BULGU: Köylere Hizmet Götürme Birliklerine Mevzuatta Bulunmayan ve
2023 Yılı Sayıştay Denetim Raporları – İl Özel İdaresi
Projeye Dayanmayan İşler İçin Aktarmalar Yapılması
Köylere hizmet götürme birliklerine mevzuatla belirlenen işler ve yöntemler dışında ödenek aktarıldığı görülmüştür.
5355 sayılı Mahallî İdare Birlikleri Kanunu’nun 18’inci maddesinin üçüncü fıkrasına göre bakanlıklar ve diğer merkezî idare kuruluşları ile il özel idareleri; köye yönelik hizmetlere ilişkin yapım, bakım ve onarım işleri, bölünmüş yol, elektrifikasyon, köy yolu, içme suyu, sulama suyu ve kanalizasyon yatırımlarını, kendi bütçelerinde bu hizmetler için ayrılan ödenekleri köylere hizmet götürme birliklerine aktarmak suretiyle gerçekleştirebilirler. Merkezî idare kuruluşlarında ilgili bakanın, il özel idarelerinde valinin onayıyla aktarılan bu ödenekler tahsis amacı dışında kullanılamaz ve bu işler, birliğin tabi olduğu usul ve esaslara göre sonuçlandırılır. Aynı maddenin beşinci fıkrasına göre il özel idaresi bütçe gelirlerinin ne kadarının köylere hizmet götürme birliklerine aktarılacağı, köylere hizmet götürme birliklerinin sunacağı yatırım planı, yıllık çalışma programı ve uygulama projelerine göre il genel meclisince kararlaştırılır.
Bahsedilen mevzuat hükümlerine göre, il özel idaresi bütçesinden köylere hizmet götürme birliklerine aktarma yapılabilmesi için, aktarılan ödeneklerin köye yönelik yapım, bakım, yol, su, kanalizasyon ve benzeri altyapı tesisleri hizmetlerinde kullanılması zorunludur. Bu hizmetler dışında başka bir amaçla ödenek aktarılmaması ve aktarılan ödeneklerin de birlikler tarafından başka amaçlarla kullanılmaması gerekmektedir.
Ancak, İdare bütçesinden köylere yönelik hizmetlere ilişkin yukarıda sayılan yatırımlar dışında taşıt kiralama, turizm projesi ve kamu binalarının bakım onarım işleri için aktarmalar yapıldığı ve ayrıca birliklere yapılan bu aktarımların yatırım planı, yıllık çalışma programı ve uygulama projelerine dayanmadığı görülmüştür.
İdare tespitimize iştirak etmiş olup, gerekli işlemlerin tesis edileceğini bildirmiştir.
Sonuç olarak, köylere hizmet götürme birliklerine yukarıda bahsedilen yatırım işleri kapsamında ve yatırım planı ile uygulama projelerine göre ödenek aktarılması gerekmektedir.
| ÖZET: Köylere Hizmet Götürme Birliklerine, mevzuatta belirtilmeyen işler için ödenek aktarıldığı tespit edilmiştir. 5355 sayılı Mahallî İdare Birlikleri Kanunu’na göre, il özel idaresi bütçesinden aktarılan ödeneklerin köye yönelik altyapı hizmetlerinde kullanılması zorunludur. Ancak, taşıt kiralama, turizm projeleri ve kamu binalarının bakım onarımı gibi amaçlarla aktarmalar yapılmış ve bu işlemler yatırım planı ile yıllık çalışma programına dayanmamıştır. İdare, gerekli işlemlerin yapılacağını bildirmiştir. Ödeneklerin yalnızca belirlenen hizmetler için aktarılması gerektiği vurgulanmaktadır. |