ÖZET: Yüzbaşı rütbesinde görev yapan personelin ilk atamalarının yalnızca uzman ve benzeri kadrolara yapılabileceği belirtilmektedir. Bu rütbede çalışanların, başka kadrolara atanmaları durumunda ise sınava tabi olmaları gerekmektedir. İlgili yazıda, Türk Silahlı Kuvvetleri’nde sözleşmeli yüzbaşı olarak görev yaparken istifa edenlerin, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu çerçevesinde atanacakları kadrolar hakkında bilgi verilmiştir.

657 sayılı Kanun’un 74. maddesi, memurların kurumlar arasında nakil işlemlerini düzenlemekte ve kazanılmış hak derecelerinin altındaki derecelere atanabilmeleri için belirli şartlar öngörmektedir. Ayrıca, 31173 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan yönetmelik, diğer kamu kurumlarında görev yapanların belirli şartlar altında naklen atanabileceğini ifade etmektedir. Ancak, yüzbaşı rütbesinde görev yapanların uzman kadrolara atanabilmesi için, hizmet ihtiyaçları doğrultusunda ilk atamalarının kendi unvanlarıyla sınırlı kalması gerektiği vurgulanmaktadır.

Sonuç olarak, yüzbaşı rütbesinde çalışanların uzman ve benzeri kadrolara sınavsız atanması mümkün değildir. Bu durum, ilgili mevzuat ve yönetmelikler çerçevesinde net bir şekilde belirlenmiştir.

NOT: Yüzbaşı rütbesinde çalışmakta olanların ilk atamalarının uzman ve bu düzeyde kadrolara yapılabileceği, ilk atamaları başka kadrolara yapılanların sınava tabi oldukları hakkında

T.C.

ÇEVRE, ŞEHİRCİLİK VE İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ BAKANLIĞI

Yerel Yönetimler Genel Müdürlüğü

Sayı: E-53773008-622.02-5837621 14/03/2023

Konu: Yüzbaşı Rütbesinde Çalışmakta Olanların

İlk Atamalarının Uzman ve Bu Düzeyde

Kadrolara Yapılabileceği, İlk Atamaları

Başka Kadrolara Yapılanların Sınava Tabi

Oldukları

BELEDİYE BAŞKANLIĞINA

İlgi: 20.02.2023 tarihli ve 53778570-57030 sayılı yazı.

Türk Silahlı Kuvvetleri emrinde 4678 sayılı Kanuna tabi sözleşmeli yüzbaşı olarak çalışmakta iken istifa eden ve 657 sayılı Kanunun 92 nci maddesi kapsamında Başkanlığınızda münhal bulunan memur kadrosuna ataması yapılan personelin müdür/uzman veya bu düzeylerde bir göreve sınavsız atamasının yapılıp yapılamayacağına ilişkin ilgi yazı incelenmiştir.

Bilindiği üzere, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun;

74 üncü maddesinde, “Memurların bu Kanuna tabi kurumlar arasında, kurumların muvafakatı ile kazanılmış hak dereceleri üzerinden veya 68 inci maddedeki esaslar çerçevesinde derece yükselmesi suretiyle, bulundukları sınıftan veya öğrenim durumları itibariyle girebilecekleri sınıftan, bir kadroya nakilleri mümkündür. Kazanılmış hak derecelerinin altındaki derecelere atanabilmeleri için ise atanacakları kadro derecesi ile kazanılmış hak dereceleri arasındaki farkın 3 dereceden çok olmaması ve memurların isteği de şarttır.

13/12/1960 tarihli ve 160 sayılı Kanunun 4 üncü maddesi kapsamına giren kurumlarla bu Kanuna tabi kurumlar arasındaki nakillerde de yukarıdaki hükümler uygulanır. Aynı kanunun 4 üncü maddesi kapsamına giren kurumlarda çalışıp 657 sayılı Kanuna tabi olmayan personelden, hizmete giriş dereceleri 36 ncı madde ile tespit edilen giriş derecelerinin üzerinde olanların ilk ilerleme ve yükselmeleri için kanuni bekleme sürelerine yukarıda yazılı dereceler arasındaki sürelere tekabül eden süre kadar ilave edilir.” hükmü,

92 nci maddesinin üçüncü fıkrasında, “657 sayılı Kanuna tabi olmayan personelden kendi istekleri ile görevinden çekilmiş olanlar, boş kadro bulunmak ve gireceği sınıfın niteliklerini taşımak kaydı ile bu Kanuna tabi kurumlardaki memuriyetlere atanabilirler.” hükmü yer almaktadır.

Diğer taraftan, 2/7/2020 tarihli ve 31173 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Belediye ve Bağlı Kuruluşları ile Mahalli İdare Birlikleri Personelinin Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Esaslarına Dair Yönetmeliğin 23 üncü maddesinde, “(1) Diğer kamu kurum ve kuruluşlarında görev yapanlardan, bu Yönetmelikte belirtilen aynı unvana, bu unvanla aynı düzeydeki veya daha alt düzeydeki diğer unvanlara, söz konusu unvanlar için mevzuatla aranan öğrenim ve sertifika gibi belgelere sahip olma şartlarını taşımaları kaydıyla, genel hükümlere göre naklen atama yapılabilir. Söz konusu personelden doktora öğrenimini bitirmiş olanlar hakkında 19 uncu maddenin birinci fıkrasının (d) ve (f) bentlerindeki hükümler de uygulanabilir.

(2) Diğer personel mevzuatına tabi olanların atamalarında ihraz ettikleri unvanların bu Yönetmelikteki denk kadroları, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının görüşü doğrultusunda belirlenir.” hükmü yer almaktadır.

Belediye ve bağlı kuruluşları ile bunların kurdukları birlik, müessese ve işletmelerdeki personel ihtiyacının giderilmesi amacıyla diğer personel kanunlarına tabi personelin gerek naklen ve gerekse açıktan atanmaları mümkün bulunmaktadır. Bu personelin hangi kadrolara atanacakları hususu ise mülga Devlet Personel Başkanlığı ve halen Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanlığı Personel ve Prensipler Genel Müdürlüğü görüşleri ile yerleşik hale gelmiştir.

Bu minvalde, yüzbaşı rütbesinde görev yapmış veya yapmakta olanların uzman ve bu düzeydeki diğer görevlere atanmaları mümkün bulunmaktadır.

Ancak, bu personelin hizmet ihtiyaçları çerçevesinde ilk atamalarının öğrenim durumu itibarıyla ihraz ettikleri unvanlar dışında başka unvanlı kadrolara yapılması halinde, uzman ve bu düzeydeki diğer kadrolara sınavsız olarak atanmalarına ise olanak bulunmamaktadır.

Bu itibarla, 4678 sayılı Kanuna tabi yüzbaşı rütbesinde görev yapmakta iken Başkanlığınızda münhal bulunan memur kadrosuna ataması yapılan ilgilinin sınavsız olarak genel hükümler çerçevesinde uzman ve bu düzeydeki diğer görevlere atanmasının mümkün olmadığı değerlendirilmektedir.

Bilgilerini rica ederim.

Bakan a.

Yerel Yönetimler Genel Müdürü