|
ÖZET: Taşınmazların cins tashihlerinin yapılmaması, 2024 yılı Sayıştay Denetim Raporları’nda önemli bir bulgu olarak ortaya çıkmıştır. Belediyenin mülkiyetindeki bazı taşınmazların mevcut kullanım şekilleri ile tapu kayıtları arasında uyumsuzluk tespit edilmiştir. Kamu İdarelerine Ait Taşınmazların Kaydına İlişkin Yönetmelik, cins tashihinin, mevcut kullanım şekli ile tapu kayıtları arasındaki farklılıkların düzeltilmesini öngörmektedir.
Yönetmelikte belirtilen cins tashihlerinin yapılması gerektiği vurgulanmakta; bu işlemin, taşınmazların fiili kullanım durumlarına göre gerçekleştirilmesi gerektiği ifade edilmektedir. Ancak yapılan incelemeler sonucunda, bazı taşınmazlarda cins tashihi işlemlerinin gerçekleştirilmediği anlaşılmıştır. Bu durum, Belediyeye ait taşınmazların mevcut kullanım şekillerinin net bir şekilde anlaşılamamasına neden olmaktadır. Kamu İdaresi, bu bulguya ilişkin gerekli düzeltici adımları atacağını belirtmiştir. Dolayısıyla, taşınmazların cins tashih işlemlerinin zamanında yapılması, mevcut kullanım şekilleri ile tapu kayıtları arasında uyum sağlanması açısından büyük önem taşımaktadır. |
BULGU: Taşınmazların Cins Tashihlerinin Yapılmaması
2024 Yılı Sayıştay Denetim Raporları – Büyükşehir İlçe Belediyesi
Belediyenin mülkiyetinde bulunan taşınmazlardan bir kısmının mevcut kullanım şekli ile tapu kayıtlarının birbirine uygun olmadığı ve ilgili taşınmazların cins tashihlerinin yapılmadığı görülmüştür.
Kamu İdarelerine Ait Taşınmazların Kaydına İlişkin Yönetmelik’in “Tanımlar” başlıklı 4’üncü maddesinde cins tashihinin; binalar, arazi ve arsalar ile yer altı ve yer üstü düzenlerinin mevcut kullanım şekilleri ile tapu kayıtlarının farklılık göstermesi durumunda tapu kayıtlarının mevcut kullanım şekli dikkate alınarak düzeltilmesi işlemini ifade ettiği belirtilmiştir.
Yönetmelik’in “Cins tashihlerinin yapılması” başlıklı 10’uncu maddesine göre, kamu idarelerinin mülkiyetlerinde, yönetimlerinde veya kullanımlarında bulunan taşınmazların mevcut kullanım şekilleri ile tapu kayıtlarının birbirine uygun olmaması durumunda, fiili kullanım durumları esas alınarak tapu kayıtlarında cins tashihlerinin yapılması gerekmektedir.
Ancak Belediye taşınmazları ve tapu kayıtları üzerinde yapılan inceleme neticesinde mevcut kullanım şekilleri ile tapu kayıtları farklılık gösteren bir kısım taşınmaza ilişkin cins tashihi işlemlerinin yapılmadığı tespit edilmiştir.
Cins tashihinin yapılmaması, Belediyeye ait taşınmazların mevcut kullanım şekillerinin tam olarak anlaşılamamasına yol açmaktadır. Kamu İdaresince bulguya ilişkin düzeltici işlemlere başlanılacağı ifade edilmiştir.
Bu itibarla, yukarıda belirtilen hüküm gereği, taşınmazların cins tashihi işlemlerinin gerçekleştirilmesi suretiyle mevcut kullanım şekilleri ile tapu kayıtları arasında uyumun temin edilmesi sağlanmalıdır.