|
ÖZET: Demirözü Meslek Yüksekokulu, öğrenci yurtları ve yemekhanesinde çalıştırmak üzere temizlik işçisi ve aşçı yardımcısı hizmetini, personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı şeklinde ve doğrudan temin yöntemiyle sağlamıştır. Ancak, 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun ilgili maddeleri, kamu idarelerinin bu tür hizmet alımlarını ihale usulü ile gerçekleştirmelerini zorunlu kılmaktadır. Denetim raporları, bu durumun mevzuata aykırı olduğunu ortaya koymuştur.
Denetimlerde, “Malzemesiz Temizlik İşçisi Alımı” adı altında yapılan hizmet alımının, sürekli bir ihtiyaç olmasına rağmen doğrudan temin yöntemiyle gerçekleştirilmesi tespit edilmiştir. Kamu idaresi, bu hizmetlerin etkin bir şekilde yürütülebilmesi için temizlik işçilerine ihtiyaç duyulduğunu belirtse de, bu açıklama mevzuat hükümlerine uygunluk taşımamaktadır. Sonuç olarak, Demirözü Meslek Yüksekokulu’nun ihtiyaç duyduğu hizmetlerin sağlanmasında yasal düzenlemelere tam uyum gösterilmesi gerekmektedir. Kamu idarelerinin, hizmet alımlarında belirlenen kurallara riayet etmesi, şeffaflık ve hesap verebilirlik açısından büyük önem taşımaktadır. |
BULGU: Personel Çalıştırılmasına Dayalı Hizmet Alımı Yapılması
2023 Yılı Sayıştay Denetim Raporları – Üniversite ve Üniversite Döner Sermayesi
Üniversiteye bağlı Demirözü Meslek Yüksekokulu tarafından öğrenci yurtları ve yemekhanesinde çalıştırılmak üzere ihtiyaç duyulan temizlik işçisi ve aşçı yardımcısı hizmetinin personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı niteliği sonucunu doğuracak şekilde ve doğrudan temin yöntemiyle karşılandığı görülmüştür.
4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun, idarelerce mal veya hizmet alımları ile yapım işleri için ihaleye çıkılmadan önce uyulması zorunlu hususların düzenlendiği “İdarelerce uyulması gereken diğer kurallar” başlıklı 62’nci maddesinin e bendinde kamu idareleri ile bunlara bağlı döner sermayeli kuruluşlar tarafından personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı veya niteliği itibarıyla bu sonucu doğuracak şekilde alım yapılamayacağı ve buna imkan sağlayan diğer mevzuat hükümleri uygulanmayacağı hüküm altına alınmıştır.
Diğer taraftan, 4734 sayılı Kanun’un 19’uncu maddesine göre açık ihale usulü ile temini gereken bir ihtiyacın, Kanunun 22’nci maddesinin (d) bendi için öngörülen parasal sınırların altında kalacak şekilde bölünmek suretiyle ihale yapılmaksızın doğrudan temin yoluyla karşılanması, 4734 sayılı Kanunun temel ilkelerine aykırılık teşkil etmektedir.
Denetimlerde, Demirözü Meslek Yüksekokulu tarafından mevzuata aykırı olarak, “Malzemesiz Temizlik İşçisi Alımı” adı altında personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı yapıldığı, ayrıca süreklilik arz eden söz konusu hizmet alımının doğrudan temin yöntemiyle aylık olarak gerçekleştirildiği tespit edilmiştir.
Kamu idaresi cevabında, Demirözü Meslek Yüksekokulu kampusu içerisindeki barınma ve beslenme hizmetlerinin Üniversite tarafından sağlandığı, bu hizmetlerin etkin ve verimli yürütülebilmesi için temizlik işçisine ihtiyaç duyulduğu ve bu personellerin üniversite bünyesinden karşılanamadığından Rektörlük oluru doğrultusunda doğrudan temin yöntemiyle çalıştırıldığı ifade edilmektedir.
Her ne kadar İdare tarafından söz konusu kampus içerisindeki barınma ve beslenme hizmetlerinin zorunlu olarak doğrudan temin usulü kullanılarak personel çalıştırılması yöntemiyle temin edildiği ifade edilmiş olsa da konunun yukarıda belirtilen mevzuat hükümlerine aykırılık teşkil ettiği değerlendirildiğinden İdare tarafından yapılan açıklamalar yerinde görülmemiştir.
Sonuç olarak; ihtiyaç duyulan hizmetlerin yerine getirilmesinde yukarıda zikredilen yasal zorunluluklara uyulması gerekmektedir.