ÖZET: 2024 yılı Sayıştay Denetim Raporları’na göre, Büyükşehir İlçe Belediyesi’nde yönetim kurulu üyelerine ödenecek huzur hakkı, genel kurul kararıyla belirlenen tutarların üzerinde hesaplanarak fazla ödeme yapılmıştır. Türk Ticaret Kanunu’nun 394. maddesi, huzur hakkı ve diğer mali hakların belirlenmesinin genel kurulun yetkisi olduğunu vurgulamaktadır. Genel kurul, 16.05.2024 tarihinde huzur hakkı tutarlarını belirlemişken, yönetim kurulu bu tutarları 10.06.2024 ve 09.07.2024 tarihlerinde artırarak hukuki bir yetki aşımına gitmiştir.

Bu durum sonucunda, şirket bütçesinden toplam 366.335,06 TL tutarında fazla ödeme yapılmış olduğu tespit edilmiştir. Yönetim kurulunun, genel kurulun belirlediği huzur hakkı tutarlarını artırması, yasal bir dayanağı bulunmamakta ve mevzuata aykırı bir durum oluşturmaktadır. Kamu idaresi, bu fazla ödemelerin Kasım 2024 itibarıyla durdurulduğunu ve tahsilat işlemlerinin başlatıldığını bildirmiştir.

Sonuç olarak, huzur hakkı ödemelerinin yalnızca genel kurul kararında belirlenen tutarlarla sınırlı tutulması ve yönetim kurulunun yetkisini aşan uygulamaların önlenmesi gerekmektedir. Ayrıca, yapılan fazla ödemelerin geri alınması için gerekli idari ve mali tedbirlerin alınması önem arz etmektedir.

BULGU: Genel Kurul Kararında Belirlenen Katsayının Yönetim Kurulu Tarafından Aşılması Nedeniyle Fazla Huzur Hakkı Ödenmesi

2024 Yılı Sayıştay Denetim Raporları – Büyükşehir İlçe Belediyesi

Belediye şirketinde, yönetim kurulu üyelerine ödenecek huzur hakkının genel kurul kararıyla belirlenen tutarlar üzerinden hesaplanması gerekirken, yönetim kurulu tarafından bu tutarların aşılması suretiyle fazla ödeme yapıldığı tespit edilmiştir.

6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu’nun “V- Yönetim Kurulu Üyelerinin Mali Hakları” başlıklı 394’üncü maddesinde; Yönetim Kurulu üyelerine, tutarı esas sözleşmeyle veya genel kurul kararıyla belirlenmiş olmak şartıyla huzur hakkı, ücret, ikramiye, prim ve yıllık kârdan pay ödenebileceği ifade edilmiştir.

6102 sayılı Kanunun anonim şirketlerde genel kurulun görev ve yetkilerini düzenleyen 408’inci maddesinin ikinci fıkrasında; çeşitli hükümlerde öngörülmüş bulunan devredilemez görevler ve yetkiler saklı kalmak üzere, genel kurula ait devredilemez görevler ve yetkilerin neler olduğu ifade edilmiş; aynı maddenin (b) bendinde, yönetim kurulu üyelerinin seçimi, süreleri, ücretleri ile huzur hakkı, ikramiye ve prim gibi haklarının belirlenmesi, ibraları hakkında karar verilmesi ve görevden alınmalarının genel kurulun devredilemez görev ve yetkisi olduğu hüküm altına alınmıştır.

Şirket Genel Kurulu’nun 16.05.2024 tarihinde aldığı kararda, Yönetim Kurulu Başkanına her ay 106.000 gösterge rakamının devlet memur aylıkları için belirlenen maaş katsayısı ile çarpımı sonucu bulunacak miktarda aylık net ücret; Yönetim Kurulu Başkan Vekiline 86.000 gösterge rakamının devlet memur aylıkları için belirlenen maaş katsayısı ile çarpımı sonucu bulunacak miktarda aylık net ücret; Yönetim Kurulu Üyelerine 53.000 gösterge rakamının devlet memur aylıkları için belirlenen maaş katsayısı ile çarpımı sonucu bulunacak miktarda aylık net ücret ödenmesi oybirliği ile kabul edilmiştir.

Ancak, 10.06.2024 tarihli ve 23 sayılı Yönetim Kurulu kararı ile başkan vekili için genel kurul tarafından belirlenen 86.000 gösterge rakamının 95.000’e, 09.07.2024 tarihli ve 37 sayılı Yönetim Kurulu kararı ile yönetim kurulu üyeleri için belirlenen 53.000 gösterge rakamının 68.000’e çıkarıldığı tespit edilmiştir. Bu doğrultuda, genel kurul kararında belirlenen sınırların aşılması sonucu şirket bütçesinden toplam 366.335,06 TL tutarında fazla ödeme yapıldığı tespit edilmiştir.

6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu’nun 408’inci maddesinde, yönetim kurulu üyelerinin ücret, huzur hakkı, prim ve diğer mali haklarının belirlenmesinin genel kurulun devredilemez görev ve yetkileri arasında olduğu açıkça hüküm altına alınmıştır. Buna göre, huzur hakkı tutarlarının belirlenmesi yetkisi yalnızca genel kurula ait olup, bu yetkinin yönetim kuruluna devredilmesi mümkün değildir.

Genel kurul tarafından belirlenen huzur hakkı tutarlarının yönetim kurulu kararıyla artırılması, yetki aşımı teşkil etmekte ve hukuki dayanağı bulunmamaktadır. Bu durum, şirket bütçesinden mevzuata aykırı şekilde fazla ödeme yapılmasına neden olmaktadır.

Kamu idaresi tarafından verilen cevapta, yönetim kurulunun yetkisini aşarak gerçekleştirdiği fazla huzur hakkı ödemelerinin Kasım 2024 itibarıyla sonlandırıldığı, bu ödemelerin tahsiline yönelik olarak ilgililere tebligat yapıldığı ve gerekli işlemlerin ilgili mevzuat çerçevesinde yürütüleceği ifade edilmiştir.

Bu çerçevede, huzur hakkı ödemelerinin yalnızca genel kurul kararında belirlenen tutarlarla sınırlandırılması, yönetim kurulunun yetkisini aşarak belirlediği fazla ödemelerin önlenmesi ve yapılan fazla ödemelerin geri alınmasına yönelik gerekli idari ve mali tedbirlerin alınması gerekmektedir.