ÖZET: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi’ne (KSÜ) yapılan başvuruda, başvuranın tezsiz yüksek lisans programına kabul edilmemesi üzerine Kamu Denetçiliği Kurumu’na başvurduğu görülmektedir. Başvuran, başvurusunun kabul edildiği yönünde bir e-posta aldığını, ancak fotoğrafının hatalı olduğu gerekçesiyle başvurusunun onaylanmadığını belirtmiştir. İnceleme sonucunda, başvuranın başvurusunun kabul edilmemesi işleminin hukuka uygun olduğu tespit edilmiştir. Yükseköğretim Kanunu ve ilgili yönetmeliklere göre, başvuranların başvuru sırasında son altı ay içerisinde çekilmiş vesikalık fotoğraf yüklemeleri gerektiği açıkça belirtilmiştir.

Başvurunun değerlendirilmesi sırasında, başvuranın fotoğraf yükleme şartını yerine getirmemesi nedeniyle başvurusu geçersiz sayılmıştır. Ayrıca, başvuranın iddialarına karşılık, üniversitenin teknik bir sorun yaşamadığı ve başvuru kabul koşullarının ilan edildiği belirtilmiştir. Sonuç olarak, başvuranın tezsiz yüksek lisans başvurusunun reddedilmesi işlemi, hukuka ve hakkaniyete aykırı bulunmamıştır. Bu durum, başvuranın sorumluluğu ve başvuru sürecinin şeffaflığı açısından önem taşımaktadır.

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ KAMU DENETÇİLİĞİ KURUMU (OMBUDSMANLIK)

SAYI : 2022/4580-S.22.6961

BAŞVURU NO : 2021/17914

KARAR TARİHİ : 05/04/2022

RET KARARI

KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM ÜNİVERSİTESİ

BAŞVURUYA KONU İDARE :

REKTÖRLÜĞÜ

BAŞVURUNUN KONUSU : Başvuranın tezsiz yüksek lisans programına başvurusunun kabulü talebi hakkında.

BAŞVURU TARİHİ : 21/10/2021

I. BAŞVURANIN İDDİA VE TALEPLERİ

1. Kurumumuza yapılan başvuruda başvuran özetle; Kahramanmaraş Sütçü İmam

Üniversitesi (KSÜ) Eğitim Bilimleri tezli ve tezsiz yüksek lisans programlarına başvuru yaptığını, başvurusunun başarılı şekilde kayıt edildiği yönünde e postanın geldiğini, 31 Ağustos tarihinde kazananların ilan edildiğini ancak listede adının olmadığını, tezli programda da aynı şekilde başarısız olanlar arasında dahi adının olmadığını, Üniversite’yi arayıp nedenini sorduğunda fotoğrafının hatalı olduğunu ve başvurusunun onaylanmadığını belirttiklerini, fakat bu durumun kendisine eposta ile bildirilmediğini, verdiği dilekçe ile Üniversitenin yaptığı hatadan dolayı hakkının geri iadesini talep ettiğini, dilekçe sonrasında Üniversite tarafından aranarak “gelin en azından tezlinin bilim sınavına girin” denildiğini, oysa ki puan olarak tezli yüksek lisansa asıl olarak giremediğini, ama buna rağmen kendisini sınava aldıklarını, sınav sonucunun açıklandığını listede başarısızlar arasında dahi yine isminin olmadığını belirterek tezsiz yüksek lisans programına kayıt olmayı talep etmektedir.

II. İDARENİN BAŞVURUYA İLİŞKİN AÇIKLAMALARI

2.Kurumumuzun 27.10.2021 tarihli ve sayılı bilgi-belge talep yazısına istinaden

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Rektörlüğü Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürlüğü’nün

17.11.2021 tarihli ve sayılı cevabi yazısında;

“1.2021-2022 Akademik Yılı Güz Yarıyılı başvuru duyuru ilan metni (Ek-1)’ de sunulmuştur.

2.Başvurularla ilgi ayrıntılı başvuru dökümü (Ek-2)’de sunulmuştur.

3.İlgilinin dilekçelerinde belirtildiği üzere, başvurusu onaylanmadığı ve kayıt hakkı kazanmadığı halde

Üniversitemiz ile Kahramanmaraş İl Milli Eğitim Müdürlüğü arasında yapılan protokol kapsamında

Eğitim Yönetimi Tezsiz II. Öğretim Yüksek Lisans Programına kayıt edilme talebi, Enstitü Yönetim

Kurulunun 06.09.2021 tarih ve sayılı toplantısında gündeme alınmış, ilgilinin başvuru yapmış olduğu tarih itibari ile tezsiz yüksek lisans programlarına kayıt hakkı kazananların ilan edilmesi ve kayıtlarının başlaması neticesinde başvurusunu eksiksiz yapan ve kayıt hakkı kazanan adayın yerine

‘a kayıt hakkı verilmesi talebinin uygun olmadığına ancak henüz tezli yüksek lisans programları ön değerlendirme ilanları ve bilim sınavı tarihi sona ermediğinden dilekçe ile başvuru yapan . . ile beraber

‘a Eğitim Yönetimi Tezli Yüksek Lisans bilim sınavına girme hakkı verilmiş ön değerlendirme listesinde de ilan edilmiştir (Ek-10,Ek-11,Ek-12).

4.Tezsiz yüksek lisans programlarına başvurularda bilim sınav yapılmamaktadır. Tezli yüksek lisans programlarında ilan edilen kontenjanın üç katı aday bilim sınavına çağrılır. Ön değerlendirme ilanı ve

Eğitim Yönetimi Tezsiz Yüksek Lisans ve Tezli Yüksek lisans programlarına kayıt yapan öğrencilerin listesi (Ek-4,Ek-5,Ek-Ek-6) verilmiştir.

5. Enstitümüz programları başvuru değerlendirme jürileri ile bilim sınavı jürileri her bir program için ayrı ayrı olmak üzere her yarıyıl ana bilim dalı başkanlığı önerisi ve Enstitü Yönetim Kurulu kararı ile farklı öğretim üyelerinden oluşturulur. Başvuru değerlendirme ve sınav jürileri adayların geçmiş dönemlerde ne şekilde başvuru yaptığını ve başvuru durumu hakkında bilgi sahibi değildir. Başvuru ilanlarında açık şekilde belirtildiği üzere son altı ay içerisinde çekilmiş vesikalık fotoğrafın yüklenmesi istenilmiştir.

Eğitim Yönetimi Tezsiz Yüksek Lisans Protokol kapsamında açılan kontenjana toplam 108 başvuru yapılmış ve 22 adet başvuru fotoğraf yükleme hatası nedeni ile iade edilmiştir. Hatalı başvuru yapan öğrenciler ilan edilen sürede gerekli düzeltme yapmadığından başvuruları geçersiz kalmıştır. Hatalı yapılan başvurularda adayların kendilerine e-posta gitmediği iddia edilmiş ve bu konu, bu tür bir aksaklığın olup olmadığı hususunda Üniversitemiz Bilgi İşlem Daire Başkanlığı ve Öğrenci İşleri Daire Başkanlığından sorulmuş, gelen cevabi yazılarda, teknik olarak herhangi bir sorun olmadığı bildirilmiştir (Ek-7,Ek-8, Ek-9). 2021-

2022 Akademik Yılı Güz Yarıyılı lisansüstü öğrenci alım ilanının “Adayların Dikkatine” 9.maddede ”

Başvuru esnasında yapılan yanlışlıklardan başvuruyu yapan aday sorumludur. Her ne sebeple olursa olsun (hata, bilgi eksikliği, online sisteme yanlış, hatalı bilgi girilmesi vb. nedenlerle) yapılan yanlış başvuru sonucunda gerçekleşen tüm işlemler iptal edilir. Bu nedenle başvuru yapmadan önce başvuru/kabul koşulları ve istenen bilgiler/belgeler dikkatle incelenmeli, online başvuru esnasında bilgi girişleri dikkatli bir şekilde yapılmalıdır. İstenilen belgelere ilişkin olarak kasten veya sehven yanlış beyanda bulunanlar ile belgelerde tahribat yapanların, listede isimleri yer alsa dahi kayıtları yapılmaz. Yapılan hata sonucunun adayın aleyhine olması durumları da bir farklılık oluşturmaz. Gerçek dışı bilgi ve belgelere göre aday kaydı veya kesin kaydı yapılmış öğrencilerin kaydı silinir ” uyarıları mevcuttur. Yine aynı ilanda adayların yüklemesi gereken belgeler kısmı 3.a’ da ” Vesikalık fotoğraf (son altı ay içerisinde çekilmiş olmalı) ifadesi açık olarak belirtilmektedir. Başvuru değerlendirme ve sınav jürileri tarafından değerlendirme aşamasında yayımlanan ilan esas almış ve işlemler bu minvalde gerçekleştirilmiştir.

6.Eğitim Yönetimi Ana Bilim Dalı Öğrenci alımlarında yapılan itirazlar (Ek-13,Ek-14)’ de verilmiştir.

7.İlgili şahıs ile yapılan yazıların örneği (Ek-15)’ de verilmiştir.

8.Başvuranla veya benzer durumda olan başka kişiler ile Üniversitemiz arasında yargı organlarında görülmekte olan veya yargı organlarınca karara bağlanmış uyuşmazlıklar ile ilgili alınan herhangi bir karar ve belge bulunmamaktadır. Konu ile ilgili yazımız ekinde bulunan tüm bilgi ve belgeler ilgi c) yazı ile belirtilen e-posta adresine gönderilmiş olup 2021-2022 Akademik Yılı Güz Yarıyılı Öğrenci alım ilanlarına www.sbe.ksu.edu.tr web adresinden de ulaşılabilir.”

şeklinde açıklamalar yapıldığı görülmüştür.

III. İLGİLİ MEVZUAT

3. 18.10.1982 tarihli ve 2709 sayılı T.C. Anayasası’nın, “Dilekçe, bilgi edinme ve kamu denetçisine başvurma hakkı” başlıklı 74 üncü maddesinde; “Herkes, bilgi edinme ve kamu denetçisine başvurma hakkına sahiptir. Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına bağlı olarak kurulan Kamu Denetçiliği

Kurumu idarenin işleyişiyle ilgili şikâyetleri inceler…”

4. 14.06.2012 tarihli ve 6328 sayılı Kamu Denetçiliği Kurumu Kanunu’nun “Kurumun görevi” başlıklı 5 inci maddesinin birinci fıkrasına göre; “Kurum, idarenin işleyişi ile ilgili şikâyet üzerine, idarenin her türlü eylem ve işlemleri ile tutum ve davranışlarını; insan haklarına dayalı adalet anlayışı içinde, hukuka ve hakkaniyete uygunluk yönlerinden incelemek, araştırmak ve idareye önerilerde bulunmakla görevlidir.”

5. 6.11.1981 tarihli 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu’nun;

5.1. “Diploma alma, ders kredilerinin hesaplanması, öğrencilik haklarından yararlanma ve sınavlar” başlıklı 44 üncü maddesinin (c) bendinde; “… lisansüstü eğitim usul ve esasları ile öğrenim süreleri

Yükseköğretim Kurulu tarafından çıkarılan yönetmelikle belirlenir.

5.2. “Lisansüstü öğretim:” başlıklı 50 inci maddesinin a bendinde; “Lisans düzeyinde öğrenim gördükten sonra, yükseköğretim kurumlarında yüksek lisans, veteriner hekimlikte uzmanlık, doktora ya da tıpta uzmanlık öğrenimi yapmak isteyenler, yükseköğretim kurumlarınca usulüne göre açılacak sınavla ve

Üniversitelerarası Kurulca tespit edilecek esaslara göre seçilirler.”

6. 20.04.2016 tarihli ve 29690 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Lisansüstü Eğitim ve Öğretim

Yönetmeliği’nin “Başvuru ve kabul” başlıklı 5 inci maddesinde;“(1)(Değişik:RG-14/4/202031099)Yüksek lisans programına başvurabilmek için adayların, lisans diplomasına ve başvurduğu programın puan türünde 55 puandan az olmamak üzere senato tarafından belirlenecek ALES puanına sahip olmaları gerekir… (3) Mezun durumda olan/olabilecek adayların başvurusuna ilişkin esaslar, ALES puanının %50’den az olmamak koşuluyla ne kadar ağırlıkla değerlendirmeye alınacağı ve lisansüstü eğitimöğretime öğrenci kabulüne dair diğer hususlar senato tarafından belirlenir. (4) Yükseköğretim kurumları yüksek lisans programlarına yalnız ALES puanı ile de öğrenci kabul edebileceği gibi ALES puanına ek olarak lisans not ortalaması, yazılı olarak yapılacak bilimsel değerlendirme ve/veya mülakat sonucunu da değerlendirmeye alabilir…”

7. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Lisansüstü Eğitim-Öğretim Yönetmeliği’nin;

7.1. “Kontenjanların belirlenmesi ve ilanı” kenar başlıklı 7 nci maddesinde; “(1) Lisansüstü programlara öğrenci alınıp alınmaması, yatay geçiş yoluyla kabul edilecek öğrenciler dâhil alınacak

öğrenci sayısı ile özel şartları, her yarıyıl başlamadan, programlara göre anabilim/anasanatdalı akademik kurulunun önerileri dikkate alınarak EYK’nın teklifi ve Senatonun kararı ile belirlenir.”

7.2. “Lisansüstü programlara kesin kayıt” kenar başlıklı 11 inci maddesinde; “(1) Programlara başvuru ve kayıt işlemleri enstitü akademik takvimlerinde belirtilen tarihlerde yapılır. (2) Tezsiz yüksek lisans programları hariç aynı anda birden fazla lisansüstü programa kayıt yaptırılamaz ve devam edilemez.

(3) Gerçeğe aykırı veya yanıltıcı beyan ve belgelerle kayıt hakkı kazanmış olanların tespiti halinde kayıtları yapılmaz, yapılmış ise bulundukları yarıyıla bakılmaksızın kayıtları iptal edilir; kendilerine verilmiş olan diploma dâhil tüm belgeler geçersiz sayılır ve haklarında ilgili mevzuat hükümlerine göre işlem başlatılır.

Bu durumda olanlar öğrencilik statüsü kazanmamış sayılır ve öğrencilikle ilgili hiçbir haktan yararlanamazlar.”

7.3. “Tezsiz Yüksek Lisans Programı Amaç ve kapsam” kenar başlıklı 37 nci maddesinde; “ (1) Tezsiz yüksek lisans programının amacı, öğrenciye mesleki konuda derin bilgi kazandırmak ve mevcut bilginin uygulamada nasıl kullanılacağını göstermektir. Tezsiz yüksek lisans programı ikinci öğretimde de yürütülebilir.”

7.4. “Başvuru ve şartları” kenar başlıklı 38 inci maddesinde; “(1) Tezsiz yüksek lisans programına başvurular ve başvuruların değerlendirilme işlemleri, enstitü müdürlüğü tarafından düzenlenir ve yürütülür. (2) Başvurular, başvuru ilanında belirtilen belgelerle başvuru süresi içinde yapılır. (3) Tezsiz yüksek lisans programlarına başvurabilmek için adayların, anabilim/anasanat dalının öngördüğü bir lisans diplomasına sahip olmaları, yurt dışından alınmış olan diplomaların denkliklerinin YÖK tarafından onaylanmış olması gerekir. (4) Tezsiz yüksek lisans programlarına öğrenci kabulünde, ALES’e girmiş olma şartı aranmaz. (5) Tezsiz yüksek lisans programının yürütülmesi, ders planları, yeterlik sınavı ve öğrenci alımıyla ilgili diğer usul ve esaslar Senato tarafından belirlenir.”

8.https://sbe.ksu.edu.tr/depo/duyuru_belge/20212022%20G%C3%BCz%20D%C3%B6nemi%20

%C4%B0lan%20%20(1)_2108241525025252.pdf adresinden ulaşılan Sosyal Bilimler Enstitüsü 2021-2022 Akademik Yılı Güz Dönemi Lisansüstü Öğrenci Alım İlanında;

“1- Başvurular aşağıda verilen link üzerinden online olarak yapılacaktır. Şahsen veya posta yolu ile yapılan başvurular kesinlikle kabul edilmeyecektir. 2- ALES Puanları 5 yıl geçerlidir. 3- Başvuru sırasında yanlış beyanda bulunduğu tespit edilen adayların, kayıt hakkı kazanmış olsalar dahi, kazanılmış hakları geçersiz sayılacaktır. Bu adayların yerine, sıralamaya giren ve şartları uyan diğer adaylar kesin kayıt hakkı kazanacaktır.Lisans ve lisansüstü not ortalamalarının 100’lük puan sistemine çevrilmesinde Yükseköğretim

Kurulu Başkanlığı (YÖK) tarafından geliştirilen bu tablo kullanılacaktır. (MADDE 9 – (1) Lisansüstü öğrenci alımlarında ve yatay geçişlerde lisans ve lisansüstü not ortalamalarının dönüştürülmesi YÖK’ün not dönüşüm tablosuna göre yapılır.) 4- Başvuru sisteminde öğrenci tarafından onaylanmayan başvurular değerlendirmeye alınmayacağından, başvuru sistemindeki taahhütnamenin onaylanması gerekmektedir. 5Başvurusunu eksiksiz tamamlayan adaya “başvurunuzun durumu değişmiştir” şeklinde e-posta gönderilir.

Başvuru sisteminde durumu ONAYLANDI olarak güncellenir. Başvurun durumunu başvuru sisteminden takip edilecektir. Telefon veya başka bir iletişim yolu ile başvuru durumu için bilgilendirme yapılmaz. 6Başvuru sonuçları başvuru sisteminden takip edilecektir. 7- Başvuru sırasında T.C. kimlik numarası ile sorgulanamayan mezuniyet ve sınav bilgilerinden adaylar sorumludur. 8- Yapılan ilanları ve bu ilanlara ilişkin güncellemeleri takip etme sorumluluğu adaylara aittir. 9- Başvuru esnasında yapılan yanlışlıklardan başvuruyu yapan aday sorumludur. Her ne sebeple olursa olsun (hata, bilgi eksikliği, online sisteme yanlış, hatalı bilgi girilmesi vb. nedenlerle) yapılan yanlış başvuru sonucunda gerçekleşen tüm işlemler iptal edilir. Bu nedenle başvuru yapmadan önce başvuru/kabul koşulları ve istenen

bilgiler/belgeler dikkatle incelenmeli, online başvuru esnasında bilgi girişleri dikkatli bir şekilde yapılmalıdır. İstenilen belgelere ilişkin olarak kasten veya sehven yanlış beyanda bulunanlar ile belgelerde tahribat yapanların, listede isimleri yer alsa dahi kayıtları yapılmaz. Yapılan hata sonucunun adayın aleyhine olması durumları da bir farklılık oluşturmaz. Gerçek dışı bilgi ve belgelere göre aday kaydı veya kesin kaydı yapılmış öğrencilerin kaydı silinir. 10- Tezsiz yüksek lisans programları hariç, aynı anda birden fazla lisansüstü programa kayıt yaptırılamaz ve devam edilemez.”

IV. KAMU DENETÇİSİ ARİF DÜLGER’İN KAMU BAŞDENETÇİSİ’NE ÖNERİSİ

9. Kamu Denetçisi tarafından yapılan inceleme ve araştırma neticesinde; başvurunun reddi gerektiği hususunda hazırlanan öneri Kamu Başdenetçisi’ne sunulmuştur.

V. DEĞERLENDİRME VE GEREKÇE

A. Hukuka, Hakkaniyete ve İnsan Haklarına Uygunluk Yönünden Değerlendirme

10. Kurumumuza yapılan başvuruda başvuran; Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ)

Eğitim Bilimleri tezli ve tezsiz yüksek lisans programlarına başvuru yaptığını, başvurusunun başarılı şekilde kayıt edildiği yönünde e postanın geldiğini sonrasında fotoğrafının hatalı olması sebebiyle başvurusunun onaylanmadığını öğrendiğini, fakat bu durumun kendisine eposta ile bildirilmediğini açıklayarak tezsiz yüksek lisans programına kayıt olmayı talep etmektedir.

11. Konuyla ilgili mevzuata bakıldığında; lisansüstü eğitim usul ve esaslarının Yükseköğretim Kurulu tarafından çıkarılan yönetmelikle belirleneceğinin ve yükseköğretim kurumlarında yüksek lisans yapmak isteyenlerin, yükseköğretim kurumlarınca usulüne göre açılacak sınavla ve Üniversitelerarası Kurulca tespit edilecek esaslara göre seçileceğinin 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu’nda hüküm altına alındığı; buna göre yüksek lisans programlarına kabullerde, adayların lisans diplomasına ve başvurduğu puan türünde senato tarafından belirlenecek 55 puandan az olmamak üzere ALES puanına sahip olmaları gerektiğinin, yükseköğretim kurumlarının yalnız ALES puanı ile de öğrenci kabul edebileceği gibi ALES puanına ek olarak lisans not ortalaması, yazılı olarak yapılacak bilimsel değerlendirme ve/veya mülakat sonucunu da değerlendirmeye alabileceğinin Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği’nde düzenlendiği;

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Lisansüstü Eğitim-Öğretim Yönetmeliği’nde ise; tezsiz yüksek lisans programlarına başvurabilmek için adayların, anabilim/anasanat dalının öngördüğü bir lisans diplomasına sahip olmaları gerektiği, tezsiz yüksek lisans programlarına öğrenci kabulünde, ALES’e girmiş olma şartı aranmadığı, tezsiz yüksek lisans programının yürütülmesi, ders planları, yeterlik sınavı ve öğrenci alımıyla ilgili diğer usul ve esaslar Senato tarafından belirleneceği, Sosyal Bilimler Enstitüsü 2021-2022 Akademik Yılı Güz Dönemi Lisansüstü Öğrenci Alım İlanında ise; “…Başvuru esnasında yapılan yanlışlıklardan başvuruyu yapan aday sorumludur. Her ne sebeple olursa olsun (hata, bilgi eksikliği, online sisteme yanlış, hatalı bilgi girilmesi vb. nedenlerle) yapılan yanlış başvuru sonucunda gerçekleşen tüm işlemler iptal edilir. Bu nedenle başvuru yapmadan önce başvuru/kabul koşulları ve istenen bilgiler/belgeler dikkatle incelenmeli, online başvuru esnasında bilgi girişleri dikkatli bir şekilde yapılmalıdır. İstenilen belgelere ilişkin olarak kasten veya sehven yanlış beyanda bulunanlar ile belgelerde tahribat yapanların, listede isimleri yer alsa dahi kayıtları yapılmaz. Yapılan hata sonucunun adayın aleyhine olması durumları da bir farklılık oluşturmaz.” hususlarının düzenlendiği görülmüştür.

12. Kurumumuzca yapılan incelemede;

12.1. Başvuranın 2021-2022 Akademik Yılı Güz Yarıyılı Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ)

Eğitim Bilimleri tezli ve tezsiz yüksek lisans programlarına başvuru yaptığı, başvuranın başvurusunun başvuru ilanlarında açık şekilde belirtildiği üzere son altı ay içerisinde çekilmiş vesikalık fotoğrafın yüklenmesi istenildiği halde bu hususa uygun hareket edilmemesi sebebiyle kabul edilmediği, Eğitim

Yönetimi Tezsiz Yüksek Lisans Protokol kapsamında açılan kontenjana toplam 108 başvuru yapıldığı ve

22 adet başvurunun fotoğraf yükleme hatası nedeni ile iade edildiği, hatalı başvuru yapan öğrenciler ilan

edilen sürede gerekli düzeltme yapmadığından başvurularının geçersiz sayıldığı, hatalı yapılan başvurularda adayların kendilerine e-posta gitmediği iddiasına ilişkin ise; bu tür bir aksaklığın olup olmadığı hususunda Üniversite Bilgi İşlem Daire Başkanlığı ve Öğrenci İşleri Daire Başkanlığından sorulduğu, gelen cevabi yazılarda, teknik olarak herhangi bir sorun olmadığının bildirildiği, 2021-2022

Akademik Yılı Güz Yarıyılı lisansüstü öğrenci alım ilanının “Adayların Dikkatine” 9.maddede ”

Başvuru esnasında yapılan yanlışlıklardan başvuruyu yapan aday sorumludur. Her ne sebeple olursa olsun (hata, bilgi eksikliği, online sisteme yanlış, hatalı bilgi girilmesi vb. nedenlerle) yapılan yanlış başvuru sonucunda gerçekleşen tüm işlemler iptal edilir. Bu nedenle başvuru yapmadan önce başvuru/kabul koşulları ve istenen bilgiler/belgeler dikkatle incelenmeli, online başvuru esnasında bilgi girişleri dikkatli bir şekilde yapılmalıdır. İstenilen belgelere ilişkin olarak kasten veya sehven yanlış beyanda bulunanlar ile belgelerde tahribat yapanların, listede isimleri yer alsa dahi kayıtları yapılmaz. Yapılan hata sonucunun adayın aleyhine olması durumları da bir farklılık oluşturmaz. Gerçek dışı bilgi ve belgelere göre aday kaydı veya kesin kaydı yapılmış öğrencilerin kaydı silinir ” uyarıları mevcut olduğu, yine aynı ilanda adayların yüklemesi gereken belgeler kısmı 3.a’ da ” Vesikalık fotoğraf (son altı ay içerisinde çekilmiş olmalı)

ifadesinin açık olarak belirtilmekte olduğu, başvuranın başvurusunun değerlendirilmesi ve sınav jürileri tarafından yapılan değerlendirme aşamasında yayımlanan ilanın esas alındığı ve bu konuda herkese eşit işlemlerin tesis edildiği anlaşılmıştır.

12.2. 2021-2022 Akademik Yılı Güz Yarıyılı lisansüstü öğrenci alım ilanının “Adayların Dikkatine” başlığı altında başvuru kabul koşullarının ve istenen belgelerin açıkça düzenlendiği ve ilan edildiği, istenilen belgelere ilişkin bilerek ve yahut bilmeyerek hatalı başvuru yapanların listede isimleri yer alsa bile kayıtlarının yapılmayacağının ve bu sebeple başvuru yapmadan önce başvuru/kabul koşulları ve istenen bilgiler/belgeler dikkatle incelenmesi, online başvuru esnasında bilgi girişleri dikkatli bir şekilde yapılması gerektiğinin idarece tüm adaylara bildirildiği anlaşılmakla, ilan edilen başvuru kabul koşullarında eksiklik olan tüm adayların başvurularının geçersiz sayıldığı görülmekle başvuranın tezsiz yüksek lisans başvurusunun son altı ay içerisinde çekilmiş vesikalık fotoğrafın yüklenmesi istenildiği halde bu hususa uygun hareket edilmemesi sebebiyle kabul edilmemesi işleminde hukuka ve hakkaniyete aykırılık tespit edilememiştir.

13. Tüm dosya kapsamı birlikte değerlendirildiğinde; mevcut bilgi ve belgeler, dayanak mevzuat ve

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi 2021-2022 Akademik Yılı Güz Yarıyılı lisansüstü öğrenci alım ilanında belirlenen kriterler ışığında başvuranın tezsiz yüksek lisans başvurusunun kabul edilmemesi işleminde hukuka ve hakkaniyete aykırılık bulunmadığı sonuç ve kanaatine varılmıştır.

B. İyi Yönetim İlkeleri Yönünden Değerlendirme

14. İyi yönetim ilkelerine 28.03.2013 tarihli ve 28601 mükerrer sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Kamu

Denetçiliği Kurumu Kanununun Uygulanmasına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmeliğin “İyi yönetim ilkeleri” başlıklı 6 ncı maddesinde yer verilmiş olup; söz konusu ilkeler yönünden yapılan değerlendirmeler neticesinde; başvurunun inceleme ve araştırması kapsamında Kurumumuzca istenilen bilgi ve belgelerin, süresinde ve gerekçeli olarak Kurumumuza gönderildiği; ancak başvurana verilen cevaplarda “karara karşı başvuru yollarının gösterilmesi” ilkesine uyulmadığı tespit edildiğinden, idarenin bahse konu ilkeye uygun davranması önerilmektedir.

VI. HAK ARAMA ÖZGÜRLÜĞÜNE İLİŞKİN AÇIKLAMA

15. 14/06/2012 tarihli ve 6328 sayılı Kamu Denetçiliği Kurumu Kanunu’nun 17’ncimaddesinin sekizinci fıkrasına göre, Kamu Denetçiliği Kurumu’na dava açma süresi içinde yapılan başvuru işlemeye başlamış olan dava açma süresini durdurmakta olup; 6328 sayılı Kanunun 21 inci maddesinin birinci fıkrası uyarınca, bu Kararın başvurana tebliğ tarihinden itibaren, ilgili idarenin işlemine karşı dava açma süresinden kalan süre kaldığı yerden işlemeye devam edecek olup Kahramanmaraş İdare Mahkemesinde yargı yolu açıktır.

VII. KARAR

Yukarıda açıklanan gerekçe ve dosya kapsamına göre BAŞVURUNUN REDDİNE, Kararın Başvurana ve KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM ÜNİVERSİTESİ ÜNİVERSİTESİ

REKTÖRLÜĞÜNE tebliğine, Türkiye Cumhuriyeti Kamu Başdenetçisince karar verildi.

Şeref MALKOÇ

Kamu Başdenetçisi