|
ÖZET: Banka kanalıyla gerçekleştirilmesi gereken mali işlemlerin kasadan yapıldığı ve Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından belirlenen günlük tahsilat limitinin aşılmasına rağmen bu tutarların bankaya yatırılmadığı tespit edilmiştir. 27 Mayıs 2016 tarihli Mahalli İdareler Bütçe ve Muhasebe Yönetmeliği’nin 50. maddesi, kasadan yapılabilecek ödemeleri belirlerken, diğer ödemelerin banka aracılığıyla gerçekleştirilmesini zorunlu kılmaktadır. Ayrıca, gün içinde tahsil edilen paralardan, ertesi gün kasadan yapılacak ödemeler için belirlenen limitin alıkonulması ve fazlasının bankaya yatırılması gerektiği vurgulanmaktadır.
2024 yılı için belirlenen parasal limit 65.000,00 TL olarak belirlenmiş olup, bu miktarın üzerinde nakit bulundurulması yasaktır. Yapılan incelemelerde, 31 Aralık 2024 itibarıyla 100 Kasa Hesabı’nın borç tutarının 25.092.176,81 TL, alacak tutarının ise 24.816.671,31 TL olduğu ve kasada 275.505,50 TL nakit bulunduğu saptanmıştır. Bu durum, mevzuata aykırı olarak banka kanalıyla yapılması gereken ödemelerin kasadan gerçekleştirilmesinden ve tahsil edilen tutarların 65.000,00 TL’yi aşan kısımlarının bankaya yatırılmamasından kaynaklanmaktadır. Sonuç olarak, 100 Kasa Hesabı’nın mevzuat hükümlerine uygun şekilde kullanılması ve belirlenen limitin üzerindeki ödemelerin 102 Banka Hesabı üzerinden gerçekleştirilmesi gerekmektedir. |
BULGU: Banka Kanalıyla Yapılması Gereken Mali İşlemlerin Kasadan Yapılması
2024 Yılı Sayıştay Denetim Raporları – Büyükşehir Olmayan İl Kapsamında Yer Alan İlçe Belediyesi
Belediyede banka kanalıyla yapılması gereken ödemelerin, kasadan nakit olarak yapıldığı ve Hazine ve Maliye Bakanlığının belirlediği limiti aşan günlük tahsilat tutarlarının bankaya yatırılmadığı görülmüştür.
27.05.2016 tarihli ve 29724 mükerrer sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Mahalli İdareler Bütçe ve Muhasebe Yönetmeliği’nin 100 Kasa Hesabıyla ilgili olarak “Hesaba ilişkin işlemler” başlıklı 50’nci maddesinde;
“(■■■)
c) Kasadan yapılacak ödemeler ve düzenlenecek belgeler
Muhasebe birimi veznelerince tahsil edilen teminat ve depozitolardan alındığı gün iade edilmesi gerekenler,
Belirlenen limit dâhilindeki mutemet avansları ve emanet niteliğindeki (bütçe emanetleri hesabında kayıtlı tutarlar hariç) diğer ödemeler,
Kasadan yapılması bildirilen diğer ödemeler, kasadan veya çek düzenlenmek suretiyle bankadan yapılabilir. Bunlar dışındaki ödemeler ise hesaba aktarma suretiyle bankadan yapılır.
(■■■)
ç) Kasa tahsilatının bankaya yatırılması
1) Bir gün içerisinde tahsil edilen paralardan, ertesi gün kasadan yapılacak ödemeler için Hazine ve Maliye Bakanlığınca belirlenen limit alıkonularak fazlası, düzenlenecek teslimat müzekkeresi ile bankaya yatırılır. Teslimat müzekkeresi (Örnek-44) dört nüshalı olup, dördüncü nüsha dip koçandır. Teslimat müzekkeresinin ilk üç nüshası para ile birlikte kurumun hesabının bulunduğu bankaya gönderilir. Birinci nüsha alıkonulduktan sonra, iki ve üçüncü nüshalar onaylanarak alındıyı teşkil eden üçüncü nüsha veznedarla, ikinci nüsha ise izleyen işgünü banka hesap özet cetveli ile birlikte geri gönderilir. Bankaya yatırılan kasa fazlası paraların belgesi olan ikinci nüsha, düzenlenecek muhasebe işlem fişinin birinci nüshasına bağlanır. Alındıyı teşkil eden üçüncü nüsha ise veznedarca tarih ve sıra numarasına göre bir dosya da saklanır. (…) ” denilmektedir.
Buna göre, kasadan yapılabilecek ödemeler sayılmış olup, bu sayılanlar dışındaki ödemelerin banka kanalıyla yapılması gerekmektedir. Ayrıca gün içerisinde tahsil edilen paralardan, ertesi gün kasadan yapılacak ödemeler için Hazine ve Maliye Bakanlığınca belirlenen limit alıkonularak fazlasının, düzenlenecek teslimat müzekkeresi ile bankaya yatırılacağı hüküm altına alınmıştır. 09.02.2024 tarih ve 32455 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 87 sıra numaralı Parasal Sınırlar konulu Muhasebat ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğü Genel Tebliği’nde 2024 yılı için parasal limit 65.000,00 TL olarak belirlenmiştir. Dolayısıyla veznede 65.000,00 TL’den fazla para bulundurulmaması gerekmektedir.
Yapılan incelemede; Belediyede 31.12.2024 tarihi itibarıyla 100 Kasa Hesabının borç tutarının 25.092.176,81 TL, alacak tutarının ise 24.816.671,31 TL olduğu ve Belediyenin kasasında 275.505,50 TL nakit para bulunduğu belirlenmiştir. Bu durumun, yukarıdaki mevzuat hükümlerine aykırı olarak yıl boyunca banka kanalıyla yapılması gereken ödemelerin, nakden kasadan yapılmasından ve gün içinde tahsil edilen tutarlardan 65.000,00 TL’yi aşan kısımların bankaya yatırılmayarak, kasada tutulmasından kaynaklandığı tespit edilmiştir.
Sonuç olarak, 100 Kasa Hesabının mevzuat hükümlerine uygun olarak kullanılması ve mevzuat ile belirlenen limitin üzerindeki ödemelerde 102 Banka Hesabının kullanılması gerekmektedir.