ÖZET: Tapuda kayıtlı taşınmazların cins tashihlerinin yapılmadığına dair tespitler, 2024 yılı Sayıştay Denetim Raporları’nda yer almaktadır. 02.10.2006 tarihli ve 26307 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Kamu İdarelerine Ait Taşınmazların Kaydına İlişkin Yönetmelik, cins tashihini, mevcut kullanım şekli ile tapu kayıtları arasındaki uyumsuzluk durumunda tapu kayıtlarının düzeltilmesi olarak tanımlamaktadır. Yönetmelik, kamu idarelerinin mülkiyetlerinde bulunan taşınmazların mevcut kullanım şekli ile tapu kayıtlarının uyumlu hale getirilmesi gerektiğini vurgulamaktadır.

Yapılan incelemeler sonucunda, mevcut kullanım şekli ile tapuda yer alan bilgiler arasında farklılık gösteren taşınmazların varlığı tespit edilmiştir. Kamu idareleri, bu durumun düzeltilmesi için gerekli işlemleri gerçekleştirmekle yükümlüdür. İlgili idare, bulgularla ilgili olarak merkez dışı harcama birimlerine bilgi vererek gerekli tedbirleri almıştır.

Sonuç olarak, mevzuat hükümleri doğrultusunda, tapuda kayıtlı taşınmazların kullanım şekilleri ile tapu bilgilerinin uyumlu hale getirilmesi için cins tashihlerinin yapılması önem arz etmektedir. Bu süreç, taşınmazların doğru bir şekilde kaydedilmesi ve yönetilmesi açısından kritik bir adımdır.

BULGU: Tapuda Kayıtlı Taşınmazların Cins Tashihlerinin Yapılmaması

2024 Yılı Sayıştay Denetim Raporları – Genel Bütçeli İdareler ve Tesisleri

Tapuda kayıtlı taşınmazlarından cins tashihi yapılmayanların olduğu görülmüştür.

02.10.2006 tarih ve 26307 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Kamu İdarelerine Ait Taşınmazların Kaydına İlişkin Yönetmelik’in “Tanımlar” başlıklı 4’üncü maddesinde, cins tashihi; binalar, arazi ve arsalar ile yer altı ve yer üstü düzenlerinin mevcut kullanım şekilleri ile tapu kayıtlarının farklılık göstermesi durumunda tapu kayıtlarının mevcut kullanım şekli dikkate alınarak düzeltilmesi işlemi olarak tanımlanmaktadır.

Aynı Yönetmelik’in “Cins tashihlerinin yapılması” başlıklı 10’uncu maddesinde;

“(1) Kamu idarelerince; mülkiyetlerinde, yönetimlerinde veya kullanımlarında bulunan taşınmazların mevcut kullanım şekli ile tapu kaydının birbirine uygun olmaması durumunda, taşınmazlar mevcut kullanım şekli ile kayıtlara alınır. Kamu idareleri taşınmazların cins tashihinin yapılması için gerekli işlemleri yaparlar. …

(2) Tahsis edilen ve üzerinde irtifak hakkı tesis edilen taşınmazlar açısından bu yükümlülük kullanan idarenin veya gerçek veya tüzel kişilerin durumu tespit eden yazısı üzerine taşınmaz maliki idareye aittir. Ancak cins tashihine ilişkin gerekli belgeler ile buna ilişkin malî yükümlülükler kullanıcılar tarafından karşılanır.” hükmü yer almaktadır.

Buna göre, kamu idarelerinin mülkiyetlerinde, yönetimlerinde veya kullanımlarında bulunan taşınmazların, mevcut kullanım şekilleri ile tapuda kayıtlı bilgilerinin farklı olması halinde, tapu kayıtlarının taşınmazların mevcut kullanım şekilleri esas alınarak düzeltilmesi gerekmektedir.

Yapılan incelemeler neticesinde, mevcut kullanım şekli ile tapuda yer alan bilgileri farklı olan taşınmazların olduğu tespit edilmiştir.

İdarece bulgu konusuna iştirak edilmekte olup ilgili hususların merkez dışı harcama birimlerine bildirildiği ve gerekli tedbirlerin alındığı belirtilmiştir.

Bu itibarla, yukarıda belirtilen mevzuat hükümleri uyarınca, tapuda kayıtlı taşınmazların kullanım şekilleri ile tapu bilgilerinin uyumlu hale getirilmesi amacıyla cins tashihlerinin yapılması gerekmektedir.