BULGU: Kurum Taşınmazlarının Süresiz Olarak Tahsis Edilmesi
2021 Yılı Sayıştay Denetim Raporları – İl Belediyesi
Taşınmaz tahsislerinde süre belirtilmediği görülmüştür.
5393 sayılı Belediye Kanunu’nun “Diğer kuruluşlarla ilişkiler” başlıklı 75’inci maddesinin (d) fıkrasında taşınmaz tahsisine ilişkin koşullar şu şekilde belirlenmiştir;
“Belediye, belediye meclisinin kararı üzerine yapacağı anlaşmaya uygun olarak görev ve sorumluluk alanlarına giren konularda;
d) Kendilerine ait taşınmazları, aslî görev ve hizmetlerinde kullanılmak üzere bedelli veya bedelsiz olarak mahallî idareler ile diğer kamu kurum ve kuruluşlarına devredebilir veya süresi yirmi beş yılı geçmemek üzere tahsis edebilir. Bu taşınmazlar aynı kuruluşlara kiraya da verilebilir. Bu taşınmazların, tahsis amacı dışında kullanılması hâlinde, tahsis işlemi iptal edilir. Tahsis süresi sonunda, aynı esaslara göre yeniden tahsis mümkündür.”
hükmü yer almaktadır.
Yukarıda açıklanan mevzuat hükümlerinden anlaşılacağı üzere, belediyeler kendilerine ait taşınmazları, aslî görev ve hizmetlerinde kullanılmak ve süresi en fazla 25 yıl olmak üzere, bedelli veya bedelsiz olarak mahallî idareler ile diğer kamu kurum ve kuruluşlarına belediye meclisi kararıyla tahsis edebilirler.
Mevzuatta en uzun tahsis süresinin yirmi beş yıl olarak belirlenmesine rağmen, kurum tarafından yapılan taşınmaz tahsislerinden bazılarının 25 yıllık azami süreye uyulmadan hizmet süresi boyunca tahsis edildiği tespit edilmiştir. Her ne kadar 2020 yılı Denetim Raporunda da yer verilen bu hususta, yeni yapılan tahsislerin 25 yılı geçmeyecek şekilde belirlendiği görülmüşse de, daha önceki tarihlerde yapılan süresiz tahsislere ilişkin düzeltici bir işlem yapılmadığı anlaşılmaktadır. Öncelikle hizmet süresi boyunca tahsis edilen taşınmazların süresinin belirlenmesi, süresi 25 yılı gecen tahsis kararlarının meclis kararıyla yenilenerek, mevzuata uygun hale getirilmesi gerekmektedir.
Tahsis edilen taşınmazların 25 yılı geçmemek üzere tahsis süresinin belirlenmesi gerekmektedir.
| ÖZET: 2021 yılı Sayıştay Denetim Raporları’na göre, il belediyeleri taşınmaz tahsislerinde süre belirtilmediği tespit edilmiştir. 5393 sayılı Belediye Kanunu’na göre, belediyeler taşınmazları en fazla 25 yıl süreyle tahsis edebilir. Ancak bazı tahsislerin bu süreye uyulmadan, hizmet süresi boyunca süresiz olarak yapıldığı görülmüştür. Önceki tahsisler için düzeltici işlem yapılmadığı anlaşılmakta olup, mevcut tahsislerin mevzuata uygun hale getirilmesi gerekmektedir. |