|
ÖZET: 2024 yılı Sayıştay Denetim Raporları, taksi duraklarının yönetim yetkisinin ilçe belediyelerine devredilmesi durumunu ortaya koymaktadır. 5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanunu’nun 7. maddesi, taksi sayılarının belirlenmesi ve durak yerlerinin tespit edilmesi gibi yetkilerin büyükşehir belediyelerine ait olduğunu açıkça belirtmektedir. Ayrıca, 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu, belediyelerin çeşitli işlemlerinin bu çerçevede yürütülmesi gerektiğini vurgulamaktadır.
Yapılan incelemelerde, büyükşehir belediyesine ait olan ve bazıları yap işlet devret modeliyle inşa edilen taksi duraklarının yönetim yetkisinin ilçe belediyelerine devredildiği tespit edilmiştir. Bu durum, gelir getirici olan bu yerlerin 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu’na uygun olarak kiralanmadığını göstermektedir. Kamu idaresi, bu durumu ilçe belediyelerinin mülkiyetinde olduğunu belirterek, kira gelirlerinin bu belediyeler tarafından toplandığını ifade etmiştir. Ancak, mevcut mevzuat gereği, taksi duraklarının tasarruf yetkisinin ilçe belediyelerine devredilmesi mümkün görünmemektedir. Bu nedenle, kamu idaresinin sorumluluğu altındaki taksi duraklarıyla ilgili işlemlerin 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu’na uygun bir şekilde yürütülmesi gerekmektedir. |
BULGU: Taksi Duraklarına İlişkin İş ve İşlemlerin İlçe Belediyelerine Bırakılması
2024 Yılı Sayıştay Denetim Raporları – Büyükşehir Belediyesi
Kamu İdaresinin tasarrufu altında olan taksi duraklarının tasarruf yetkisinin İlçe Belediyelerine bırakıldığı tespit edilmiştir.
5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanunu’nun 7’nci maddesinin birinci fıkrasının (f) bendinde; taksi sayılarını belirleme, durak yerlerini tespit etme, işletme, işlettirme veya kiraya verme yetkisinin büyükşehir belediyelerinin yetki ve sorumluluğunda olduğu açıkça belirtilmiştir.
2886 sayılı Devlet İhale Kanunu’nun “Kapsam” başlıklı 1’inci maddesinde; belediyelerin alım, satım, hizmet, yapım, kira, trampa, mülkiyetin gayri ayni hak tesisi ve taşıma işlerinin kanun kapsamında yürütüleceği belirtilmiştir.
Yukarıdaki mevzuattan taksi duraklarının işletilmesi, işlettirilmesi ve kiraya verilmesine ilişkin yetki ve imtiyaz hakkının 5216 sayılı Kanun uyarınca Büyükşehir Belediyesine ait olduğu, kiralama işlerinin 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu’na göre yapılması gerektiği anlaşılmaktadır.
Yapılan incelemede, İdarenin tasarrufu altında olan ve bir kısmı yap işlet devret modeline istinaden İdare tarafından yaptırılan taksi duraklarının tasarruf yetkisinin ilçe belediyelerine bırakıldığı, gelir getirici mahiyetteki bu yerlerin 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu’na göre kiralama işlerinin yapılmadığı tespit edilmiştir.
Kamu idaresi cevabında taksi duraklarının mülkiyet ve tasarruflarının ilçe belediyelerinin uhdesinde bulunduğu, bu yerlerle ilgili alınması gereken kira ve benzeri gelirlerin söz konusu belediyeler tarafından tahsil edildiği bildirilmiş ise de kamu idaresinin sorumluluk alanında bulunan taksi duraklarının ve durak yerlerinin tasarruf yetkisinin ilçe belediyelerine bırakılması yukarıda bahsedilen mevzuat gereğince mümkün görülmemektedir.
Sonuç olarak İdarenin tasarrufu altında olan taksi duraklarına ilişkin 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu’na uygun olarak işlem tesis edilmesi gerekmektedir.