|
ÖZET: **BULGU: Hatalı Muhasebeleştirme Sorunu – Kameralı Güvenlik Sistemi Alımları** 2024 yılı Sayıştay denetim raporlarında, Şırnak Üniversitesi’nin akademik ve idari birimleri tarafından edinilen kameralı güvenlik sistemleri ve bu sistemler için gerekli malzemelerin muhasebe birimi tarafından yanlış bir şekilde 255 Demirbaşlar Hesabına kaydedildiği tespit edilmiştir. Oysa, bu tür alımların 253 Tesis, Makine ve Cihazlar Hesabına kaydedilmesi gerekmektedir. Genel Yönetim Muhasebe Yönetmeliği’nde belirtilen 253 Tesis, Makine ve Cihazlar Hesabı, kamu idarelerinin faaliyetlerinde kullanılan her türlü makine ve cihazları kapsarken, 255 Demirbaşlar Hesabı yalnızca büro makineleri ve uzun süreli kullanılabilen varlıkları içermektedir. Ayrıca, Merkezi Yönetim Muhasebe Yönetmeliği’nin 178. maddesi, tesis, makine ve cihazların edinimi ve iyileştirilmesi ile ilgili işlemlerin nasıl kaydedileceğini düzenlemektedir. Taşınır Mal Kapsamındaki Tesisler ve Detay Kodları hakkında 39 Sıra Numaralı Genel Tebliğ de, güvenlik sistemlerinin taşınır mal olarak kabul edilmesi gerektiğini vurgulamaktadır. Bu bağlamda, kamu idaresi hatanın düzeltilmesi için gerekli işlemlere başlamış olsa da, 2025 yılında gerçekleştirilecek düzeltmelerin 2024 yılı mali tablolarındaki hatayı gidermeyeceği belirtilmiştir. Sonuç olarak, üniversitenin binalarında kurulu olan güvenlik kamera sistemleri ile bu sistemlerin iyileştirilmesi için yapılan alımların doğru bir şekilde 253 Tesis, Makine ve Cihazlar Hesabına kaydedilmesi zorunludur. |
BULGU: Kameralı Güvenlik Sistemi Alımlarının Hatalı Muhasebeleştirilmesi
2024 Yılı Sayıştay Denetim Raporları – Üniversite
Şırnak Üniversitesi akademik ve idari birimleri tarafından alımı yapılan kameralı güvenlik sistemi veya bu sistemler için ihtiyaç duyulan malzeme alımlarının muhasebe birimi tarafından 253 Tesis, Makine ve Cihazlar Hesabına kaydedilmesi gerekirken 255 Demirbaşlar Hesabına kaydedildiği görülmüştür.
Genel Yönetim Muhasebe Yönetmeliği’nin “253 Tesis, makine ve cihazlar hesabı” başlıklı 133’üncü maddesinde; 253 Tesis, Makine ve Cihazlar Hesabının; kamu idarelerinin faaliyetlerinin yürütülmesinde kullanılan, büro makine ve cihazları hariç her türlü makine, tesis ve cihazları ile bunların eklentileri ve yükleme, boşaltma, aktarma makine ve gereçlerinin izlenmesi için kullanılacağı, aynı Yönetmelik’in “255 Demirbaşlar hesabı” başlıklı 135’inci maddesinde, 255 Demirbaşlar Hesabının; kamu idarelerinin faaliyetlerinin yürütülmesinde kullanılan her türlü büro makine ve cihazları ile döşeme, masa, koltuk, dolap, mobilya gibi uzun süre kullanılabilen varlıkların izlenmesi için kullanılacağı ifade edilmiştir.
Merkezi Yönetim Muhasebe Yönetmeliği’nin 253 Tesis, Makine ve Cihazlar Hesabının işleyişinin düzenlendiği 178’inci maddesinde; bütçeye gider kaydıyla edinilen tesis, makine ve cihaz tutarları ve tesis, makine ve cihazlar hesabında kayıtlı tesis makine ve cihazların iyileştirilmesi, ömrünün uzatılması veya veriminin arttırılmasına ilişkin olarak bütçeye gider kaydıyla yapılan değer arttırıcı harcama tutarlarının 253 Tesis, Makine ve Cihazlar Hesabına borç, 103 Verilen Çekler ve Gönderme Emirleri Hesabı, 325 Nakit Talep ve Tahsisleri Hesabı veya ilgili diğer hesaplara alacak; diğer taraftan 830 Bütçe Giderleri Hesabına borç, 835 Gider Yansıtma Hesabına alacak kaydedileceği belirtilmiştir.
Taşınır Mal Kapsamındaki Tesisler ve Detay Kodlarına ilişkin olarak 39 Sıra Numaralı Muhasebat Genel Müdürlüğü Genel Tebliği’nin “Taşınır mal kapsamındaki tesisler” başlıklı 4’üncü maddesinde; genel yönetim kapsamındaki kamu idarelerinin kullanımında bulunan veya edinilecek olan; bir makine veya cihazın ürettiği enerjiyi, sesi, görüntüyü vb. ileten, dağıtan veya uzaktaki verileri toplayıp kaydeden makine veya cihazlar arasındaki düzeni sağlayan, birbiriyle entegre makine ve cihazlardan oluşan, gerektiğinde başka yere taşınabilen sistemlerin taşınır mal kapsamında tesis olarak kabul edileceği hüküm altına alınmıştır.
Aynı Tebliğ’in “Taşınır mal kapsamındaki tesislerin kaydedileceği taşınır detay kodları” başlıklı 5’inci maddesinde; 253.01.03 Görüntüleme, Bilgi Toplama ve Takip Sistemleri detay koduna; kamu binalarında kurulu bulunan kameralı güvenlik sistemlerinin kaydedileceği ifade edilmiştir.
Kamu İdaresince söz konusu hususun düzeltilmesine ilişkin işlemlere başlanıldığı ve düzeltme kaydı için çağrı açıldığı bilgi verilmiş olmakla birlikte 2025 yılında yapılan bu işlemin 2024 yılı dönem sonu mali tablolarındaki hatayı düzeltici bir etkisi bulunmamaktadır.
Sonuç olarak, Üniversitenin kullanımındaki binalarda kurulu olan güvenlik kamerası sistemleri ile bu sistemlerin iyileştirilmesi, ömrünün uzatılması veya veriminin arttırılmasına ilişkin olarak yapılan değer artırıcı alımların 253 Tesis, Makine ve Cihazlar Hesabına kaydedilmesi gerekmektedir.