|
ÖZET: 2022 yılı Sayıştay Denetim Raporları, ilçe sınırları içinde hizmet veren asansörlerin periyodik bakım ve kontrol ücretlerinin Belediye Meclisi tarafından belirlenmediğini ortaya koymuştur. 5393 sayılı Belediye Kanunu’nun 15’inci maddesi, belediyelerin asansörlerin tescilini ve yıllık periyodik kontrollerini gerçekleştirme yetkisini tanımaktadır. Ayrıca, 04.05.2018 tarihli Asansör Periyodik Kontrol Yönetmeliği’nin 10’uncu maddesi, periyodik kontrol ücretinin belirlenmesinin ilgili idarenin karar organı tarafından yapılması gerektiğini vurgulamaktadır.
Yapılan incelemelerde, yetkili asansör muayene kuruluşu ile imzalanan protokolde idare payının %0 olarak belirlendiği ve bu konuda herhangi bir Belediye Meclisi kararının mevcut olmadığı tespit edilmiştir. Bu durum, mevzuata aykırılık teşkil etmektedir. İlgili mevzuat gereğince, periyodik kontrol ücretlerinden İdareye aktarılacak payın, Belediye Meclisi tarafından alınan bir karar doğrultusunda belirlenmesi zorunludur. Sonuç olarak, ilçe sınırları içerisindeki asansörlerin tescil ve periyodik kontrollerine dair düzenlenen protokollerde idare payının, Belediye Meclisi kararına dayanarak belirlenmesi gerekmektedir. Bu uygulama, yasal çerçeve içinde kalınarak yürütülmelidir. |
BULGU: Asansör Periyodik Bakım ve Kontrol Ücreti İdare Payının Belediye Meclisince Belirlenmemesi
2022 Yılı Sayıştay Denetim Raporları – Büyükşehir İlçe Belediyesi
İlçe sınırları içerisinde hizmete sunulan asansörlerin tescil ve periyodik kontrollerini yapmaya yetkili asansör muayene kuruluşu tarafından Kamu İdaresine aktarılacak olan periyodik kontrol ücretlerinin, Belediye Meclisince belirlenmediği görülmüştür.
5393 sayılı Belediye Kanunu’nun “Belediyelerin Yetkileri ve İmtiyazları” başlıklı 15’inci maddesinin (s) bendinde; yapı ruhsatı veya yapı kullanma izni hangi idare tarafından verilmiş olursa olsun, belediye sınırları içerisindeki hizmete sunulacak olan asansörlerin tescilini yapmaya, ilgili teknik mevzuat çerçevesinde yıllık periyodik kontrollerini yapma ya da yetkilendirilmiş muayene kuruluşları aracılığıyla yaptırmaya, gerekli hâllerde asansörleri hizmet dışı bırakmaya belediyelerin yetkili olduğu ifade edilmiştir.
04.05.2018 tarihli ve 30411 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Asansör Periyodik Kontrol Yönetmeliği’nin “Periyodik Kontrol Ücretinin Belirlenmesi” başlıklı 10’uncu maddesinde; periyodik kontrol ücretinin hesaplanmasında esas alınacak olan fiyatın, komisyon kararına göre EK-1’de belirtilen taban ve tavan fiyat aralığında yer alacak şekilde ilgili idarenin karar organı tarafından belirleneceği ifade edilmiştir.
Yapılan inceleme neticesinde, yetkili asansör muayene kuruluşu ile imzalanan ve konusu ilçe sınırları içerisindeki asansörlerin periyodik bakımının yapılması olan protokolde, idare payının %0 olarak belirlenerek İdare lehine herhangi bir ücret öngörülmediği fakat bu konuda herhangi bir Belediye Meclisi kararının da bulunmadığı tespit edilmiştir.
Yukarıda yer verilen mevzuat hükümleri uyarınca, yetkili asansör muayene kuruluşunun ilgili bina sorumlularından tahsil edeceği periyodik kontrol ücretlerinden İdareye aktaracağı payın Belediye Meclisince alınmış olan bir karar doğrultusunda protokole konulması gerekmekte olup aksi durum, protokolün mevzuata aykırılığına sebebiyet verecektir.
İlçe sınırları içerisinde hizmete sunulan asansörlerin tescil ve periyodik kontrollerine ilişkin düzenlenen protokollerde yer alan idare payı oranının Belediye Meclisi kararına dayanılarak belirlenmesi gerekmektedir.