ÖZET: 2024 yılı Sayıştay denetim raporları, Büyükşehir Belediyesi’nin tasarruf tedbirlerine aykırı harcamalar yaptığını ortaya koymuştur. İdare, Cumhurbaşkanlığı’nın 2021/14 ve 2024/7 sayılı Tasarruf Tedbirleri Genelgeleri’ne uygun olmayan alımlar gerçekleştirmiştir. Bu genelgelerde, belediyelerin bütçeleri ile diğer kaynaklardan yapılacak harcamaların belirli kurallara tabi olduğu vurgulanmaktadır. Özellikle, uluslararası toplantılar ve milli bayramlar dışındaki etkinlikler için yemek, hediye ve organizasyon giderleri yapılmaması gerektiği belirtilmiştir.

Denetim sırasında, İdare’nin 30.06.2021 tarihinden sonra düzenlediği birçok etkinlikte, genelgelere aykırı olarak mal ve hizmet alımları gerçekleştirdiği tespit edilmiştir. Örneğin, gençlerle ilgili etkinlikler için 400.000 TL, sivil toplum toplantıları için 200.000 TL gibi çeşitli harcamalar yapılmıştır. Ayrıca, geleneksel Trabzon Yarı Maratonu etkinlikleri kapsamında da önemli meblağlarda yemek hizmeti alımları gerçekleştirilmiştir. Bu harcamalar, genelgede belirtilen kuralların ihlalini oluşturmaktadır.

İdare, yapılan harcamaların milli bayramlar için olduğunu savunsa da, bu iddianın doğruluğu mevcut belgelerle kanıtlanamamaktadır. İdare, gelecekte tasarruf tedbirlerine uygun hareket etme taahhüdünde bulunmuş olsa da, uluslararası toplantılar ve milli bayramlar dışındaki organizasyonlar için yapılan harcamalar, genelgelere aykırılık teşkil etmektedir.

BULGU: Tasarruf Tedbirleri Genelgesine Aykırı Harcamalar Yapılması

2024 Yılı Sayıştay Denetim Raporları – Büyükşehir Belediyesi

İdarenin temsil, tören, ağırlama ve tanıtım giderleri ile ilgili harcamalarında, tasarruf tedbirlerine ilişkin 2021/14 ve 2024/7 sayılı Cumhurbaşkanlığı Genelgeleri’ne aykırı alımlar yapıldığı görülmüştür.

Cumhurbaşkanlığı tarafından kamu kaynaklarının amacına uygun azami tasarruf prensiplerine riayet edilerek kullanılması amacıyla 30.06.2021 tarih ve 31527 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 2021/14 sayılı Tasarruf Tedbirleri Genelgesi’nin “Kapsam” başlıklı bölümünde, diğer idarelerle birlikte belediyelerin de bütçeleri veya tasarruflarındaki diğer kaynaklardan yapacakları yurt içi ve yurt dışı harcamaları ile taşınır ve taşınmazların kullanılmasında Genelge’de yer alan tedbirlere uymaları gerektiği hüküm altına alınmıştır.

2021/14 sayılı Tasarruf Tedbirleri Genelgesi’nin “Temsil, Tören, Ağırlama ve Tanıtım Giderleri” başlıklı bölümünde ise, uluslararası toplantılar ile millî bayramlar hariç açılış, konferans, seminer, yıl dönümü ve benzeri kutlama ve organizasyonlara ilişkin faaliyetler nedeniyle gezi, kokteyl, yemek ve benzeri davetler düzenlenmeyeceği, hediye verilmeyeceği ve diğer adlar altında ödeme yapılmayacağı hüküm altına alınmış olup 17.05.2024 tarih ve 32549 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 2024/7 sayılı Tasarruf Tedbirleri Genelgesi’nde de benzer hükümlere yer verilmiştir.

Yapılan incelemede, İdare tarafından Tasarruf Tedbirleri Genelgesi’nin yayım tarihi olan 30.06.2021 tarihinden sonra düzenlenen birçok festival, organizasyon ve çeşitli etkinlikler için 2021/14 ve 2024/7 sayılı Genelgelere aykırı mal ve hizmet alımları yapıldığı tespit edilmiştir.

Söz konusu mal ve hizmet alımları;

– 07.02.2024 tarih ve 1186 numaralı yevmiye ile İdare tarafından ildeki gençlerle ilgili çalışmalar ve faaliyetler kapsamında düzenlenen etkinliklerde verilmek üzere 400.000,00 TL tutarında yemek hizmeti alımı,

– 07.02.2024 tarih ve 1193 numaralı yevmiye ile ildeki sivil toplum ve halkla ilişkilerle alakalı istişare toplantıları kapsamında verilmek üzere 200.000,00 TL tutarında yemek hizmeti alımı,

– 07.02.2024 tarih ve 1195 numaralı yevmiye ile ildeki yerel yönetimlerin çalışma ve faaliyetleriyle ilgili ilçelerde yapılan istişare toplantıları kapsamında verilen yemeklere ilişkin 350.000,00 TL tutarında hizmet alımı,

– 07.03.2024 tarih ve 2281 numaralı yevmiye ile ildeki yerel yönetimlerin çalışma ve faaliyetleriyle ilgili ilçelerde yapılan istişare toplantıları kapsamında verilen yemeklere ilişkin 255.000,00 TL tutarında hizmet alımı,

– 07.03.2024 tarih ve 2297 numaralı yevmiye ile geleneksel Trabzon Yarı Maratonu etkinlikleri kapsamında 330.000,00 TL tutarında yemek hizmeti alımı,

– 07.03.2024 tarih ve 2300 numaralı yevmiye ile geleneksel Trabzon Yarı Maratonu etkinlikleri kapsamında 360.000,00 TL tutarında yemek hizmeti alımı,

– 23.04.2024 tarih ve 1695 numaralı yevmiye ile ulusal, uluslararası ve yöresel etkinliklerde hediye edilmek üzere 874.500,00 TL tutarında fular alımı,

– 29.04.2024 tarih ve 3791 numaralı yevmiye ile 141.900,00 TL bedelle çeyrek altın alımı ve

– 16.09.2024 tarih ve 8833 numaralı yevmiye ile 15 Ağustos Trabzon’un Fetih Etkinlikleri kapsamında 432.000,00 TL tutarında konser hizmeti alımıdır.

Belediye bütçesinden yapılan söz konusu alımlar, uluslararası toplantılar ve millî bayramlar dışında kalan organizasyonlar için yapılan harcamalar olduğundan Genelgeye aykırılık teşkil etmektedir.

İdare cevabında; 21.02.2024 tarih ve 1695 numaralı yevmiye ile alınan hediyelik eşyaların Trabzon’un kültürel ve yöresel tanıtımını desteklemek amacıyla ulusal ve uluslararası etkinlikler ile milli bayramlarda dağıtılmak üzere alınmış olduğu ifade edilmekle beraber ilgili alımların ne kadarlık tutarının milli bayramlar için olduğu mevcut ödeme emri ve taşınır işlem fişlerinden anlaşılamamaktadır.

Yine idare cevabında, bundan sonraki sürece ilişkin olarak tasarruf tedbirlerine uygun hareket etme noktasında azami özenin gösterileceği ifade edilmiştir.

Sonuç olarak, uluslararası toplantılar ile millî bayramlar dışında kalan organizasyonlar için yapılan harcamalar Genelgeye aykırılık teşkil etmektedir.