ÖZET: Körfez Belediyesi tarafından kiraya verilen taşınmazların bazılarının yapı ruhsatı olmaksızın faaliyet gösterdiği tespit edilmiştir. İmar Kanunu’na göre, bu Kanun kapsamına giren bütün yapılar için belediye veya valiliklerden yapı ruhsatını almak gerekmektedir. Yapı sahipleri veya kanuni vekillerinin, yapı ruhsatını almak için belediye veya valilik bürolarına müracaat etmeleri ve tapu, mimari proje, statik proje, elektrik ve tesisat projeleri, resim ve hesapları ile röperli veya ebatlı kroki eklemesi gereklidir. Yapı ruhsatı işlemlerinin mevzuata uygun olarak yürütülmesi gerekmektedir. Konu ile ilgili yapılan denetimde, kiraya verilen taşınmazlardan 16 adedinin yapı ruhsatının bulunmadığı tespit edilmiştir.

BULGU: Belediye Tarafından Kiraya Verilen Taşınmazların Yapı Ruhsatının Bulunmaması

2023 Yılı Sayıştay Denetim Raporları – Büyükşehir İlçe Belediyesi

Belediyenin kiraya verdiği taşınmazlardan 16’sının yapı ruhsatı olmaksızın faaliyet gösterdiği görüülmüştür.
3194 sayılı İmar Kanunu’nun “Tanımlar” başlıklı 5 inci maddesine göre yapı; karada ve suda, daimi veya muvakkat, resmi ve hususi yeraltı ve yerüstü inşaatı ile bunların ilave, değişiklik ve tamirlerini içine alan sabit ve müteharrik tesislerdir.
İmar Kanunu’nun 21’inci maddesine göre, bu Kanun kapsamına giren bütün yapılar için, Kanun’da belirtilen istisnalar dışında, belediye veya valiliklerden yapı ruhsatiyesi alınması gerekmektedir. Kanun’un 22’nci maddesinde ruhsatın nasıl alınacağına dair detaylara yer verilmiştir. Buna göre yapı sahipleri veya kanuni vekillerinin, yapı ruhsatiyesi almak için belediye veya valilik bürolarına müracaat etmeleri gerekmektedir. Müracaat dilekçesine sadece tapu, mimari proje, statik proje, elektrik ve tesisat projeleri, resim ve hesapları, röperli veya ebatlı kroki eklenmesi gereklidir.
Kanun’un 26’ncı maddesinde ise, kamu kurum ve kuruluşlarınca yapılacak veya yaptırılacak yapılar için daha kolay bir süreç getirilmiş, uygulama imar planlarında o maksada tahsis edilmiş ve mülkiyeti belgelenmiş olmak kaydıyla uygulama projesinin ön hazırlık dokümanı niteliğindeki avan proje ile yapı ruhsatı alınabileceği belirtilmiştir.
Konu ile ilgili yerinde yapılan denetimde, Körfez Belediyesi tarafından kiraya verilen taşınmazların yapı ruhsatlarının olup olmadığı incelenmiştir. Buna göre, kiraya verilen taşınmazlardan 16 adedinin yapı ruhsatının bulunmadığı tespit edilmiştir.
Kamu İdaresi tarafından verilen cevapta, ruhsatlandırma çalışmaların ilgili müdürlüklerle koordineli olarak devam ettiği belirtilmiştir.
Sonuç olarak, yapı ruhsatı iş ve işlemlerinin mevzuata uygun olarak yürütülmesi gerekmektedir.