ÖZET: 2024 yılı Sayıştay Denetim Raporları kapsamında, Gazeteciler Günü dolayısıyla yerel belediye tarafından gazetecilere hediye verilmesiyle ilgili bazı bulgular ortaya konmuştur. Belediye, bu özel günde gazetecilere gömlek, kutlama çiçeği ve hediyelik çikolata temin etmiştir. Ayrıca, kadın gazetecilere yönelik olarak 87 adet triko hırka satın alındığı ve 80 adet kutlama çiçeği ile çikolatanın dağıtıldığı tespit edilmiştir. Bu harcamalar, tanıtım, ağırlama ve tören giderleri bütçesinden karşılanmıştır.

Cumhurbaşkanlığı’nın 30 Haziran 2021 tarihli genelgesinde, bu tür harcamaların kullanımına dair genel esaslar belirlenmiştir. 17 Mayıs 2024 tarihinde yayımlanan yeni genelgede ise, tasarruf tedbirlerine uymayan harcamalar için daha sıkı denetim ve disiplin hükümleri getirilmiştir. 5018 sayılı Kanun’un ek maddesi, kamu kurumlarının harcamalarının tasarruf tedbirlerine uygunluğunun izlenmesi ve denetlenmesi gerektiğini vurgulamaktadır.

Yeni genelgede, temsil ve ağırlama giderlerinin yalnızca zorunlu hallerde kullanılabileceği, kutlama ve organizasyonlar için harcama yapılmayacağı belirtilmiştir. Ayrıca, kamu görevlilerinin yılbaşı ve bayram tebriklerini elektronik ortamda iletmesi gerektiği ifade edilmiştir. Bu bağlamda, kamu kurumlarının harcamalarının mevzuata uygun olarak gerçekleştirilmesi gerekmektedir.

BULGU: Gazeteciler Günü Nedeniyle Gazetecilere Hediye Verilmesi

2024 Yılı Sayıştay Denetim Raporları – İl Belediyesi

Belediye tarafından gazeteciler gününde, şehirdeki gazetecilere gömlek, kutlama çiçeği ve hediyelik çikolata alındığı tespit edilmiştir.

Belediye Başkanı tarafından bayan gazetecilere hediye edilmek üzere 87 adet triko hırkanın satın alındığı ayrıca 80 adet kutlama çiçeği ve 80 adet hediyelik çikolatanın da dağıtıldığı görülmüştür.

Söz konusu harcamaların tamamı tanıtma, ağırlama, tören, fuar giderlerinden yapılmıştır.

Cumhurbaşkanlığı’nın 30.06.2021 tarih ve 31527 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan “Tasarruf Tedbirleri” konulu 2021/14 sayılı Genelgesinde, söz konusu harcamaların kullanımı ile ilgili genel esaslar belirtilmişti.

17 Mayıs 2024 tarih ve 32549 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 2024/7 sayılı Cumhurbaşkanlığı Tasarruf Tedbirleri Genelgesinde de benzer düzenlemlerle birlikte, söz konusu genelgeye uymayanlar hakkında daha sıkı yükümlülükler belirlenmiştir.

5018 sayılı Kanunun Ek 9 uncu maddesi (Ek:18/7/2024-7521/13 md.) ile de;

“Kamu kurum ve kuruluşlarının harcama ve uygulamalarının tasarruf tedbirlerine uygunluğunun idarelerince ve/veya Hazine ve Maliye Bakanlığınca izlenmesi ve denetlenmesi sonucunda, alınan tedbirlere aykırı iş ve işlemleri tespit edilenler hakkında tabi oldukları mevzuat uyarınca disiplin hükümleri uygulanır ve sonuçları idarelerince Cumhurbaşkanlığına bildirilir.”

Hükmü Kanuna eklenmiştir.

17 Mayıs 2024 tarih ve 32549 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 2024/7 sayılı Cumhurbaşkanlığı Tasarruf Tedbirleri Genelgesinin “Temsil Tören, Ağırlama ve Tanıtım Giderleri” başlıklı maddesinde,

“Temsil ve ağırlama ödenekleri zorunlu haller dışında kullanılmayacaktır.

Uluslararası toplantılar ile milli bayramlar hariç açılış, konferans, seminer, yıl dönümü vb kutlama ve organizasyonlara ilişkin faaliyetler nedeniyle gezi, kokteyl, yemek vb davetler düzenlenmeyecek, hediye verilmeyecek ve diğer adlar altında ödeme yapılmayacaktır.

Yıl başı ve bayram dönemlerinde kamu görevlileri tarafından gönderilecek tebrik ve kutlama mesajları elektronik ortamda gönderilecek, kamu kurum ve kuruluşlarınca kaynağına bakılmaksızın ajanda, takvim, plaket, hatıra, hediye eşantiyon vb malzemelerin alımı, basım ve dağıtımı yapılmayacaktır.

Kamu kurum ve kuruluşlarınca mevzuattan kaynaklanan zorunluluklar gereği yapılan veya kurum faaliyetleri ile doğrudan ilgili olan tanıtım giderleri hariç olmak üzere basın ve yayın organlarına ilan reklam verilemeyecektir.”

Hükümlerini içermektedir.

17 Mayıs 2024 tarih ve 32549 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 2024/7 sayılı Cumhurbaşkanlığı Tasarruf Tedbirleri Genelgesine uygun hareket etmesi gerekmektedir.