ÖZET: 2024 yılı Sayıştay Denetim Raporları, Büyükşehir İlçe Belediyesi’nin mülkiyetindeki bazı taşınmazların cins tashihlerinin tamamlanmadığını ortaya koymuştur. Kamu İdarelerine Ait Taşınmazların Kaydına İlişkin Yönetmelik’in 4. maddesi, cins tashihini mevcut kullanım şekli ile tapu kayıtları arasındaki uyumsuzluğun giderilmesi olarak tanımlamaktadır. Yönetmelik’in 10. maddesi ise, kamu idarelerinin taşınmazların kullanım şekli ile tapu kayıtlarının birbirine uygun hale getirilmesi için gerekli işlemleri yapma yükümlülüğünü vurgulamaktadır.

Yapılan denetimlerde, bazı taşınmazların mevcut kullanım şekli ile tapu kayıtlarının farklı olduğu tespit edilmiştir. Bu durum, ilgili mevzuat hükümleri doğrultusunda cins tashih işlemlerinin tamamlanmasını zorunlu kılmaktadır. Belediyenin mülkiyetindeki taşınmazların tapu bilgileri ile mevcut kullanım şekillerinin uyumlu hale getirilmesi, idarenin sorumluluğundadır.

Sonuç olarak, taşınmazların cins tashih işlemlerinin tamamlanması, mevzuat gereği önem arz etmektedir. Kamu idaresi, bu bulgular doğrultusunda gerekli adımları atacağını belirtmiştir.

BULGU: Taşınmazların Cins Tashihlerinin Yapılmaması

2024 Yılı Sayıştay Denetim Raporları – Büyükşehir İlçe Belediyesi

Belediyenin mülkiyetinde bulunan bazı taşınmazların cins tashihlerinin tamamlanmadığı görülmüştür.

Kamu İdarelerine Ait Taşınmazların Kaydına İlişkin Yönetmelik’in 4’üncü maddesinde cins tashihi;

“Binalar, arazi ve arsalar ile yer altı ve yer üstü düzenlerinin mevcut kullanım şekilleri ile tapu kayıtlarının farklılık göstermesi durumunda tapu kayıtlarının mevcut kullanım şekli dikkate alınarak düzeltilmesi işlemi” şeklinde tanımlanmaktadır.

Aynı Yönetmelik’in 10’uncu maddesinde;

“(1) Kamu idareleri; mülkiyetlerinde, yönetimlerinde ve kullanımlarında bulunan taşınmazların mevcut kullanım şekli ile tapu kaydının birbirine uygun olmaması durumunda, tapu kayıtlarında cins tashihinin yapılması için gerekli işlemleri yaparlar.

(2) Tahsis edilen ve üzerinde irtifak hakkı tesis edilen taşınmazlar açısından bu yükümlülük kullanan idarenin veya gerçek veya tüzel kişilerin durumu tespit eden yazısı üzerine taşınmaz maliki idareye aittir. Ancak cins tashihine ilişkin gerekli belgeler ile buna ilişkin malî yükümlülükler kullanıcılar tarafından karşılanır.” denilmektedir.

Yukarıda yer alan mevzuat hükümleri uyarınca, tapuda kayıtlı olan taşınmazların kullanım şekilleri ile tapu bilgilerinin uyumlu hale getirilerek cins tashihlerinin yapılması gerektiği anlaşılmaktadır.

Yapılan incelemede, idarenin bazı taşınmazlarının mevcut kullanım şekli ile tapu kayıtlarının farklı olduğu tespit edilmiştir. İlgili Yönetmelik gereğince Belediyenin mülkiyetinde bulunan taşınmazlardan, mevcut kullanım şekli ile tapu kaydı birbirine uygun olmayanların cins tashihi işlemlerinin tamamlanması önem arz etmektedir.

Kamu idaresince, bulguda tespit edilen hususlara ilişkin olarak gerekli işlemlerin yapılacağı belirtilmiştir.

Sonuç olarak; mevzuat hükümleri uyarınca, tapuda kayıtlı olan taşınmazların kullanım şekilleri ile tapu bilgilerinin uyumlu hale getirilerek cins tashihlerinin yapılması gerekmektedir.