BULGU: Vadeli Mevduat Faiz Gelirlerinin Net Tutar Üzerinden Muhasebeleştirilmesi
2023 Yılı Sayıştay Denetim Raporları – İl Özel İdaresi
İdarenin vadeli mevduat hesaplarından elde ettiği faiz gelirlerinin net tutarlar üzerinden muhasebeleştirildiği görülmüştür.
Genel Yönetim Muhasebe Yönetmeliği’nin “Gayri safilik ilkesi” başlıklı 39’uncu maddesine göre; gelir ve giderler, herhangi bir düzenleme veya standart ile aksi kararlaştırılmadıkça netleştirilmeden kaydedilmelidir.
Aynı Yönetmelik’in “Faaliyet sonuçları tablosu ilkesi” başlıklı 6’ncı maddesinin birinci fıkrasının (a) bendinde ise, kamu idarelerinin faaliyetlerine ilişkin gelir ve gider işlemlerinin, tahakkuk esasına dayalı olarak gelir ve gider hesaplarında izleneceği; gelir ve gider hesaplarının, bütçe ile ilgili olsun veya olmasın, genel kabul görmüş muhasebe ilkeleri gereği tahakkuk eden her türlü gelir ve giderin kaydına mahsus olduğu belirtilmiştir.
Yönetmelik’in düzenlemesine göre, tahakkuk eden faiz gelirlerinin stopaj kesintisi yapılmadan önceki brüt tutar üzerinden 600-Gelirler Hesabında, buna ilişkin olarak stopaj yapılan vergi ve benzeri giderlerin de 630-Giderler Hesabında muhasebeleştirilmesi gerekmektedir.
Yapılan incelemede; bankalardaki vadeli mevduat hesaplarından elde edilen faiz gelirlerinin net tutarlar üzerinden, diğer bir ifadeyle yıl içinde elde edilen faiz gelirinin, gelir vergisi stopajı düşülerek muhasebeleştirildiği tespit edilmiştir.
Kamu idaresi tarafından bulgu konusu hususa iştirak edilmiş ve ilgili hesapların kullanılarak kayıtların yapılacağı belirtilmiştir.
Bu itibarla, söz konusu muhasebeleştirme işleminin netleştirilerek yapılması nedeniyle İdarenin 2023 yılı faaliyet sonuçları tablosunda yer alan 600-Gelirler Hesabı ile 630-Giderler Hesabı hatalı sonuç vermektedir.
| ÖZET: 2023 Yılı Sayıştay Denetim Raporları’na göre, İl Özel İdaresi’nin vadeli mevduat hesaplarından elde ettiği faiz gelirleri net tutarlar üzerinden muhasebeleştirilmiştir. Genel Yönetim Muhasebe Yönetmeliği’ne göre, gelir ve giderlerin netleştirilmeden kaydedilmesi gerektiği belirtilmektedir. İnceleme sonucunda, faiz gelirlerinin stopaj kesintisi sonrası net tutar olarak kaydedildiği tespit edilmiştir. Bu durum, İdarenin 2023 yılı faaliyet sonuçları tablosundaki 600-Gelirler Hesabı ile 630-Giderler Hesabı’nın hatalı sonuç vermesine yol açmaktadır. |