|
ÖZET: 2024 Yılı Sayıştay Denetim Raporları, Büyükşehir İlçe Belediyesi’nde Taşınır Mal Yönetmeliği kapsamında taşınır mal yönetim hesabının oluşturulmadığını ve taşınır ambarlarının kurulmadığını ortaya koymuştur. Taşınır Mal Yönetmeliği’nin 34. maddesi, taşınır kayıt ve işlemlerinin düzgün bir şekilde yapılmasını sağlamak amacıyla harcama birimleri tarafından hazırlanması gereken taşınır mal yönetim hesabının önemini vurgulamaktadır. Bu hesap, taşınırların yıllık giriş ve çıkışlarını, devredilen taşınırları ve yıl sonu sayım sonuçlarını içermelidir. Ancak, belirtilen mevzuat hükümlerine uyulmadığı ve gerekli cetvellerin hazırlanmadığı tespit edilmiştir.
Ayrıca, belediyede kurulması gereken taşınır ambarlarının mevcut olmadığı belirlenmiştir. Taşınır Mal Yönetmeliği’nin 4. maddesi, taşınırların güvenli bir şekilde muhafaza edilmesi için ambarların önemini belirtmektedir. Ancak, fiziki koşulların yetersizliği nedeniyle ambar tahsisi yapılmamış ve taşınırların güvenli olmayan ortamlarda saklandığı gözlemlenmiştir. Kamu idaresi, bu durumu kabul ederek gerekli önlemleri alacağını bildirmiştir. Sonuç olarak, taşınır malların kaydı, muhafazası ve kullanımı için taşınır ambarlarının ivedilikle kurulması gerekmektedir. |
BULGU: Taşınır Mal Yönetim Hesabının Oluşturulmaması ve Taşınır Ambarlarının Kurulmaması
2024 Yılı Sayıştay Denetim Raporları – Büyükşehir İlçe Belediyesi
Kamu idaresi tarafından Taşınır Mal Yönetmeliği gereğince taşınır mal yönetim hesabının hazırlanmadığı ve taşınır ambarlarının kurulmadığı görülmüştür.
A) Taşınır Mal Yönetmeliği gereğince hazırlanması gereken taşınır mal yönetim hesabının hazırlanmadığı görülmüştür.
Taşınır Mal Yönetmeliği’nin “Taşınır Mal Yönetim Hesabı” başlıklı 34’üncü maddesinin 1’inci fıkrasında, Taşınır Mal Yönetim Hesabının, 5018 sayılı Kanun’un kaynakların kullanılması ve yönetilmesi konusunda harcama birimi ve harcama yetkililerine yüklediği sorumluluğun gereği olarak taşınır kayıt ve işlemlerinin usulüne uygun yapılıp yapılmadığının harcama yetkilisi tarafından kontrol ve denetimine esas olmak üzere taşınır kayıt yetkilisi tarafından harcama birimleri itibarıyla hazırlanacağı ve taşınır kontrol yetkilisince kayıt ve belgeler ile mali tablolara uygunluğu kontrol edilerek imzalanacağı, Taşınır Mal Yönetim Hesabında; önceki yıldan devredilen, yılı içinde giren, çıkan ve ertesi yıla devredilen taşınırlar ile yılsonu sayımında bulunan fazla ve noksanların gösterileceği, aynı maddenin 2’nci fıkrasında ise; Taşınır Mal Yönetim Hesabının, yıl sonu sayımına ilişkin Sayım Tutanağı, Taşınır Sayım ve Döküm Cetveli, Harcama Birimi Taşınır Mal Yönetim Hesabı Cetveli ile yıl sonu itibariyle en son düzenlenen Varlık İşlem Fişinin sıra numarasını gösterir tutanak cetvellerinden oluştuğu belirtilmiştir.
Yukarıda belirtildiği üzere, harcama yetkilileri, taşınır kayıt yetkilileri ve taşınır kontrol yetkilileri kamu kaynağı niteliğinde olan taşınırlara ilişkin işlemlerin gerçekleştirilmesi ve sağlıklı bir şekilde yürütülmesinden ortak olarak sorumludurlar. Söz konusu yetkililerin mevzuatta öngörülen görev ve sorumluluklarını koordineli bir şekilde yerine getirmeleri ve Taşınır Mal Yönetim Hesabını hazırlamaları gerekmektedir.
Yukarıda yer alan Yönetmelik hükümlerine aykırı bir şekilde, Kamu idaresi tarafından 2024 Yılı Taşınır Mal Yönetim Hesabı ile hesapta yer alan cetvellerin hazırlanmadığı görülmüştür.
Bu itibarla, taşınır mal yönetim sisteminin mevzuat hükümleri doğrultusunda sağlıklı bir şekilde yürütülmesi, taşınır kayıtlarının fiili durumu yansıtması için gerekli çalışmaların başlatılması gerekmektedir.
B) Belediyede, Taşınır Mal Yönetmeliği hükümleri gereğince kurulması gereken taşınır ambarlarının kurulmadığı görülmüştür.
Taşınır Mal Yönetmeliği’nin 4’üncü maddesi ambarı; kamu idarelerine ait taşınırların kullanıma verilinceye kadar veya kullanımdan iade edildiğinde muhafaza edildiği yer olarak tanımlamıştır. Harcama birimlerinin ve ilgili personelin taşınırların sağlıklı bir şekilde korunmasını sağlaması açısından, taşınırların güvenli bir ambarda uygun koşullarda muhafaza edilmesi ve ambarın sadece resmi olarak görevlendirilen kişilerin kontrolünde olması önem arz etmektedir. Ancak Belediyede fiziki koşulların yetersiz olduğu gerekçesiyle birimlere ambar tahsis edilmediği, kullanıma verilmeyen taşınırların güvenli olmayan koşullarda muhafaza edildiği tespit edilmiştir.
Kamu İdaresi tespitimize iştirak etmiş olup, gerekli işlemlerin tesis edileceğini bildirmiştir.
Sonuç olarak, Kamu idaresine ait taşınır malların kaydının, muhafazasının ve kullanımının sağlıklı bir şekilde yürütülmesini sağlamak amacıyla taşınır ambarlarının kurulması gerekmektedir.