|
ÖZET: Büyükşehir Belediyesi, sınırları içinde işletilen müzelerin giriş ücretlerinden Kamu İdaresine aktarılması gereken payların takibini gerçekleştirmemiştir. 2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanunu’nun mükerrer 97. maddesi, müzelerin giriş ücretlerinin %5’inin büyükşehir belediyelerine aktarılmasını ve bu tutarın, müzenin bulunduğu belediyeye her ayın 15’ine kadar ödenmesini zorunlu kılmaktadır. Ayrıca, büyükşehir belediyeleri tarafından tahsil edilen bu payın %75’inin, nüfus oranlarına göre ilgili ilçe belediyelerine dağıtılması gerekmektedir.
5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanunu’nun 23. maddesi, büyükşehir ve ilçe belediyeleri arasında zamanında yapılmayan ödemelerin sorumluluğunu üst yöneticiler ve mali hizmetler müdürlerine yüklemektedir. Ancak 2024 yılı içerisinde, Büyükşehir Belediyesinden Kamu İdaresine herhangi bir müze payı aktarılmadığı ve bu gelir için takibat yapılmadığı tespit edilmiştir. Bu durum, Kamu İdaresinin önemli bir gelir kaybına uğramasına yol açmaktadır. Sonuç olarak, büyükşehir sınırları içindeki müzelerin giriş ücretlerinden elde edilen payların Kamu İdaresine zamanında aktarılması ve bu sürecin düzenli bir şekilde takip edilmesi gerekmektedir. Aksi takdirde, hem mali kayıplar yaşanacak hem de ilgili mevzuat hükümleri ihlal edilmiş olacaktır. |
BULGU: Büyükşehir Belediyesi Tarafından İdareye Aktarılması Gereken Müze Giriş Ücretlerine İlişkin Payın Takibinin Yapılmaması
2024 Yılı Sayıştay Denetim Raporları – Büyükşehir İlçe Belediyesi
Büyükşehir Belediyesi sınırları içerisinde işletilen müzelerin giriş ücretlerinden alınan paylardan Kamu İdaresine aktarılması gereken tutarların takibinin yapılmadığı görülmüştür.
2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanunu’nun ‘Müze Giriş Ücretleri ile Madenlerden Belediyelere Pay’ başlıklı mükerrer 97’nci maddesinde: Cumhurbaşkanlığına bağlı milli saraylar hariç belediye ve mücavir alan sınırları içinde gerçek ve tüzel kişilerce işletilen her türlü müzelerin giriş ücretlerinin % 5’inin belediye payı olarak ayrılacağı, belediye payı olarak ayrılan miktarın, tahsilini takip eden ayın 15 inci günü akşamına kadar müzenin bulunduğu yer (27.06.1984 gün ve 3030 sayılı Kanun’un uygulandığı şehirde Büyükşehir Belediyelerine) belediyesine ödenmesinin mecburi olduğu, Büyükşehir Belediyelerince tahsil edilen payın yüzde 75’inin Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca bildirilecek son genel nüfus sayımı sonuçlarına göre nüfusları oranında ilgili ilçe belediyelerine dağıtılacağı hüküm altına alınmıştır.
Mevzuat hükmünden anlaşılacağı üzere, büyükşehir belediyelerinin bulunduğu illerde belediye sınırları içerisinde işletilen müzelerin giriş ücretinin yüzde 5’inin büyükşehir belediyelerine aktarılması, aktarılan tutarın yüzde 75’inin Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca bildirilecek son genel nüfus sayımı sonuçlarına göre nüfusları oranında ilgili ilçe belediyelerine dağıtılması gerekmektedir. 5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanunu’nun “Büyükşehir Belediyesinin Gelirleri” başlıklı 23’üncü maddesinde; büyükşehir belediyeleri ve bağlı kuruluşları ile ilçe belediyelerinin tahsil ettikleri vergi ve diğer mali yükümlülükler dolayısıyla birbirlerine ödemeleri gereken payların zamanında yatırılmaması halinde, hem yatırılmama/aktarma yapılmama işleminden hem de aktarmanın yapılmamasından kaynaklanacak faiz ve benzeri her türlü zararın tazmininden üst yöneticiler ile mali hizmetler müdürlerinin sorumlu olacakları hükme bağlanmıştır.
Yapılan incelemede, 2024 yılı içerisinde Büyükşehir Belediyesinden herhangi bir müze payının Kamu İdaresine aktarılmadığı, Kamu İdaresince de söz konusu gelirin tahsili için takibat yapılmadığı tespit edilmiştir.
Büyükşehir Belediyesi sınırları içerisinde müze bulunduğu göz önünde bulundurulduğunda, Kamu İdaresinin gelir kaybına uğradığı değerlendirilmektedir. Büyükşehir Belediyesi sınırları içerisinde işletilen müzelerin giriş ücretlerinden alınan paylardan Kamu İdaresine aktarılması gereken tutarların takibinin yapılması gerekmektedir.