ÖZET: 2022 yılı Sayıştay Denetim Raporları’na göre, İl Özel İdaresi’nin mülkiyetindeki bazı taşınmazların mevzuata aykırı olarak tahsis edildiği tespit edilmiştir. Kamu idareleri, taşınmazlarını yalnızca belirli kamu kurum ve kuruluşlarına tahsis edebilirken, dernek ve vakıflara tahsis edilmesi mümkün değildir. İdare, mevzuat hükümlerine uygun hareket edilmesi için gerekli süreci başlatacağını bildirmiştir.

BULGU: İdarenin Mülkiyetinde Bulunan Taşınmazların Mevzuata Aykırı Tahsis Edilmesi

2022 Yılı Sayıştay Denetim Raporları – İl Özel İdaresi

İl Özel İdaresinin mülkiyetinde bulunan bazı taşınmazların mevzuata aykırı olarak tahsis edildiği tespit edilmiştir.
5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu’nun “Taşınmaz tahsisi” başlıklı 47’nci maddesine göre; Kamu idareleri, kanunlarında belirtilen kamu hizmetlerini yerine getirebilmek için mülkiyetlerindeki taşınmazlarla Devletin hüküm ve tasarrufu altındaki yerleri, birbirlerine ve köy tüzel kişiliklerine bedelsiz olarak tahsis edebilmekte ve tahsis edilen taşınmazlar amacı dışında kullanılamamaktadır.
5302 sayılı İl Özel İdaresi Kanunu’nun “Diğer Kuruluşlarla” ilişkiler başlıklı 64’üncü maddesinde;
“c) Kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları, dernekler, vakıflar ve 507 sayılı Esnaf ve Küçük Sanatkarlar Kanunu kapsamına giren meslek odaları ile ortak hizmet projeleri gerçekleştirebilir.
d) Kendilerine ait taşınmaz malları, asli görev ve hizmetlerinde kullanılmak ve süresi yirmibeş yılı geçmemek üzere diğer kamu kurum ve kuruluşlarına tahsis edebilir. Bu taşınmazların, tahsis amacı dışında kullanılması durumunda, tahsis işlemi iptal edilir. Tahsis süresi sonunda, aynı esaslara göre yeniden tahsis mümkündür.”
Hükümleri yer almaktadır.
5302 sayılı Kanun’un 10’uncu maddesine göre, taşınmaz mal alımına, satımına, trampa edilmesine, tahsisine, tahsis şeklinin değiştirilmesine veya tahsisli bir taşınmazın akar haline getirilmesine izin; üç yıldan fazla kiralanmasına ve süresi yirmi beş yılı geçmemek kaydıyla bunlar üzerinde sınırlı aynî hak tesisine karar vermek, İl Genel Meclisinin görev ve yetkileri arasında yer almaktadır.
Aynı Kanun’un 30’uncu maddesinde, İl Özel İdaresinin taşınır ve taşınmaz mallarını idare etmek Valinin görev ve yetkileri arasında sıralanmıştır.
Yukarıdaki belirtilen mevzuat hükümleri değerlendirildiğinde, İl Özel İdaresi, kendilerine ait taşınmazları, aslî görev ve hizmetlerinde kullanılmak üzere süresi yirmi beş yılı geçmemek kaydıyla il genel meclisinin kararı ile ancak mahallî idareler ile diğer kamu kurum ve kuruluşlarına tahsis edebilir. Bu idarelerin dışında kalan gerçek ve tüzel kişilere, derneklere, sivil toplum kuruluşlarına, meslek kuruluşlarına süresi ne olursa olsun kamu idaresinin taşınmazlarının tahsis edilmesi mümkün değildir.
5302 sayılı Kanun’un 64’üncü maddesinin 1’inci fıkrasının (c) bendine bakıldığında da; il özel idaresinin dernek ve vakıflarla ortak hizmet projeleri geliştirebileceğinin belirtildiği ancak mülkiyetindeki taşınmazların dernek ve vakıflara tahsis edebileceğine ilişkin herhangi bir hükmün yer almadığı görülmektedir. Sonuç olarak ortak hizmet projesi kapsamında dernek ve vakıflara taşınmazların tahsisi yapılamamaktadır.
Öte yandan taşınmaz malın tahsisine ilişkin tek yetkili organ İl Genel Meclisi olmakla birlikte, il özel idaresinin taşınmaz mallarını idare etmek valinin görev ve yetkileri arasında yer almaktadır.
Yapılan incelemeler neticesinde aşağıdaki tabloda detayları belirtilen taşınmazların,
Ortak hizmet projesi kapsamına girmemesine rağmen bu kapsamda dernek ve vakıflara tahsis edildiği,
Tahsisine ilişkin yetkili organ İl Genel Meclisi olmasına karşın Valilik Olur’u ile tahsis edildiği,
Tespit edilmiştir.
Tablo 8: Ortak Hizmet Projesi Kapsamına Girmemesine Rağmen Bu Kapsamda Dernek Ve Vakıflara Tahsis Edilen Taşınmazlar Tablosu

Taşınmazın Cinsi Adres Tahsis Edilen
Kuruluş
Meclis Karar
No.su ve Tarihi
Tahsis
Süresi
Sinema İşhanı Binasında 2/1/2
No.lu işyeri
Medrese Mahallesi
Lise Caddesi Merkez/YOZGAT
Sinema İşhanı 2. Kat
Vakıf 204 / 04.07.2018 10 Yıl
Sinema İşhanı Binasında 2/1/1
No.lu işyeri
Medrese Mahallesi Lise Caddesi Merkez/YOZGAT
Sinema İşhanı 1. Kat Giriş
Dernek 251 / 03.09.2021 10 Yıl

Tablo 9: Tahsisine İlişkin Yetkili Organ İl Genel Meclisi Olmasına Karşın Valilik Onayı İle Tahsis Edilen Taşınmazlar Tablosu

Taşınmazın Cinsi Adres Tahsis Edilen
Kuruluş
Valilik
Olur’u No.su ve Tarihi
Tahsis Süresi
İl Özel İdaresi 1 No.lu Hizmet Aşağınohutlu Mahallesi Güneş Sokak Özel İdare Binası, 66100 YOZGAT Merkez Köylere
Hizmet
Götürme Birliği
4690/ Süre
Binası Zemin Kat 2 No.lu işyeri Aşağınohutlu Mahallesi Güneş Sokak Özel İdare Binası, 66100 YOZGAT Merkez Köylere
Hizmet
Götürme Birliği
11.06.2013 Belirtilmemiştir.
İl Özel İdaresi 1 No.lu Hizmet Binası Zemin Kat 43,23 m2 alana sahip 12/D No.lu işyeri Aşağınohutlu Mahallesi Güneş
Sokak Özel İdare Binası No: 12
66100 YOZGAT
Yozgat Merkez
Hizmet Birliği
686/
22.01.2016
Süre
Belirtilmemiştir.
İl Özel İdaresi 1 No.lu Hizmet
Binası 1/A-1/B-1/C No.lu işyeri
Zemin Kat
Aşağınohutlu Mahallesi Güneş Sokak Özel İdare Binası, 66100 YOZGAT Yozgat Hizmet Birliği 1159/
05.02.2018
Süre
Belirtilmemiştir.

İdare tarafından verilen cevapta; İl Özel İdaresine ait taşınmazların tahsisi ile ilgili hususların anılan mevzuat hükümlerine uygun hale getirilmesi için gerekli sürecin başlatılacağı, konu ile alakalı mevzuat hükümlerinin uygulanmasında gerekli dikkat ve hassasiyetin gösterileceği bildirilmiştir.
Bu itibarla, İl Özel İdaresine ait taşınmazların tahsisinde ilgili mevzuat hükümlerine uygun hareket edilmesinin sağlanması gerekmektedir.