|
ÖZET: Ağrı Belediyesi’ne ait toplu ulaşım otobüslerinin muayene sürelerinin bazıları zamanında yaptırılmamıştır. Sayıştay’ın 2024 yılı denetim raporuna göre, 91 otobüsten 79’unun muayene süreleri geçmiş olmasına rağmen gerekli işlemler gerçekleştirilmemiştir. 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu’nun 34. maddesi, muayene süresi dolmuş araçların kullanılması durumunda çeşitli yaptırımlar öngörmektedir. Ayrıca, 35. maddeye göre, muayene süresi geçen her ay için ek ücret talep edileceği belirtilmiştir.
Araç muayene istasyonlarının işletilmesi ve muayene süreleri hakkında düzenlemeleri içeren yönetmelik, otobüslerin her yıl periyodik muayenelerinin yapılması gerektiğini vurgulamaktadır. Ağrı Belediye Başkanlığı’nın Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğü, belediyeye ait motorlu araçların bakım ve muayene işlemlerinin takibini üstlenmiştir. Ancak, bu yükümlülüklerin yerine getirilmemesi, hem maliyet artışına hem de ulaşım hizmetlerinde aksamalara neden olabilecek ciddi bir durum teşkil etmektedir. Kamu idaresi, bu bulgulara ilişkin gerekli önlemleri alacağını belirtmiştir. Mevzuat gereği, belediyeye ait araçların düzenli bakım ve muayenelerinin zamanında yapılması, hem yasal zorunluluk hem de kamu hizmetinin aksamaması açısından büyük önem taşımaktadır. |
BULGU: Toplu Ulaşım Hizmetinde Kullanılan Otobüslerden Bazılarının Muayenelerinin Zamanında Yaptırılmaması
2024 Yılı Sayıştay Denetim Raporları – İl Belediyesi
Ağrı Belediyesine ait toplu ulaşım hizmetinde kullanılan otobüslerden bazılarının muayene sürelerinin geçtiği halde muayenelerinin yaptırılmadığı görülmüştür.
2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu’nun 34’üncü maddesinde; muayene süresi geçirilen araçların muayenesiz olarak kullanılması halinde hem idari para cezası hem de ilgili aracın trafikten men edilmesine varana kadar çeşitli yaptırım türlerinin uygulanabileceği belirtilmiştir. Bununla beraber Kanun’un 35’inci maddesinin ikinci fıkrasına göre; muayene süresi geçirilen her ay için muayene ücretinin, yetki verilen gerçek veya tüzel kişi ya da alt işleticiler tarafından %5 fazlası ile tahsil edileceği ifade edilmiştir.
06.01.2021 tarih ve 31356 sayılı Resmi Gazete’ de yayımlanan Araç Muayene İstasyonlarının Açılması, İşletilmesi ve Araç Muayenesi Hakkında Yönetmelik’in “Muayene Süresi” başlıklı 14’üncü maddesinde otobüslerin periyodik muayene süreleri yılda bir şeklinde her yıl yapılacağı ifade edilmiştir.
Ayrıca Ağrı Belediye Başkanlığınca yayımlanan Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğü Görev ve Çalışma Yönetmeliğinin “Görev, Yetki Çalışma ve Esasları” başlıklı 7’inci maddesinde, Belediyenin mülkiyetinde bulunan motorlu araçların periyodik bakımlarını yaptırma ve takip etme görevi Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğüne verilmiştir.
Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğü’nün yürüttüğü faaliyetlerin incelenmesi neticesinde; toplu ulaşım hizmetinde kullanılan ve mülkiyeti belediyeye ait olan 91 adet otobüsten 79 adetinin muayene sürelerinin geçtiği halde muayenelerinin yaptırılmadığı tespit edilmiştir.
Kamu idaresi cevabında, bulgu konusu hususa ilişkin gerekli çalışmalara başlanılacağı ifade edilmiştir
Yukarıda belirtilen mevzuat hükümleri gereğince, belediyeye ait motorlu araçların düzenli bakım ve periyodik muayenelerinin zamanında yaptırılması zorunludur. İlgili otobüslerin yıllık muayenelerinin aksatılması durumunda, 2918 sayılı Kanun uyarınca trafikten men edilme ve idari para cezası gibi yaptırımlarla karşı karşıya kalınabilir. Bu durum, idareye hem mali bir yük getirebilir hem de ulaşım hizmetlerinde aksamalara yol açabilir.