ÖZET: 2024 Yılı Sayıştay Denetim Raporları’na göre, Üniversite 2024 Yılı Medya Takip Hizmeti Alım İşinde, aynı gerçek kişinin münferiden temsil yetkilisi olduğu üç ayrı şirketten teklif alınmıştır. Kurumsal İletişim Koordinatörlüğü, yazılı ve görsel basındaki haberlerin takibi amacıyla doğrudan temin yöntemiyle hizmet alımı gerçekleştirmeyi planlamış ve bu kapsamda bir anonim şirket ile iki limited şirketten teklif istemiştir. İncelemeler sonucunda, tüm şirketlerin aynı temsilciye sahip olduğu ve adreslerinin de aynı olduğu belirlenmiştir.

Kamu idaresi, yapılan tespitlere katıldığını ve gelecekteki mal ve hizmet alımlarında piyasa fiyat araştırması yapılırken, teklif alınan firmaların Ticaret Sicil Gazeteleri’nde gerekli incelemelerin titizlikle yapılacağını bildirmiştir. Bu bağlamda, piyasa fiyat araştırması sürecinde, aynı kişinin temsile yetkili olduğu farklı şirketlerin tekliflerinin kabul edilmemesi gerektiği vurgulanmıştır. Bu durum, kamu kaynaklarının etkin kullanımı açısından büyük önem taşımaktadır.

BULGU: Aynı Özel Kişinin Münferiden Temsile Yetkili Olduğu Üç Şirketten Aynı İş İçin Teklif Alınması

2024 Yılı Sayıştay Denetim Raporları – Üniversite

2024 Yılı Medya Takip Hizmeti Alım İşi’nde teklif veren üç ayrı isteklinin münferiden temsil yetkilisinin aynı gerçek kişi olduğu görülmüştür.

Kurumsal İletişim Koordinatörlüğü tarafından yürütülmekte olan yazılı ve görsel basında yer alan haberlerin takibinin yapılması amacıyla doğrudan temin yöntemiyle hizmet alımı yapılması öngörülmüş ve bu kapsamda birisi anonim şirket diğer ikisi ise limited şirket statüsünde olan üç şirkete Teklif İsteme Formu gönderilmiştir. Söz konusu üç şirketin Ticaret Sicil Gazetesi’nde yer alan kayıtlarının incelenmesi neticesinde; tekliflerin gönderildiği dönemde, aynı gerçek kişinin anonim şirket statüsündeki işletmede Yönetim Kurulu Başkanı ve münferiden temsil yetkilisi olduğu; limited şirket statüsündeki şirketlerde ise aynı gerçek kişinin münferiden temsile yetkili olduğu anlaşılmıştır. Diğer taraftan söz konusu şirket adreslerinin de aynı olduğu tespit edilmiştir.

Kamu idaresi cevabında, bulguda yer alan tespitlere katılındığını ve bundan sonraki mal ve hizmet alımlarında piyasa fiyat araştırması yapılırken teklif alınan firmaların Ticaret Sicil Gazetelerinde gerekli incelemelerin yapılması hususlarına titizlikle dikkat edileceğini ifade etmiştir.

Bu itibarla; piyasa fiyat araştırması yapılırken Ticaret Sicil Gazetesi’nde gerekli incelemeler gerçekleştirmek suretiyle aynı kişinin temsile yetkili olduğu farklı şirketlerin tekliflerinin kabul edilmemesi gerekmektedir.