BULGU: Verilen Depozito ve Teminatlar Hesabının Kullanılmaması

2021 Yılı Sayıştay Denetim Raporları – İl Özel İdaresi

Kurum tarafından ödenen güvence bedelleri ve depozitoların 126 Verilen depozito ve teminatlar hesabında izlenmediği görülmüştür.
Mahalli İdareler Bütçe ve Muhasebe Yönetmeliği’nin “Hesabın niteliği” başlıklı 91’inci maddesinde, “126-Verilen Depozito ve Teminatlar Hesabı, kurumca bir işin yapılmasının üstlenilmesi veya bir sözleşmenin ya da diğer işlemlerin karşılığı olarak geri alınmak üzere diğer kamu idareleri veya kişilere verilen depozito ve teminat niteliğindeki değerlerin izlenmesi için kullanılır” denilmektedir.
Mevzuat hükmünden anlaşılacağı üzere Kurumca bir işin yapılmasının üstlenilmesi veya bir sözleşmenin ya da diğer işlemlerin karşılığı olarak geri alınmak üzere diğer kamu idareleri veya kişilere verilen depozito ve teminat niteliğindeki değerlerin 126 Verilen depozito ve teminatlar hesabında izlenmesi gerekmektedir.
Kamu idaresi cevabından bulguda belirtildiği üzere işlem yapılmaya başlandığı anlaşılmıştır. Ancak uygulamaya 2022 yılı içinde başlandığından 2021 yılı mali tablolarına bir etkisi bulunmamaktadır.
Kurum tarafından, elektrik, su vb. abonelikleri için ödenen güvence bedellerinin doğrudan gider yazılarak, 630 Giderler hesabında elektrik alımları ve yakacak alımları olarak muhasebeleştirilmesi ve 126 Verilen depozito ve teminatlar hesabının hiç kullanılmaması sonucu mali tabloların gerçek durumu yansıtmadığı görülmektedir.


ÖZET: 2021 yılı Sayıştay Denetim Raporları’na göre, İl Özel İdaresi tarafından ödenen güvence bedelleri ve depozitoların 126 Verilen Depozito ve Teminatlar Hesabı’nda izlenmediği tespit edilmiştir. Mahalli İdareler Bütçe ve Muhasebe Yönetmeliği’ne göre, bu hesabın, geri alınmak üzere diğer kamu idareleri veya kişilere verilen depozito ve teminatların izlenmesi için kullanılması gerekmektedir. Kurum, 2022 yılında işlemlere başlamış olsa da, bu durumun 2021 yılı mali tablolarına etkisi bulunmamaktadır; dolayısıyla mali tablolar gerçek durumu yansıtmamaktadır.