|
ÖZET: 2024 yılı Sayıştay Denetim Raporları, otopark bedellerinin mevzuata aykırı bir şekilde harcandığını ortaya koymaktadır. 22 Şubat 2018 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan Otopark Yönetmeliği’nin 12. maddesi, otopark bedellerinin kamu bankalarında açılacak hesaplara yatırılmasını ve bu hesapta toplanan tutarlara yasal faiz oranlarının uygulanmasını öngörmektedir. Ayrıca, 13. maddenin ikinci fıkrası, bu hesapta biriken paraların yalnızca bölge ve genel otopark tesisleri için kullanılabileceğini belirtmektedir.
Yapılan denetimlerde, 2024 yılında toplanan otopark bedellerinin, Otopark Yönetmeliği’ne aykırı olarak otopark tesisleri dışında farklı amaçlarla harcandığı tespit edilmiştir. Bu durum, Düzce Belediyesi’nin 2019 yılı Sayıştay Denetim Raporu’nda da yer almasına rağmen gerekli önlemlerin alınmadığını göstermektedir. Belediye, denetim bulgularına ilişkin olarak gerekli işlemleri yapacağını bildirmiştir. Sonuç olarak, yasal düzenlemelere uygun olarak otopark bedellerinin kamu bankasında açılan hesaplarda tutulması, bu hesaplardan elde edilen faiz gelirlerinin de aynı amaçla kullanılması gerekmektedir. Bu durum, kamu kaynaklarının etkin ve doğru bir şekilde yönetilmesi açısından büyük önem taşımaktadır. |
BULGU: Otopark Bedellerinin Amacı Dışında Kullanılması
2024 Yılı Sayıştay Denetim Raporları – İl Belediyesi
Belediye tarafından toplanan otopark bedellerinin mevzuatta belirlenen amaçlar dışında harcandığı görülmüştür.
22.02.2018 tarihli ve 30340 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Otopark Yönetmeliği’nin “Otopark bedelinin tespit, tahakkuk ve tahsili” başlıklı 12’inci maddesinin dördünü fıkrasında, otopark bedellerinin kamu bankalarından herhangi birinde açılacak otopark hesabına yatırılacağı ve bu hesapta toplanan meblağa yasaların öngördüğü faiz oranı uygulanacağı belirtilmiştir.
Mezkûr Yönetmelik’in “Otopark hesabından yapılacak harcamalar” başlıklı 13’üncü maddesinin ikinci fıkrasında, bu hesapta toplanan meblağın bölge ve genel otopark tesisi dışında başka bir amaçla kullanılamayacağı hükmü yer almaktadır.
Yapılan incelemede, Belediye tarafından 2024 yılında toplanan ve 120 Gelirlerden Alacaklar Hesabında takip edilen otopark bedellerinin Otopark Yönetmeliği hükümlerine aykırı olarak otopark tesisi dışındaki amaçlar için kullanıldığı tespit edilmiştir.
Bununla birlikte, bulgu konusu husus Düzce Belediyesi 2019 Yılı Sayıştay Denetim Raporu’nda yer almasına rağmen gerekli işlemlerin Belediye tarafından yapılmadığı anlaşılmaktadır.
Belediye tarafından gönderilen cevapta bulguda yer alan tespitler doğrultusunda işlem tesis edileceği bildirilmiştir.
Sonuç olarak, yukarıda yer verilen yasal düzenlemeler doğrultusunda otopark bedellerinin bir kamu bankasında açılacak hesapta tutulması, bu hesap dahilinde faiz geliri elde edilmesi ve bu tutarların otopark tesisi dışında başka amaçlarla kullanılmaması gerekmektedir.