ÖZET: 2021 yılı Sayıştay Denetim Raporları, Malatya Turgut Özal Üniversitesi’nde geçici kabulü yapılan işlerin, Yapılmakta Olan Yatırımlar Hesabından ilgili maddi duran varlık hesabına aktarılmadığını ortaya koymuştur. 258 Hesabında izlenen yapım işlerinden geçici kabulü yapılanların, Merkezi Yönetim Muhasebe Yönetmeliği’ne uygun olarak ilgili duran varlık hesaplarına kaydedilmesi gerekmektedir. Yönetmelik, geçici kabul tutanağının onaylandığı tarihte veya işin tamamlandığını gösteren belgenin düzenlendiği tarihte bu aktarımın yapılması gerektiğini belirtmektedir.

2021 yılı itibarıyla, geçici kabulü yapılan işlere ait 111.896,00 TL tutarının 258 Hesabında izlenmeye devam ettiği tespit edilmiştir. Bu durum, 258 Yapılmakta Olan Yatırımlar Hesabının 44.372.872,71 TL olarak görünen borç bakiyesinin, olması gereken tutardan fazla görünmesine neden olmuştur. Aynı zamanda, 252 Binalar Hesabının da bu tutar kadar eksik görünmesi, mali tabloların doğruluğunu etkilemektedir.

Sonuç olarak, tamamlanan işlerin ilgili maddi duran varlık hesabına kaydedilmesi, mali tabloların güncel ve doğru bilgiler sunması açısından büyük önem taşımaktadır. Bu durumun düzeltilmesi, üniversitenin mali yönetimi açısından gereklidir.

BULGU: Geçici Kabulü Yapılan İşlere İlişkin Tutarların Yapılmakta Olan Yatırımlar Hesabından İlgili Maddi Duran Varlık Hesabına Aktarılmaması

2021 Yılı Sayıştay Denetim Raporları – Üniversite ve Üniversite Döner Sermayesi

Malatya Turgut Özal Üniversitesi tarafından 258 Yapılmakta Olan Yatırımlar Hesabında takip edilen yapım işlerinden geçici kabulü yapılanların ilgili duran varlık hesaplarına aktarılmadığı görülmüştür.
Merkezi Yönetim Muhasebe Yönetmeliği’nin 258 Hesabının niteliğine ilişkin hükümler içeren 187’inci maddesinde; yapılmakta olan yatırımlar hesabının, kamu idarelerine ait yapımı süren maddi duran varlıklar için yapılan her türlü madde ve malzeme ile işçilik ve genel giderlerin, geçici ve kesin kabul usulüne tabi olan hâllerde geçici kabulün yapıldığını gösteren tutanağın idarece onaylandığı tarihte, diğer hâllerde işin fiilen tamamlandığını gösteren belgenin düzenlendiği tarihte, ilgili maddi duran varlık hesabına aktarılıncaya kadar izlenmesi için kullanılacağı belirtilmiştir.
Aynı Yönetmelik’in “Hesabın işleyişi” başlıklı 188’inci maddesinin (b) bendinde ise; tamamlanıp geçici kabulü yapılan işlere ilişkin tutarların 258 Yapılmakta Olan Yatırımlar Hesabına alacak, ilgili maddi duran varlık hesabına borç kaydedileceği hüküm altına alınmıştır.
2021 yılı içinde geçici kabulü yapılan işlerden olup, 258 Yapılmakta Olan Yatırımlar Hesabında izlenmeye devam eden ve 252 Binalar Hesabına kaydedilmesi gereken tutar 111.896,00 TL’dir.
Malatya Turgut Özal Üniversitesinin 2021 yılı mali tablolarında 258 Yapılmakta Olan Yatırımlar Hesabının borç bakiyesi 44.372.872,71 TL olarak gözükmektedir. Yapılan incelemede, geçici kabulü yapılarak tamamlanan işlere ait tutarların 258 Hesabından ilgili maddi duran varlık hesabına aktarılmadığı tespit edilmiştir. Bu durum, sadece 2021 yılı için 258 Yapılmakta Olan Yatırımlar Hesabının 111.896,00 TL olması gerekenden fazla, 252 Binalar Hesabının ise bu tutar kadar olması gerekenden eksik görünmesine neden olmuştur.
Mali tabloların doğru ve güncel bilgiyi yansıtmasının sağlanması amacıyla 258 Yapılmakta Olan Yatırımlar Hesabında takip edilen yatırımlardan, tamamlananların ilgili olduğu maddi duran varlık hesabına kaydedilmesi gerektiği değerlendirilmektedir.