ÖZET: Kesin hesap işlemleri tamamlanan bazı ihalelerin hakedişe bağlanmaması ve idare alacaklarının tahsil edilmemesi durumu, 2024 yılı Sayıştay Denetim Raporları’nda tespit edilmiştir. İlgili raporda, yapım işleri genel şartnamesinin 40. maddesine göre, kesin hesapların ve hakediş raporlarının zamanında düzenlenmesi gerektiği vurgulanmaktadır. Ancak, bazı ihalelerin üzerinden uzun bir süre geçmesine rağmen bu işlemlerin yapılmadığı ve alacakların yüklenicilerde bırakıldığı gözlemlenmiştir.

Kesin hesap ve kabul işlemlerinin, geçici kabul tarihinden itibaren en fazla altı ay içinde idareye sunulması ve idarenin de bu hesapları onayladıktan sonra otuz gün içinde kesin hakediş raporunu düzenlemesi gerektiği belirtilmiştir. Ancak yapılan incelemelerde, bazı ihaleler için bu sürelerin aşıldığı ve dolayısıyla idare alacaklarının tahsil edilmediği ortaya çıkmıştır.

Denetim bulgularına dayanarak, idarenin bu durumu düzeltmek amacıyla gerekli adımları atmaya başladığı ifade edilmiştir. Kesin hesap müdürlüğü tarafından belirlenen alacakların zamanaşımına uğramaması ve kamu zararına yol açmaması için, bu tutarların bir an önce hakedişe bağlanarak tahsil edilmesi önem arz etmektedir.

BULGU: Kesin Hesap İşlemleri Tamamlanmış Olan ve İdare Alacağı Meydana Gelen Bazı İhalelerin Hakedişe Bağlanmaması

2024 Yılı Sayıştay Denetim Raporları – Büyükşehir Bağlı İdaresi

Kesin Hesap Müdürlüğü tarafından kesin hesap işlemleri tamamlanmış olan ve İdare alacağı meydana gelen bazı ihalelerin uzun süre geçmesine karşılık hakedişe bağlanmadığı ve tutarların tahsiline ilişkin herhangi bir işlem yapılmadığı görülmüştür.

Yapım İşleri Genel Şartnamesi’nin “Kesin hakediş raporu ve hesap kesilmesi” başlıklı 40’ıncı maddesinde; yapı denetim görevlisinin, yüklenici veya vekili ile birlikte işin gidişine paralel olarak daha önce hazırlanıp karşılıklı imzalanmış bulunan kesin metraj ve hesaplar ile işin gidişine paralel hazır olmayanları, birlikte tamamlayıp imzalayarak geçici kabul tarihinden başlamak üzere en çok altı ay içinde idareye teslim etmek zorunda olduğu, Kesin metraj ve hesapların düzenlenmesi sırasında yüklenici veya vekili, yapı denetim görevlisinin yazılı tebliğine rağmen hazır bulunmadığı takdirde, yapı denetim görevlisinin hesapları tek taraflı olarak hazırlayacağı ve geçici kabul tarihinden başlamak üzere en çok altı ay içinde idareye sunacağı, İdarelerin teslim aldıkları kesin hesapları, teslim tarihinden başlamak üzere en çok altı ay içinde inceleyip onaylayacağı, aksi halde yüklenici, varsa itirazlarında haklı sayılacağı gibi, işin kesin kabulü yapılmış olmak şartı ile kesin hakediş raporunun düzenlenmesini de isteyebileceği düzenlenmiştir.

Aynı maddenin devamında ise; kesin hesapların ve kesin kabul tutanağının idarece onaylanmasından sonra, bunlara ilişkin onay tarihlerinin sonuncusundan başlamak üzere en çok otuz gün içinde, idarece onaylanmış kesin hesaplara dayalı olarak, yapı denetim görevlisi tarafından kesin hakediş raporunun düzenleneceği belirtilmiştir.

Yine aynı maddede; Kesin metraj ve hesapların yapılıp onaylanmasına ve kesin hakedişin düzenlenmesine ait yukarıdaki sürelerin, ancak mücbir sebeplerle, ihale yetkilisinin onayı ile yeteri kadar uzatılabileceği ve bu onay yetkisi alt kademelere verilemeyeceği hüküm altına alınmıştır.

Mevzuat hükümleri birlikte değerlendirildiğinde, kesin hesap ve kabul işlemlerinin geçici kabul yapıldıktan sonra en fazla 6 ay sonra idareye sunulması, idarenin de kesin hesabın kendisine sunulmasından itibaren 6 ay içerisinde onaylaması onay tarihlerinin sonuncusundan itibaren en çok 30 gün içinde kesin hakediş raporunun düzenlenmesi gerekmektedir.

Yapılan incelemede, İdare tarafından gerçekleştirilen bazı ihalelere ilişkin kesin kabul işlemleri tamamlanmış ve İdarenin yükleniciden alacaklı olduğu tespit edilmiştir. Ancak söz konusu ihalelerin üzerinden bir hayli süre geçmesine rağmen kesin hesap işlemlerinin hakedişe bağlanmadığı, bu suretle oluşan alacağın yüklenicilerden tahsil edilmediği ve söz konusu alacakların uzun süre boyunca yüklenici tasarrufunda bırakıldığı görülmüştür.

Hakedişi düzenlenmeyen ve İdare alacağı oluşan ihalelerden bazı örnekler aşağıda ki tabloda gösterilmiştir.

Tablo 15: Kesin Hakedişi Düzenlenmeyen ve İdare Alacağı Bulunan İhaleler

İhaleyi Gerçekleştiren
Müdürlük
İşin Adı Sözleşme
Tarihi
Kesin Hesap
Tetkik Tarihi
Atıksu Arıtma Dairesi
Başkanlığı
Avrupa Yakası 1.Kısım Müteferrik Atıksu Arıtma Tesisi İnşaatı İşine 20.09.2006 30.06.2010
Abone İşleri 2.Bölge Dairesi Başkanlığı İSKİ Bakırköy Şube Müdürlüğü (Bakırköy- Bahçelievler Teknik Şeflikleri) Kanal Yenileme, İki Baca Arası Kanalizasyon Onarımı, Baca Yükseltilmesi, Atıksu Kanal ve Baca Temizliği İşi 19.10.1998 30.01.2015
Atıksu İnşaat Dairesi
Başkanlığı
Avrupa Yakası Köy İçmesuyu İnşaatı (3) 2.02.2007 13.02.2015
Elektrik Makine ve Malzeme İkmal Dairesi Başkanlığı* İSKİ Tesisleri Müteferrik Bakım Onarım İşi 28.02.2007 7.10.2015
Abone işleri 1. Bölge dairesi başkanlığı İSKİ Genel Müdürlüğü Şebekeler Dairesi Başkanlığı Gaziosmanpaşa Şube Müdürlüğü Mesuliyet Sahası İçerisinde Su ve Kanal Yapımı ve Rehabilitasyon İşi 1.12.2004 13.05.2016
Atıksu Arıtma Dairesi
Başkanlığı
Ataköy Atıksu Arıtma Tesisi İnşaatı 11.05.2007 2.06.2016
Atıksu Arıtma Dairesi
Başkanlığı
İSKİ Binaları Asya Yakası Müteferrik Bakım Onarım ve Tadilat İşleri İnşaatı 26.05.2005 2.06.2016
Elektrik Makine ve 2013 Yılı İSKİ Pendik Şube Müdürlüğü Mesuliyet Sahası İçerisinde Atıksu ve İçmesuyu Hatlarında 25.12.2013 16.06.2016
Malzeme İkmal Dairesi
Başkanlığı*
Komple veya Kısmi Yenileme Büyük Onarım ve Rehabilitasyon İşi
Abone İşleri 3. Bölge
Dairesi Başkanlığı
2013 Yılı İSKİ Pendik Şube Müdürlüğü Mesuliyet Sahası İçerisinde Atıksu ve İçmesuyu Hatlarında Komple veya Kısmi Yenileme Büyük Onarım ve Rehabilitasyon İşi 25.12.2013 7.01.2022
Abone İşleri 2.Bölge Dairesi Başkanlığı 2020 Yılı Avrupa 2 Bölge Abone İşleri Dairesi Başkanlığı Bakırköy, Başakşehir ve
Küçükçekmece İlçeleri Atıksu Altyapı
Sistemlerinin Temizlenmesi ve Görüntülenmesi İşi
25.09.2020 25.01.2021

*Daire başkanlığının güncel adı yazılmıştır. (İhale tarihinde ki adı: Makina İkmal ve Tesisler Dairesi Başkanlığı)

Yukarıda yer alan denetim tespiti üzerine, İdare tarafından düzeltici işlemlere başlanıldığı ifade edilerek bulgu konusu hususa iştirak edilmiştir.

Sonuç olarak; Kesin Hesap Müdürlüğü tarafından, İdare alacağı meydana geldiği tespit edilen ihalelere (ara hakedişlerde yersiz olarak ödendiği, taşınır veya taşınmaz kira bedeli olarak alınması gereken vb.) ilişkin olarak hesap edilen ve İdare tarafından hakedişe bağlanmak suretiyle tahsil edilmesi gereken tutarların zamanaşımına uğramaması ve kamu zararına sebebiyet vermemesi açısından bir an önce hakedişe bağlanarak tahsil edilmesi gerekmektedir.