|
ÖZET: 2022 yılı Sayıştay denetim raporlarında, Büyükşehir İlçe Belediyesi’nin vadeli mevduat hesaplarından elde edilen faiz gelirlerinin muhasebe kayıtlarında hatalı bir şekilde net tutar üzerinden kaydedildiği tespit edilmiştir. Banka tarafından yapılan gelir vergisi stopajı, 600-Gelirler Hesabı’nda yer almazken, bu durum Genel Yönetim Muhasebe Yönetmeliği’nin ilgili maddelerine aykırılık teşkil etmektedir. Yönetmelik, gelir ve giderlerin brüt tutarlarıyla kaydedilmesini ve faaliyet sonuçlarının tahakkuk esasına dayalı olarak izlenmesini öngörmektedir.
Yapılan incelemeler sonucunda, Kamu İdaresi’nin 2022 yılı içinde 5.089.686,05 TL mevduat faiz geliri elde ettiği, ancak bu gelirlerin stopaj kesintisi yapılarak net tutar üzerinden muhasebeleştirildiği belirlenmiştir. Ayrıca, banka tarafından yapılan stopaj tutarlarının 630-Giderler Hesabı’na kaydedilmediği görülmüştür. Bu hatalı muhasebeleştirme, mali tabloların gerçeği yansıtmadığı ve ilgili hesapların olması gereken seviyeden daha düşük görünmesine yol açmaktadır. Sonuç olarak, mevduat faiz gelirlerinin gayrisafilik ilkesine uygun olarak brüt tutarlarıyla kaydedilmesi gerektiği vurgulanmaktadır. Bu durum, mali tabloların doğruluğunu sağlamak ve kamu idaresinin finansal durumunu daha doğru bir şekilde yansıtmak açısından büyük önem taşımaktadır. |
BULGU: Mevduat Faiz Gelirlerinden Kesilen Gelir Vergisi Stopajının Giderler Hesabı’na Kaydedilmemesi
2022 Yılı Sayıştay Denetim Raporları – Büyükşehir İlçe Belediyesi
Kamu İdaresinin vadeli mevduat hesaplarına tahakkuk eden faizlerin 600-Gelirler Hesabı’na net olarak kaydedildiği, banka tarafından faiz geliri üzerinden yapılan stopajın muhasebe kayıtlarında yer almadığı görülmüştür.
Genel Yönetim Muhasebe Yönetmeliği’nin “Bilanço İlkeleri” başlıklı 8’inci maddesinin üçüncü fıkrasında; bütün varlıkların, yabancı kaynakların ve öz kaynakların bilançoda gayrisafi değerleriyle gösterileceği, “Gayri Safilik İlkesi” başlıklı 39’uncu maddesinde; gelir ve giderlerin, herhangi bir düzenleme veya standart ile aksi kararlaştırılmadıkça netleştirilmeden gayrisafi olarak kaydedileceği belirtilmektedir.
Aynı Yönetmelik’in “Faaliyet Sonuçları Tablosu İlkeleri” başlıklı 6’ncı maddesinin (a) bendinde; kamu idarelerinin faaliyetlerine ilişkin gelir ve gider işlemlerinin tahakkuk esasına dayalı olarak gelir ve gider hesaplarında izleneceği; gelir ve gider hesaplarının, bütçe ile ilgili olsun veya olmasın, genel kabul görmüş muhasebe ilkeleri gereği tahakkuk eden her türlü gelir ve giderin kaydına mahsus olduğu ifade edilmiştir.
Mahalli İdareler Bütçe ve Muhasebe Yönetmeliği’nin 102 Banka Hesabı’nın işleyişinin düzenlendiği 57’nci maddesinde; idarenin hesaplarının bulunduğu bankalarca tahakkuk ettirilerek banka hesabına aktarılan faiz tutarlarının bu hesaba, tevkifat tutarlarının ise 630- Giderler Hesabı’na borç kaydedileceği belirtilmiştir.
Buna göre, tahakkuk eden faiz gelirlerinin stopaj kesintisi yapılmadan brüt tutar üzerinden 600-Gelirler Hesabında, buna ilişkin olarak stopaj yapılan vergi ve benzeri giderlerin de 630-Giderler Hesabı’nda muhasebeleştirilmesi gerekmektedir.
Yapılan incelemede; Kamu İdaresinin mali tablolarına göre 2022 Yılı içinde toplam 5.089.686,05 TL mevduat faiz geliri elde edildiği görülmüş; ancak bunlara ilişkin muhasebe kayıtları incelendiğinde tahakkuk eden faiz gelirinden gelir vergisi stopajı düşülerek net tutar üzerinden muhasebeleştirildiği, banka tarafından stopajı yapılan vergi tutarlarının da 630- Giderler Hesabı’na kaydedilmediği tespit edilmiştir.
Mevduat faizlerinin hatalı olarak net tutar üzerinden muhasebeleştirilmesi nedeniyle Mali tablolarda 600-Gelirler Hesabı ile 630-Giderler Hesabı olması gerekenden daha düşük görünmektedir.
Mevduat faiz gelirlerinin gayrisafilik ilkesine uygun olarak brüt tutarlar üzerinden muhasebe kayıtlarına alınması gerekmektedir.