|
ÖZET: Kamu İhale Kurulu, İmtek İleri Malzemeler ve Teknolojiler Sav. San. İth. Paz. San. Tic. Ltd. Şti. tarafından yapılan itiraza ilişkin kararında, Teknis firması tarafından sunulan Cryomech LNP 60 cihazının teknik şartnameye uygunluğunun belirlenmesi için gerekli teknik incelemenin yapılmadığını tespit etmiştir. Gazi Üniversitesi’ne yazı yazılmasına rağmen, bu üniversitenin konuya ilişkin teknik inceleme yapabilecek elemanlarının bulunmadığı bildirilmiştir. Bununla birlikte, başka üniversitelerden teknik görüş alınmaması, idarenin cihazla ilgili yaptığı incelemelerin yeterli görülmesi ve CE belgesi için gerekli araştırmaların yapılmaması, hukuka aykırılık olarak değerlendirilmiştir.
Kurul, bu eksik incelemelere dayanarak tesis edilen işlemin iptaline karar vermiştir. Anayasanın 138. maddesi gereği, idarenin mahkeme kararlarına uyması gerektiği ve bu kararların geciktirilmeden uygulanması gerektiği vurgulanmıştır. Sonuç olarak, ilgili kuruluşlardan teknik görüş alınması ve yeniden esas inceleme raporunun hazırlanması talep edilmiştir. Bu durum, kamu ihale süreçlerinde teknik incelemenin önemini ve hukuka uygunluğun sağlanmasını ön plana çıkarmaktadır. |
| Karar no | 2009/MK-128 |
|---|---|
| Karar tarihi | 24.08.2009 |
| Toplantı No | 2009/064 |
| Gündem No | 41 |
| Gündem Konusu | Kamu İhale Kurulunun 01.12.2008 tarih ve 2008/UM.I-4830 sayılı kararı hakkında Ankara 15. İdare Mahkemesince verilen 10.07.2009 tarihli E:2009/188, K:2009/935 sayılı dava konusu işlemin iptali kararının uygulanmasına ilişkin Kurul kararı alınması. |
Abant İzzet Baysal Üniversitesi Rektörlüğü İdari ve Mali İşler Daire Başkanlığı‘nca 01.09.2008 tarihinde açık ihale usulü ile yapılan “2008/96370 İKN’li Sıvı Azot Üretim Sistemi Alımı” ihalesine ilişkin olarak İmtek İleri Malzemeler ve Teknolojiler Sav. San. İth. Paz. San. Tic. Ltd. Şti. Vekili Av. Meliha Selvi tarafından yapılan şikayet başvurusu üzerine, Kamu İhale Kurulunun 01.12.2008 tarih ve 2008/UM.I-4830 sayılı kararı ile; “4734 sayılı Kanunun 56 ncı maddesinin (c) bendi gereğince itirazen şikayet başvurusunun uygun bulunmadığına,”karar verilmiştir.
Davacı İmtek İleri Malzemeler ve Teknolojiler Sav. San. İth. Paz. San. Tic. Ltd. Şti. tarafından anılan Kurul Kararının yürütmesinin durdurulması ve iptali istemiyle açılan davada Ankara 15. İdare Mahkemesinin 10.07.2009 tarihli E:2009/188, K:2009/935 sayılı kararı ile; “Davacı şirket tarafından, Teknis firması tarafından sunulan Cryomech LNP 60 cihazının teknik özellikler itibariyle teknik şartnameye uygun olmadığına ilişkin iddianın teknik bir araştırmayı gerektirdiği, nitekim davalı idare tarafından konuyla ilgili teknik görüş alınması için Gazi Üniversitesi’ne yazı yazıldığı, ancak anılan Üniversite tarafından konuyla ilgili teknik inceleme yapabilecek elemanları olmadığının bildirildiği, ancak konuyla ilgili teknik görüş alınabilecek başka üniversiteler veya kurumlar varken bu yola gidilmeyerek idarenin cihazla ilgili yaptığı inceleme sonucu düzenlenen raporların yeterli görülerek iddianın yersiz olduğuna karar verildiği, ayrıca cihazla ilgili CE belgesi konusunda da Cryomech firmasından ve konuyla ilgili olabilecek diğer kurum ve kuruluşlardan belgenin varlığı ve gerçekliği konusunda araştırma yapılmadan yeminli tercüme bürosu ile noter onayının yeterli görüldüğü, dolayısıyla davalı idare tarafından eksik incelemeye dayalı olarak tesis edilen dava konusu işlemde hukuka uyarlık bulunmamaktadır.“ şeklinde gerekçe belirtilerek dava konusu işlemin iptalinekarar verilmiştir.
Anayasanın 138 inci maddesinin dördüncü fıkrasında, yasama ve yürütme organları ile idarenin, mahkeme kararlarına uymak zorunda olduğu, bu organlar ve idarenin, mahkeme kararlarını hiçbir suretle değiştiremeyeceği ve bunların yerine getirilmesini geciktiremeyeceği hükme bağlanmıştır.
Öte yandan, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 27 nci maddesinin ikinci fıkrasında; Danıştay veya idari mahkemelerin, idari işlemin uygulanması halinde telafisi güç veya imkansız zararların doğması ve idari işlemin açıkça hukuka aykırı olması şartlarının birlikte gerçekleşmesi durumunda gerekçe göstererek yürütmenin durdurulmasına karar verebileceği, aynı Kanunun 28 inci maddesinin birinci fıkrasında ise; Danıştay, bölge idare mahkemeleri, idare ve vergi mahkemelerinin esasa ve yürütmenin durdurulmasına ilişkin kararlarının icaplarına göre idarenin, gecikmeksizin işlem tesis etmeye veya eylemde bulunmaya mecbur olduğu, bu sürenin hiçbir şekilde kararın idareye tebliğinden başlayarak otuz günü geçemeyeceği hüküm altına alınmıştır.
Anılan kararın icaplarına göre Kamu İhale Kurulunca işlem tesis edilmesi gerekmektedir.
Açıklanan nedenlerle;
1- 01.12.2008 tarih ve 2008/UM.I-4830 sayılı Kurul Kararının iptaline,
2- Anılan mahkeme kararının uygulanmasını teminen, ilgili kuruluşlardan teknik görüş alınması ve alınan teknik görüşler çerçevesinde yeniden esas inceleme raporunun hazırlanmasına,
Oybirliği ile karar verildi.
|
Başkan |
||
|
II. Başkan |
Kurul Üyesi |
Kurul Üyesi |
|
Kurul Üyesi |
Kurul Üyesi |
Kurul Üyesi |