|
ÖZET: Elektrik giderlerine ilişkin fatura ödemeleri üzerinden hesaplanan damga vergilerinin vergi dairesine iletilmediği tespit edilmiştir. 488 Sayılı Damga Vergisi Kanunu’na göre, resmi daireler tarafından yapılan mal ve hizmet alımları için düzenlenen belgeler, binde 9,48 oranında damga vergisine tabidir. Bu bağlamda, resmi daireler tarafından alınan hizmetler için düzenlenen faturaların ödenmesi sırasında damga vergisinin hesaplanarak ilgili hesaplara kaydedilmesi ve vergi dairesine ödenmesi gerekmektedir.
Yapılan denetimlerde, belediyenin elektrik faturaları için hesaplanan damga vergisi tutarlarının eksik ödendiği ve bu tutarların muhasebe kayıtlarına alınmadığı belirlenmiştir. Ayrıca, bu vergilerin vergi dairesine iletilmediği ortaya çıkmıştır. İlgili idare, bu durumla ilgili eleştirileri kabul etmiş ve düzeltici işlemlere 2025 yılı itibarıyla başlanacağını bildirmiştir. Sonuç olarak, kurumun cezai yaptırımlarla karşılaşmaması için elektrik faturaları ödenirken damga vergisi tutarlarının doğru bir şekilde hesaplanıp vergi dairesine ödenmesi önem arz etmektedir. |
BULGU: Elektrik Bedeli Ödemelerinde Kesilen Damga Vergilerinin Vergi Dairesine Gönderilmemesi
2024 Yılı Sayıştay Denetim Raporları – Büyükşehir İlçe Belediyesi
Belediyenin sarf ettiği elektrik giderlerine ilişkin fatura ödemeleri üzerinden hesaplanan damga vergisi tutarlarının vergi dairesine ödenmediği görülmüştür.
488 Sayılı Damga Vergisi Kanunu’na ekli “Damga vergisine tabi kâğıtlar” başlıklı 1 sayılı Tabloda; resmi daireler tarafından yapılan mal ve hizmet alımlarına ilişkin ödemeler nedeniyle, kişiler tarafından resmi dairelere verilen ve belli parayı ihtiva eden makbuz ve ibra senetleri ile bu ödemelerin ilgililerin hesaplarına nakledilmesini temin eden kâğıtların binde 9,48 oranında damga vergisine tabi olduğu belirtilmiştir.
Buna göre, resmi daireler tarafından yapılan mal ve hizmet alımlarına ilişkin kişi ve kurumlarca düzenlenen faturaların ödenmesi sırasında, damga vergisinin fatura bedeli üzerinden hesaplanarak tevkifat suretiyle ilgili hesaplara kaydedilmesi ve ilgili vergi dairesine ödenmesi gerektiği anlaşılmaktadır.
Yapılan incelemeler sonucunda, İdareye ait elektrik faturalarının ilgili firmalara hesaplanan damga vergisi tutarı kadar eksik ödendiği, fakat kesilen damga vergisi tutarlarının ilgili muhasebe kayıtlarına alınmadığı ve vergi dairesine ödenmediği tespit edilmiştir.
İdare tarafından, tenkit konusu hususa iştirak edilmiş olup düzeltici işlemlere 2025 yılı itibarıyla başlanıldığı ifade edilmiştir.
Sonuç olarak, Kurumun cezai müeyyidelere maruz bırakılmamasını teminen elektrik faturaları ödenirken tevkif edilen damga vergisi tutarlarının ilgili hesaplara aktarılarak vergi dairesine ödenmesi gerekmektedir.