|
ÖZET: Huzurevi sakinlerine yönelik sosyal yardım ödemelerinin, doğrudan ihtiyaç sahiplerine ulaşması gerekirken, personele avans verilerek gerçekleştirildiği tespit edilmiştir. 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu’nun 35’inci maddesi, ön ödemelerin yalnızca acil veya zorunlu giderler için yapılabileceğini belirtmektedir. Ancak, sosyal yardım ödemeleri bu kapsamda yer almamaktadır.
Ön Ödeme Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik’in 5’inci maddesi, avansların doğrudan hizmet sağlayıcılarına verilmesi gerektiğini vurgulamaktadır. Ayrıca, Mahalli İdareler Bütçe ve Muhasebe Yönetmeliği’nin 123’üncü maddesi, ön ödemelerle ilgili düzenlemelerin 5018 sayılı Kanun’a uygun olması gerektiğini ifade etmektedir. Yapılan denetimlerde, huzurevi sakinlerine yapılan yardımların, huzurevinde çalışan personele verilen avanslar üzerinden ödendiği ve bu durumun mevzuata aykırı olduğu belirlenmiştir. Sonuç olarak, sosyal yardım ödemelerinin, ilgili kişilere doğrudan yapılması gerektiği anlaşılmaktadır. Bu uygulama, yasal düzenlemelere uygun olarak gerçekleştirilmediği için sorun teşkil etmektedir. |
BULGU: Huzurevi Sakinlerine Yapılan Sosyal Yardım Ödemesinin Personele Avans Verilmek Suretiyle Gerçekleştirilmesi
2024 Yılı Sayıştay Denetim Raporları – Büyükşehir Belediyesi
Huzurevi sakinlerine yapılan sosyal yardımların doğrudan ilgililere ödenmesi gerekirken personele avans verilmek suretiyle gerçekleştirildiği görülmüştür.
5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu’nun “Ön ödeme” başlıklı 35’inci maddesinde harcama yetkilisinin uygun görmesi ve karşılığı ödeneğin saklı tutulması kaydıyla, ilgili kanunlarda öngörülen haller ile gerçekleştirme işlemlerinin tamamlanması beklenilemeyecek ivedi veya zorunlu giderler için avans vermek veya kredi açmak suretiyle ön ödeme yapılabileceği düzenlenmiştir.
Bu maddeye dayanılarak çıkarılan Ön Ödeme Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik’in 5’inci maddesinde, avansın işi yapacak, mal veya hizmeti sağlayacak olan kişi veya kuruluşa ödenmek üzere doğrudan mutemede verileceği düzenlenmiştir. 6’ncı maddesinde de avans verilmek veya kredi açılmak suretiyle yapılabilecek gider türleri sayılmış olup, sosyal yardım ödemeleri ön ödeme yoluyla gerçekleştirilebilecek giderler arasında bulunmamaktadır.
Mahalli İdareler Bütçe ve Muhasebe Yönetmeliği’nin “Ön Ödemeler” başlıklı 123’üncü maddesinin 3’üncü fıkrasında ön ödemeler ile ilgili olarak bu Yönetmelik’te hüküm bulunmayan hallerde 5018 sayılı Kanunun 35’inci maddesinde belirtilen yönetmelik hükümlerinin uygulanacağı hüküm altına alınmıştır.
Yapılan incelemede, Belediyeye bağlı huzurevinde barınan ve muhtaç olduğu tespit edilen huzurevi sakinlerine Meclis Kararı ile yapılan yardımların huzurevinde görevli personele verilen avans üzerinden ilgililere imza karşılığı tutanak düzenlenmek suretiyle ödendiği tespit edilmiştir.
Bu itibarla, sosyal yardım ödemesinin personele avans verilmek suretiyle gerçekleştirilmesi anılan mevzuat hükümlerine aykırılık teşkil etmekte olup, sosyal yardım ödemelerinin doğrudan ilgililere yapılması gerektiği değerlendirilmektedir.