|
ÖZET: Üniversiteye tahsis edilen taşınmazların kiralanması sürecinde, kiralama işlemlerini gerçekleştiren gerçek ve tüzel kişilerin yasaklılık durumlarının kontrol edilmediği tespit edilmiştir. 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu’nun 6. maddesi, kamu ihalelerine katılmaktan yasaklı olanların bu süreçlere dahil olamayacağını belirtmektedir. Ancak, yasaklılık sorgulamasının nasıl ve ne zaman yapılacağına dair bir düzenleme mevcut değildir. Kamu İhale Kurumu, yasaklama kararlarının sicillerini tutma görevine sahiptir ve bu kayıtların, 4734 sayılı Kanun çerçevesinde değil, diğer ilgili kanunlar doğrultusunda da tutulması gerekmektedir.
Yapılan incelemeler sonucunda, kiralama ihalelerine katılan kişilerin yasaklı olup olmadıklarının kontrol edilmediği ortaya çıkmıştır. Bu durum, yasaklı olan kişi veya firmaların, 2886 sayılı Kanun kapsamında gerçekleştirilen ihalelere katılmalarına ve bu ihaleleri kazanmalarına olanak tanımaktadır. Kamu İdaresi, bu bulgulara katıldığını belirtmiş ve gelecekte bu konudaki uygulamalara daha fazla özen gösterileceğini ifade etmiştir. Sonuç olarak, hem 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu hem de 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu çerçevesinde, ihalelere katılan isteklilerin yasaklılık durumlarının sorgulanması ve yasaklı kişilerin ihalelere katılımının engellenmesi büyük önem taşımaktadır. |
BULGU: Taşınmazların Kiralanmasında Yasaklılık Sorgulamasının Yapılmaması
2024 Yılı Sayıştay Denetim Raporları – Üniversite
Kuruma tahsis edilmiş olan taşınmazların kiraya verilmesinde, kiralama işlemini yapan gerçek ve tüzel kişilerin yasaklı olup olmadıklarının teyidinin yapılmadığı görülmüştür.
2886 sayılı Devlet İhale Kanunu’nun “İhaleye Katılamayacak Olanlar” başlıklı 6’ncı maddesinde; bu Kanun ve diğer kanunlardaki hükümler gereğince geçici veya sürekli olarak kamu ihalelerine katılmaktan yasaklanmış olanların ihaleye katılamayacakları belirtilmiştir.
2886 sayılı Kanunun 83’üncü maddesinde yasak fiil ve davranışlara, 84’üncü maddesinde ise, ihalelere katılmaktan geçici olarak yasaklamalara ilişkin hükümlere yer verilmiştir. Ancak kanunda, ihale sürecinde yasaklılık sorgulamasının ne zaman ve nasıl yapılacağı hususunda herhangi bir düzenleme yer verilmemiştir.
4734 sayılı Kanunun “Kamu İhale Kurumu” başlıklı 53’üncü maddesinde, “Haklarında ihalelere katılmaktan yasaklama kararı verilenlerin sicillerini tutmak” Kamu İhale Kurumunun görevleri arasında sayılmıştır. Kamu İhale Kurumunca, yalnız 4734 sayılı Kanuna göre değil, diğer kanunlara göre verilen yasaklama kararlarının da kayıtları/sicilleri tutulmaktadır.
Yukarıda atıf yapılan mevzuat hükümleri çerçevesinde ihalelerde yasaklılık sorgulamalarının Kamu İhale Kurumunun oluşturduğu sistem üzerinden (EKAP) yapılması gerekmektedir.
Üniversite’nin tasarrufunda bulunan taşınmazların 2886 Sayılı Kanun hükümleri çerçevesinde yapılan kiralama sözleşmeleri ve eki belgelerin incelenmesi sonucunda; kiralama ihalelerine katılan gerçek ve tüzel kişilerin yasaklı olup olmadıklarının teyidinin yapılmadığı tespit edilmiştir.
Bu eksik uygulama nedeni ile kamu ihalelerine katılması yasaklı olan kişi veya firmaların İdare tarafından gerçekleştirilen 2886 sayılı Kanun kapsamındaki ihalelere katılmasının ve hatta ihaleyi kazanmasının önünde herhangi bir engel bulunmamaktadır.
Kamu İdaresi tarafından bulguda yer alan tespitlere katılınmış olup, bundan sonraki süreçte konuya ilişkin azami özenin gösterileceği bilgisi verilmiştir.
Sonuç olarak, 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu kapsamında yapılan ihalelerde olduğu gibi 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu kapsamında yapılan ihalelerde de isteklilerin yasaklılık sorgulamasının yapılarak, 2886 sayılı Kanun’da yer alan yasaklı kişi veya firmaların ihalelere katılımının engellenmesi gerekmektedir.