ÖZET: Kamu İhale Kurulu, bir ihale sürecinde başvuru sahibinin sunduğu ürünün teknik şartları karşılayıp karşılamadığını belirlemek için uzman görüşüne başvurulması gerektiğine hükmetmiştir. İlgili karar, davacı şirketin sunduğu “Ven Valfi İğnesiz Tekli” ürününün, Teknik Şartname’nin 6. maddesinde belirtilen kriterleri sağlayıp sağlamadığına dair yeterli bir değerlendirme yapılmadığını ortaya koymaktadır. Bu durum, ihale sürecinin şeffaflığı ve adilliği açısından kritik bir öneme sahiptir.

Kurul, teknik hususların uzman kişilerce incelenmesi gerektiğini vurgulayarak, teknik değerlendirme yapılmadan verilen kararların hukuka uygun olmadığını belirtmiştir. Bu bağlamda, Kamu İhale Kurulu’nun, itirazen şikayet başvurusunun reddine ilişkin kararının iptaline ve başvuru sahibinin iddiasının yeniden teknik görüş alınarak incelenmesine karar vermiştir. Bu durum, ihale süreçlerinde teknik yeterliliklerin belirlenmesinin önemini bir kez daha gözler önüne sermektedir.

Karar no 2019/MK-29
Karar tarihi 23.01.2019
Toplantı No 2019/005
Gündem No 63
Gündem Konusu 2017/472473 İhale Kayıt Numaralı “2018 Yılı 176 Kalem Basit Sarf Malzeme Alımı” İhalesi

Tokat İli Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği tarafından yapılan 2017/472473 ihale kayıt numaralı “2018 Yılı 176 Kalem Basit Sarf Malzeme Alımı” ihalesine ilişkin olarak Asset Medikal Tasarım Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi itirazen şikâyet başvurusunda bulunmuş ve Kurulca alınan 14.02.2018 tarihli ve 2018/UM.I-430 sayılı karar ile “4734 sayılı Kanun’un 54’üncü maddesinin onbirinci fıkrasının (c) bendi gereğince itirazen şikayet başvurusunun reddine” karar verilmiştir.

Davacı Asset Medikal Tasarım Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi tarafından anılan Kurul kararının iptali istemiyle açılan davada, Ankara 2. İdare Mahkemesinin 19/07/2018 tarih ve E:2018/718, K:2018/1477 sayılı kararında “…davanın reddine.” karar verilmesi üzerine yapılan temyiz incelemesi sonucunda Danıştay Onüçüncü Dairesinin 22.10.2018 tarihli E:2018/3297 K:2018/2940 sayılı kararında “…davacı şirket tarafından numune değerlendirmesinde yapılan tespitin aksine, ihalede sunulan “Ven Valfi İğnesiz Tekli” ürünün Teknik Şartname’nin 6. maddesinde belirtilen teknik şartları karşıladığı ve yüzeyinin düz olduğuna ilişkin iddianın sürdürüldüğü ve bu iddiasının somut ve ciddi bir iddia olduğu, bu iddianın incelenmesinin ise teknik ve özel bilgiyi gerektirdiği anlaşılmaktadır.

4734 sayılı Kanun’un 56. maddesinin 6. fıkrasında yer alan düzenlemeye göre, itirazen şikâyet başvurusunun incelenmesi aşamasında Kamu İhale Kurumu’nca teknik hususlarla ilgili olarak ihtisas sahibi kamu veya özel hukuk tüzel kişileri ile gerçek kişilerin görüşüne başvurulabileceğinden, davalı idarece, özel uzmanlık gerektiren hususlarla ilgili olarak ihtisas sahibi kamu veya özel hukuk tüzel kişileri ile gerçek kişilerin görüşüne başvurulması gerektiği açıktır.

Bu itibarla, davacı isteklinin sunduğu ürünün Teknik Şartname’nin 6. maddesinde yer alan kriterleri sağlayıp sağlamadığı, bakterilerin yerleşebileceği çukurluk bulunup bulunmadığının uzman kişi ya da kişilerce değerlendirilmesi gerekirken, bu hususa ilişkin herhangi bir değerlendirme yapılmaksızın ve uzman kişi ya da kişilerden teknik görüş alınmaksızın, davacının itirazen şikâyet başvurusunun reddedilmesine ilişkin dava konusu Kurul kararında hukuka uygunluk, davanın reddi yolundaki İdare Mahkemesi kararında ise hukukî isabet bulunmamaktadır.” gerekçesiyle dava konusu işlemin iptaline karar verilmiştir.

Anayasa’nın 138’inci maddesinin dördüncü fıkrasında, yasama ve yürütme organları ile idarenin mahkeme kararlarına uymak zorunda olduğu, bu organlar ve idarenin mahkeme kararlarını hiçbir suretle değiştiremeyeceği ve bunların yerine getirilmesini geciktiremeyeceği hükme bağlanmıştır.

Ayrıca, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 28’inci maddesinin birinci fıkrasında, mahkemelerin esasa ve yürütmenin durdurulmasına ilişkin kararlarının icaplarına göre idarenin gecikmeksizin işlem tesis etmeye veya eylemde bulunmaya mecbur olduğu, bu sürenin hiçbir şekilde kararın idareye tebliğinden başlayarak otuz günü geçemeyeceği hüküm altına alınmıştır.

Anılan kararın icaplarına göre Kamu İhale Kurulunca işlem tesis edilmesi gerekmektedir.

Açıklanan nedenlerle, 4734 sayılı Kanun’un 65’inci maddesi uyarınca bu kararın tebliğ edildiği veya tebliğ edilmiş sayıldığı tarihi izleyen 30 gün içerisinde Ankara İdare Mahkemelerinde dava yolu açık olmak üzere,

1- Kamu İhale Kurulunun 14.02.2018 tarihli ve 2018/UM.I-430 sayılı kararının iptaline,

2- Anılan Mahkeme kararında belirtilen gerekçeler doğrultusunda başvuru sahibinin iddiasının esasının teknik görüş alınarak yeniden incelenmesine,


Oybirliği ile karar verildi.