ÖZET: Erasmus işlemlerinde, yetkili organlardan gerekli kararların alınmadığı tespit edilmiştir. 2024 yılı Sayıştay Denetim Raporu’na göre, Erasmus hareketliliği için “dağıtım usulü ve ilkelerine ilişkin ölçütlerin” belirlenmesi gereken düzenleyici metinler (rektörlük, yönetim kurulu, senato kararları) oluşturulmamıştır. Ayrıca, Erasmus’a katılacak öğrenci ve personelin seçim sürecinin, rektör tarafından atanmış bir seçim komisyonu aracılığıyla gerçekleştirilmesi gerektiği halde, bu süreçte herhangi bir rektör onayı bulunmamaktadır.

12 Şubat 2024 tarihinde Avrupa Birliği Başkanlığı tarafından yayımlanan Erasmus Uygulama El Kitabı, tarafsızlık ve şeffaflık ilkelerini vurgulayarak üniversitelerin tüm katılımcılara eşit fırsatlar sunma sorumluluğunu belirtmiştir. Bu bağlamda, Erasmus hareketliliğine katılacakların seçiminde belirli ölçütlerin, düzenleyici bir metinle ilan edilmesi gerektiği ifade edilmiştir. Ancak yapılan incelemelerde, bu ölçütlerin belirlenmediği ve seçim komisyonunun rektör tarafından atanmadığı görülmüştür.

Kamu İdaresi, tespit edilen eksiklikler doğrultusunda gerekli işlemleri başlatmış, rektör onayı ile komisyonlar kurulmuş ancak henüz personel seçim süreci tamamlanmamıştır. Gelecek Erasmus işlemlerinde, tarafsızlık ve şeffaflık ilkelerine uyulması ve gerekli organlardan kararların alınması gerektiği vurgulanmaktadır.

BULGU: Erasmus İşlemlerinde Yetkili Organlardan Karar Alınmamış Olması

2024 Yılı Sayıştay Denetim Raporları – Üniversite

Erasmus işlemlerinde, “dağıtım usulü ve ilkelerine ilişkin ölçütlerin” rektörlük, yönetim kurulu kararı, senato kararı gibi düzenleyici bir üst metinle belirlenmesi gerekirken belirlenmediği, erasmus hareketliliğine katılacak “öğrenci ve personelin seçiminin” rektör tarafından görevlendirilmiş bir seçim komisyonu tarafından gerçekleştirilmesi gerekirken herhangi bir rektör oluru olmadığı görülmüştür.

12.02.2024 tarihinde Avrupa Birliği Başkanlığı tarafından çıkarılan ve 2024 yılını kapsayan Erasmus Uygulama El Kitabının birinci bölümünün ikinci maddesi “Tarafsızlık ve Şeffaflık İlkesi” ni açıklamış ve söz konusu İlke’de, Üniversitenin tüm katılımcılar için eşit fırsatlar sunulmasını temin etme, Üniversite içindeki tüm yüksekokul, bölüm, fakülte ve enstitülerin programdan azami düzeyde istifade etmesini sağlayacak önlemleri alma ve potansiyel katılımcılar arasında ayrımcılık yapmama sorumluluğunu taşıdığını belirtmiştir.

Nitekim bu sorumluluğa ilişkin olarak, erasmus hareketliliğine katılacak öğrenci ve personelin seçiminin, Rektör tarafından görevlendirilmiş bir seçim komisyonu tarafından gerçekleştirileceği, dağıtım usulüne esas alınacak ölçütlerin, düzenleyici bir üst metinle (rektörlük, yönetim kurulu, senato kararı vb.) belirleneceği ve ilan edileceği ifade edilmiştir.

Yapılan incelemelerde, dağıtım usulünde esas alınacak ölçütlerin rektörlük, yönetim kurulu, senato kararı gibi düzenleyici bir üst metinle belirlenmediği, erasmus hareketliliğine katılacak öğrenci ve personelin seçimini yapan seçim komisyonunun bulunduğu ancak onun da rektör tarafından görevlendirilmesi gerekirken herhangi bir görevlendirme olmaksızın çalıştığı görülmüştür.

Kamu İdaresince, bulguda tespit edilen hususlara ilişkin olarak gerekli işlemlerin yapıldığı, rektör oluru alınarak gerekli komisyonların kurulduğu ancak henüz personel seçilmesine ilişkin herhangi bir işlem yapılmadığı, yapıldığı takdirde raporda yer alan hususlara dikkat edileceği ifade edilmiştir.

Bu minvalde, bundan sonra yapılacak erasmus iş ve işlemlerinde tarafsızlık ve şeffaflık ilkesine riayet edilmesi, belirlenecek ölçütlerde ve yapılacak seçimlerde gerekli organlardan kararlar alınmasının sağlanması gerekmektedir.