin ilerleyişini, gelişmesini, çıkan engelleri, şantiyeye göre ihzarat bedeli ödenecek gereçler ile fiyat farkına tabi gereçlerin çeşit ve miktarlarını fatura, tarih ve No’ su ile, sözleşmesi gereğince müteahhidin iş başından bulundurması şart koşulan teknik elemanların o gün iş başında bulunup bulunmadığını, müteahhitle yapılan önemli görüşme ve sonuçlarını işte kullanılan işçi, makine ve teçhizatın miktarını, üst kademeden gelenlerin ziyaretlerini ve konuşularak karar verilen hususları, gerektiğinde başvurulacak ve bir belge niteliğindeki günlük olayları kaydederek müteahhit veya yetkili vekili ile birlikte imza eder. (Şantiye defteri, çift yapraklı ve biri zımbalı olarak düzenlenecektir. Zımbalı kopya imzadan sonra müteahhide verilir.) (Örnek No: 2)

…”

denilmektedir.

Söz konusu hükümler uyarınca kontrol mühendisince (yapı denetim görevlisince) her gün şantiye defterine müteahhidin iş başında bulundurulması şart koşulan teknik elemanlarının o gün için iş başında bulunup bulunmadığı da kaydedilir. Söz konusu hüküm gereğince teknik personelin iş başında bulunup bulunmadığının tespitinin bu deftere göre yapılması gerekmektedir. Oysa bu hükme göre yapılmış bir tespit bulunmadığı anlaşılmaktadır. Fiili durumu göstermediği için Sosyal Güvenlik Kurumuna yatırılan prim ödemelerine ait listeye göre tespit yapılması ise mümkün görülmemektedir.

Bu itibarla, sözleşmede yer alan ceza hükümlerinin uygulanmasına mahal olmadığından, …… TL için ilişik bulunmadığına oyçokluğuyla,

Azınlık Görüşü:

Üye …….’ın karşı oy gerekçesi:

Söz konusu işe ait sözleşmenin 23.1’inci maddesindeki “Yüklenici bildirdiği teknik personelin onaylandığının kendisine bildirildiği tarihten itibaren aşağıda adet ve ünvanları belirtilen teknik personeli iş yerinde devamlı olarak bulundurmak zorundadır” hükmü gereğince bu kişilerin başka yerde çalışmaları mümkün olmadığından, denetçinin tespiti doğrultusunda sözleşmede belirlenen cezanın uygulanması gerekmektedir. Hesaplanan ceza tutarının sorumlulardan tazminine karar verilmesi uygun olur.