|
ÖZET: Şerefiye Sarnıcı’nda bulunan kafenin, başka bir tüzel kişiye kiralandığı ancak işyeri açma ve çalışma ruhsatının eksik olduğu tespit edilmiştir. 10 Ağustos 2005 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanan İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmelik’in 6. maddesi, işyeri açılmadan önce yetkili idarelerden ruhsat alınmasının zorunlu olduğunu belirtmektedir. Bu yönetmelik, yalnızca belirtilen yetkili idarelerin ruhsat verme yetkisini tanımakta olup, diğer kamu kurumları veya meslek kuruluşları tarafından verilen izinlerin ruhsat alma yükümlülüğünü ortadan kaldırmadığını vurgulamaktadır.
Yapılan denetimlerde, Şerefiye Sarnıcı’ndaki kafenin gerekli ruhsata sahip olmadığı ortaya çıkmıştır. Bu durum, yönetmelikte yer alan “İşyeri açma ve çalışma ruhsatı alınmadan açılan işyerleri yetkili idareler tarafından kapatılır” hükmü çerçevesinde işlem yapılmasını gerektirmektedir. Dolayısıyla, ruhsat eksikliği nedeniyle kafenin faaliyetlerine son verilmesi için gerekli adımların acilen atılması önem arz etmektedir. |
BULGU: Şerefiye Sarnıcında Bulunan Kafenin İşyeri Açma ve Çalıştırma Ruhsatının Olmaması
2024 Yılı Sayıştay Denetim Raporları – Belediye Şirketi
Şerefiye Sarnıcı’nda bulunan kafenin başka bir tüzel kişiye kiralandığı ancak söz konusu işyerinin işyeri açma ve çalışma ruhsatının bulunmadığı anlaşılmıştır.
10.08.2005 tarihli ve 25902 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmelik’in “İşyeri açılması” başlıklı 6’ncı maddesine göre yetkili idarelerden usulüne uygun olarak işyeri açma ve çalışma ruhsatı alınmadan işyeri açılamaz ve çalıştırılamaz. İşyerlerine Yönetmelikte belirtilen yetkili idareler dışında diğer kamu kurum ve kuruluşları ile ilgili meslek kuruluşları tarafından özel mevzuatına göre verilen izinler ile tescil ve benzeri işlemler Yönetmelik hükümlerine göre ruhsat alma mükellefiyetini ortadan kaldırmaz. İşyeri açma ve çalışma ruhsatı alınmadan açılan işyerleri yetkili idareler tarafından kapatılır.
Yukarıda yer alan hükümden anlaşılacağı üzere bir işyerinin açılmasından önce yetkili kuruluşa başvurularak işyeri açma ve çalışma ruhsatının alınması zorunludur.
Yapılan incelemede Şerefiye Sarnıcı’nda yer alan ve başka bir tüzel kişiye kiralanan kafenin işyeri açma ve çalışma ruhsatının bulunmadığı tespit edilmiştir.
Bu itibarla işyeri açma ve çalışma ruhsatı olmadan faaliyet gösteren kafenin İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmelikte yer alan “İşyeri açma ve çalışma ruhsatı alınmadan açılan işyerleri yetkili idareler tarafından kapatılır” hükmü çerçevesinde işlem yapılması için gerekli çalışmaların ivedilikle yapılması gerekmektedir.